Betegségek, elsősegély

#Betegségek #elsősegély

106 db cikk a témában

#napozás
2015.05.31.

Jó-e a jég az égett bőrre?

Noha a jégpakolás enyhíti a belső fájdalmakat, a gyógyulási idő elhúzódik. Legalábbis ezt támasztják alá azok a kutatások, melyek az elmúlt években a forrázások és napégések gyógymódjait vizsgálták.

#elsősegély
2015.04.26.

Elsősegély kisokos: mi a teendő balesetkor?

Az életben bármi történhet veled, a szeretteiddel vagy a körülötted élő emberekkel. Mit teszel ilyen esetben? Kétségbeesetten rohangálsz fel-alá, vagy megpróbálsz segíteni? Ha valóban segíteni szeretnél, akkor nem árt, ha felkészült vagy a dologra.

#seb
2015.04.12.

Sebek és vérzések ellátása

Egy horzsolás ellátásához természetesen nem kell mentőt hívnod, de artériás vagy vénás sérülés esetén ez legyen az első dolgod!

#epilepszia
2015.03.13.

Híres epilepsziás művészek, tudósok

Bár általánosan az a kép él bennünk, hogy az epilepszia mindig rángógörccsel és eszméletvesztéssel jár, a betegség ennél változatosabb tünetekkel jelentkezhet. A történelmi feljegyzések szerint jó néhány híres ember szenvedett epilepsziában. A betegség nem válogatott sem rang, sem hírnév tekintetében.

#Ájulás
2015.03.08.

Az ájulás okai

Az ájulás rövid ideig tartó, múló eszméletvesztés, amely az agy több mint 8 másodpercig tartó átmeneti vérellátási zavara miatt jön létre. Ez a jelenség gyakran megesik a fiataloknál és időseknél egyaránt.

#szén-monoxid
2015.02.05.

A szén-monoxid veszélyei: alattomos gázmérgezés

Bár minden fűtési szezonban felhívják a szakemberek a figyelmünket a szén-monoxid mérgezés veszélyére, a híradókban mégis rendszeresen beszámolnak olyan halálesetekről, amelyek egy ellenőrizetlen kémény vagy egy rossz kazán miatt következtek be.

#anafilaxia
2015.01.26.

Súlyos allergiás reakció - Anafilaxia

Azt a típusú allergiát, amely esetén hirtelen, életveszélyes allergiás reakciók alakulhatnak ki, anafilaxiának nevezünk. Ha ez veled történik, akkor ijesztő lehet: az elején úgy érzed, hogy enyhe allergiás reakciód van, aztán úgy érzed, mindjárt elájulsz, vagy úgy, hogy a torkod elzáródik, nehezen kapsz levegőt. A megfelelő lépések megtételével azonban az anafilaxia kezelhető.

Szálka, tüske, üvegszilánk
#szálka
2015.01.14.

Szálka, tüske, üvegszilánk

Apró, kellemetlen sérülések, de ha elhanyagolod, komollyá is válhatnak. Könnyű elfeledkezni róluk, különösen, ha nem fájnak.

#légutak
2014.11.27.

Idegen test a légútban - Hogyan segíts, ha baj van?

A légzés egyik alapfeltétele, hogy átjárható, szabad légutakkal rendelkezzünk. Orron és szájon át is tudunk levegőt venni, de mindenki tapasztalta, hogy már az orrnyálkahártya duzzanata, az orrlyukak elzáródása is kellemetlen légszomjérzést okoz.

#baleset
2014.11.06.

Mit tegyél autóbaleset esetén?

A vezetés az egyik legveszélyesebb dolog. Főleg, ha friss a jogsid, vagy valamelyik barátod most szerezte meg. A felelőtlen kocsikázás akár komoly balesethez is vezethet. Nem árt mindenre felkészülni. Cikkünkből rengeteg hasznos dolgot tudhatsz meg arról, hogy mit és hogyan kell cselekedned egy autóbaleset esetén.

#elsősegély
2014.10.31.

Elsősegély gáz- és gyógyszermérgezés esetén

Hazánkban sok kétségbeesett ember követ el öngyilkossági kísérletet, amelyeknek a jelentős része sajnos végzetes kimenetelű. Gyakran mérgezéssel próbálnak véget vetni az életüknek.

#orvos
2014.10.30.

Hogyan jelentkezz be orvoshoz?

Hogyan dönthetjük el, milyen szakorvosi vizsgálatra van szükségünk? Milyen tüneteket kell megosztanunk egy magánorvosi rendelőben azzal a személlyel, aki felveszi a telefont? Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense ad tanácsokat.

#heg
2014.10.16.

Bőrsérülések kezelése 7 lépésben

Rengeteg módja van a bőrsérülések kezelésének, nem árt megismerni ezeket. A bőröd a tested legnagyobb szerve, így biztos azt akarod, hogy egészséges maradjon. A horzsolások elkerülhetetlenek, és valószínűleg rengeteget fogsz szerezni az életed során.