alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Alkoholista a testvérem, segíteni akarok rajta

2015.09.25.
1 perces olvasási idő

A bátyám rendszeresen sokat iszik, és azon gondolkodtam, hogy mit tehetnék ennek megakadályozására, hogyan segíthetnék neki leszokni az alkoholról? Még nincs 21 éves, és nagyon agresszív a viselkedése, ha piál.

Kérem, segítsen többet megtudnom az alkoholizmusról, nem szeretném, ha a tesómnak baja esne emiatt.

Kedves Levélíró!

Teljesen érthető, hogy aggódsz és félelmet okoz, ha a bátyád részegen erőszakosan viselkedik. Igen nehéz, szinte lehetetlen segíteni neki felnőttek, különösen a szülők segítsége nélkül.

Valószínűleg hasznos lehet a számodra, ha tisztában vagy az alkoholfogyasztás különböző változataival: van, hogy valaki nem ismeri a korlátait, ha alkoholról van szó, van, aki szándékosan iszik többet a kelleténél, és van, aki alkoholfüggőségben szenved.

Az első esetbe tartozik a kiskorú alkoholfogyasztása, ittas állapotban történő vezetés, alkoholfogyasztás miatt vita a szülőkkel (többnyire első alkalommal történik, és nem számol az illető a negatív következményekkel). A második eset az, amikor valaki ismételten és rendszeresen, a negatív következmények tudatában folytatja a mértéktelen ivászatot (büntetés ellenére folytatja az ivást). A harmadik eset a legsúlyosabb, itt már nem törődik senkivel és semmivel az alkoholt fogyasztó személy, számára kényszeres a napi alkoholbevitel, nem számítanak a következmények. Ha valaki alkoholistává válik, akkor számára leküzdhetetlen függést okoz az alkohol, szervezetében súlyos elvonási tünetek jelentkeznek, ha nem kapja meg a napi adagját, akkor azt fizikai fájdalomként éli meg.

vodka

Ha az adott személy erőszakosan viselkedik alkoholos befolyásoltság alatt, akkor az azt jelzi, hogy más problémák is vannak a felszín alatt. Akár megoldatlan probléma vagy harag, az alkohol hatására oldódnak a gátlások és akár vétlen személyeken is képesek kitölteni a felgyülemlett negatív érzelmeiket.

Mindig jó dolog, ha valaki komolyan érdeklődik egy probléma körülményei és annak megoldása iránt. Főleg, ha a megelőzés is fontos. Ha nem is tudsz másokat megállítani, önmagad művelése igen fontos dolog, és segít, hogy jó döntéseket tudj meghozni mások érdekében is. Nézz utána, hogy a családodban voltak vagy vannak-e alkoholproblémával küzdő személyek, az alkoholizmus ugyanis gyakran örökletes, így számodra is kockázatot és veszélyt jelenthet az alkohol.

Ha beszélsz a bátyáddal, az talán használ, de az első és legfontosabb dolog, hogy tájékoztatod a szüleidet a történtekről. Lehet, hogy először dühös lesz és haragudni fog rád, hogy beavatkoztál, de jobb megelőzni a komolyabb problémákat, minthogy egy életre szóló baj történjen.

(KamaszPanasz)