Betegségek, szív

#Betegségek #szív

31 db cikk a témában

#hirtelen szívhalál
2012.05.09.

Hirtelen szívhalál: hűteni kell a beteget

A hirtelen szívhalálból újraélesztett betegek testhűtéssel való kezelése jelentősen csökkeni az agyi károsodás veszélyét és javítja a biztonságos újraéledés esélyét - derült ki amerikai ideggyógyászok több mint egymillió beteg adatait értékelő tanulmányából.

#vérminta
2012.05.04.

A vérből is kiderülhet, hogy a szív kilökődik

Vérmintából is megállapítható a kilökődés veszélye az életmentő szívátültetésen átesett betegeknél a bevettnek számító és bonyolultabb beavatkozást igénylő szövetminta-elemzések helyett, a módszert az Egyesült Államok után már az Európai Unióban is jóváhagyták.

#szívmegállás
2012.05.02.

Hirtelen szívmegállásban meghalt Gyurta Dani ellenfele

Huszonhat éves korában meghalt Alexander Dale Oen, a norvég úszósport kiemelkedő alakja, aki Gyurta Dániel egyik legnagyobb vetélytársa is volt az utóbbi évek világversenyein. Kiss László, a magyar válogatott szövetségi kapitánya azt mondta: több évtizedes pályafutása alatt egyszer sem találkozott még ilyesfajta tragédiával.

#rák
2012.04.23.

A diagnózis rák, a halál oka szívroham

A rák diagnózisa után is a teljes egészség biztosítására kell figyelni - érvelt annak az amerikai kutatócsoportnak a vezetője, amely tanulmányában azt vizsgálta, milyen betegségben halnak meg a rákbetegek.

#szív
2012.03.14.

Az autózás és tévénézés növeli az infarktus kockázatát

Sokan úgy vélik, hogy a szívroham gyakorisága döntően az örökletes tényezőktől, a bőrszíntől vagy a földrajzi környezettől függ, ám egy világméretű vizsgálat tanúsága szerint az előbbieknél nagyobb szerepe van az ülő életmódnak. Nemzetközi kutatócsoport 52 országban gyűjtött adatait az European Heart Journal februári száma közölte.

#számítógép
2012.02.09.

Internetes játékba halt bele, 9 óra múlva vették észre

Megdöbbentő eset: egy fiatal tajvani internetező több mint kilenc órája halott volt, mire bárki is észrevette volna. A 23 éves ChenRong-yu szívroham miatt hunyt el, mivel már egyhuzamban 23 órája játszott egy internetes játékkal, a League of legends-szel.

#vérnyomás
2012.01.31.

A vérnyomást mindkét karon kell mérni

A vérnyomást mindkét oldalon rutinszerűen kell ellenőrizni, mivel a bal és a jobb karon mért értékek közötti különbségek rejtett rizikótényezőkre utalnak - hangsúlyozzák az Exeteri Egyetem kutatói, akik a The Lancet című brit orvosi folyóiratban számoltak be vizsgálataikról.

#szívhalál
2012.01.17.

A szívhalottak 70%-a újraéleszthető lenne az első 3 percben

Az Európai Unióban, így hazánkban is a vezető halálok a szív- és érrendszeri betegségek valamelyike. Honfitársaink kicsit több mint felét így veszítjük el. Ezen belül, az úgy nevezett hirtelen szívhalál kiemelt figyelmet érdemel, hisz becslések szerint 25 percenként szedi áldozatait.

#tévé
2011.11.12.

Napi három órányi tévénézés megbetegít

A tévénézés rontja a szemet - hallhattuk évekkel ezelőtt, ám ettől sokkal veszélyesebb hatásai vannak, ha túlzásba visszük a tévézést. Amerikai kutatók friss megállapítása szerint már napi 3 órányi tévénézés is elég ahhoz, hogy drasztikusan megrövidüljön élettartamunk.

#iPhone
2011.10.06.

7 iPhone alkalmazás, ami életet menthet

A mobiltechnika rohamos fejlődése számos új lehetőséget hordoz magában. Bár ezek a szolgáltatások nálunk még nem igazán elérhetőek, elterjedésük nagy valószínűséggel nem sokáig várat magára. Íme, néhány példa, ismerkedj meg velük!

#vérnyomás
2011.09.20.

Magas vérnyomás: előzd meg!

A Magyar Hypertonia Társaság az „Éljen 140/90 alatt!” program során idén ősszel elindítja fiataloknak szóló kampányát. A kezdeményezés célja, hogy az iskolákon és a közösségi médián keresztül hívja fel a figyelmet a magas vérnyomás megelőzésére.

#sport
2010.03.03.

Sportszív - Veszélyezteti az egészségünket?

Az athlete’s heart, vagyis sportszív megnevezése már több, mint 100 évvel ezelőtt is ismert volt. Elsőként 1892-ben Sir William Osler írta le fogalmát, gyakorlati megismerését azonban csak az elmúlt évtizedekben bekövetkezett technikai fejlődés tette lehetővé.