dohányzás
#Drog, cigi, alkohol

Mit kell tudni az e-cigarettáról?

2015.10.14.
1 perces olvasási idő

Valószínűleg már sokat hallottál az elektromos cigiről, amit e-cigarettának, vagy e-ciginek is hívnak. Sokan úgy vélik, hogy használata egy egészségesebb módja a dohányzásnak, vagy egy jó módja a leszokásnak. Vajon tényleg alkalmas arra, hogy segítségével letedd a cigit?

Szeretnél áttérni az e-cigi használatára? Először olvasd el a következő tényeket róla!

Az e-cigaretta nikotint tartalmaz

A legtöbb e-cigi ugyanúgy nikotint tartalmaz, mint a hagyományos cigaretta. Az már Forrás: wikimediaköztudott, hogy a nikotinfüggőséget okoz, az viszont nem számít, hogy milyen formában juttatod a szervezetedbe. Függővé válhatsz tehát akkor is, ha e-cigarettát szívsz. A nikotin negatív hatással van az agyad fejlődésére, ami huszonéves korodig tart. Ráadásul, ha már tinédzserként függő vagy, akkor nagy valószínűséggel felnőttként is az leszel. Ha ez még nem lenne elég, az e-cigaretta használata könnyen vezethet a normál cigire való áttéréshez.

Nincs bizonyíték rá, hogy segít leszokni a dohányzásról

Találkoztunk már olyan e-cigi reklámmal, amely azt állította, hogy segítségével könnyebb megállni a dohányzást, esetleg meg is lehet szabadulni ettől a káros szenvedélytől. Az igazság azonban az, hogy erre nincs tudományos vagy más típusú bizonyíték, így jó eséllyel a reklám része ez az állítás, azonban igazságtartalma nincs.

Ugyanazok a cégek árulják az e-cigarettákat, akik gyártják a normál cigarettákat

Nagy dohánycégeknél megfigyelhető, hogy a hagyományos cigi mellett e-cigaretta forgalmazásába is kezdtek. Nos, ez egy kissé gyanús. A marketing ugyanaz, a gyár ugyanaz, a hatás ugyanaz. Biztos, hogy ezt szeretnéd? Az e-cigi tulajdonképpen egy modern változata a hagyományos társának, ám attól, hogy más formába öntötték, valószínűleg ugyanolyan káros.

Ugyan még nem tudunk eleget az e-cigi hatásairól, az már a jelenlegi tudás birtokában is nyilvánvaló, hogy a leszokáshoz nem ez a legjobb alternatíva. A nikotin elkerülése az egyik fő cél, ha szeretnél leállni a dohányzással, ezért azt javasoljuk, hogy felejtsd el az e-cigit, ha nem szeretnél egy ördögi körbe kerülni.

S.A. (teen.smokefree.gov)