Betegségek, műtét

#Betegségek #műtét

61 db cikk a témában

#vese
2013.12.17.

Akut veseelégtelenség

Az akut veseelégtelenség (insufficientia renis acuta) a vese vizeletkiválasztó funkciójának hirtelen bekövetkező csökkenése, illetve súlyos esetben megszűnése.

#méh
2013.12.11.

Minden, amit a méhnyakrákról tudni kell

Méhnyakrákról akkor beszélünk, amikor a méhnyakon beteg, kórosan osztódó sejtek találhatók. A méhnyak a méh alsó részén található, ez köti össze a méhet a hüvellyel. A méhnyakrák korai stádiumban sikeresen kezelhető. Rendszerint már nagyon korai szakaszban is kimutatja az úgynevezett Pap-teszt.

#vese
2013.07.29.

Új vesével 15 évesen

Dávid alig egy hónapja kapott új vesét, hetente jár utógondozásra, mindennap gyógyszert kell szednie, figyelnie kell az étkezésre - gyökeresen megváltozott az élete. Történész szeretne lenni, szeptembertől kezdi a gimnáziumot.

#vese-transzplantáció
2013.03.14.

Mi történik a vese-transzplantáció során és után?

Miután bekerülsz a kórházba, valószínűleg vérmintát kell adnod, amellyel egy antitestre vonatkozó tesztet futtatnak le. Ez azért szükséges, mert a teszt során kiderül, hogy az immunrendszered be fogja-e fogadni az új vesét. Ha a teszt eredménye megfelelő, és megvan a megfelelő vese, kezdődhet az átültetés. Ma van a Vese Világnapja.

#sípcsont
2013.02.17.

A sípcsont elhalása: Schlatter-Osgood betegség

A Schlatter-Osgood a fiatal, még növekedésben lévő gyermekeknél jelentkező, a sípcsont felső részét érintő csontelhalási folyamat. Általában jóindulatú, visszafordítható betegség.

#kórház
2013.01.10.

MyCare: a jövő kórháza?

A Mayo Clinic nemrég bemutatta az első olyan iPad alkalmazását, amely kifejezetten a pácienseknek szól. A Health 2.0 konferencián ámulva néztem a bemutatót. Vajon ilyen lesz a jövő kórháza? A cikkből kiderül, hogyan is működik az alkalmazás!

#csontrepedés
2013.01.09.

Fiatalkori csontrepedés

Egy amerikai tanulmány szerint a tini sportolok körében gyakoribb a csontrepedés, mint ahogy azt gondolnánk. A kutatás még arra is kitért, hogy a sportoló lányoknál gyakoribb a csontrepedés, mint a sportoló fiúknál.

#egésségügy
2012.12.30.

2012 legizgalmasabb egészségügyi-tudományos felfedezései

3D nyomtatással készülhetnek a jövő gyógyszerei Egy új nanotechnológiai módszer számítógépes tervezőprogram és molekuláris szintű gyártástechnológia ötvözésével gyorsan és precízen képes összetett molekulák létrehozására.

#húgyúti kövesség
2012.08.22.

A húgyúti kövesség kezelése

A húgyúti kőbetegség gyógykezelése a következő elemeket foglalja magában: fájdalomcsillapítás (görcsoldás), szintén fájdalomcsillapítási céllal illetve a súlyos szövődmények megelőzése céljából végzett vizeletelterelés, spontán kőürülést elősegítő lépések, kőoldás, kőeltávolítás.

#szaruhártyabank
2012.05.25.

Világszínvonalú szaruhártyabank a debreceni szemklinikán

Szaruhártya (cornea) bankot adtak át nemrég a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) szemklinikáján, a műszerek beszerzésére fordított csaknem 100 millió forintot európai uniós pályázaton nyerte a klinika - közölte Berta András szemészprofesszor, a klinika igazgatója.

#vérminta
2012.05.04.

A vérből is kiderülhet, hogy a szív kilökődik

Vérmintából is megállapítható a kilökődés veszélye az életmentő szívátültetésen átesett betegeknél a bevettnek számító és bonyolultabb beavatkozást igénylő szövetminta-elemzések helyett, a módszert az Egyesült Államok után már az Európai Unióban is jóváhagyták.

#rák
2012.04.23.

A diagnózis rák, a halál oka szívroham

A rák diagnózisa után is a teljes egészség biztosítására kell figyelni - érvelt annak az amerikai kutatócsoportnak a vezetője, amely tanulmányában azt vizsgálta, milyen betegségben halnak meg a rákbetegek.

#vese
2012.04.10.

Veséjét adta egy iPadért a tini

Öt embert állítottak bíróság elé Dél-Kínában abban az ügyben, amelynek sértettje az illegálisan kivett veséjéért kapott pénzen egy iPhone-t és egy iPad-et vásárolt még tavaly áprilisban - jelentette a kínai média szombaton.

#kancsal
2012.04.03.

A kancsalság kezelése

Kedves szakértő! Kancsal vagyok már nagyon régóta, de nem műthetnek meg a korom miatt, pedig szinte kisgyermekkorom óta javító szemüveget viselek. Sajnos semmilyen változás nem történt. Kérem, segítsen! (Szilvi, 14)