#Betegségek #elsősegély

107 db cikk a témában

#anafilaxia
2015.01.26.

Súlyos allergiás reakció - Anafilaxia

Azt a típusú allergiát, amely esetén hirtelen, életveszélyes allergiás reakciók alakulhatnak ki, anafilaxiának nevezünk. Ha ez veled történik, akkor ijesztő lehet: az elején úgy érzed, hogy enyhe allergiás reakciód van, aztán úgy érzed, mindjárt elájulsz, vagy úgy, hogy a torkod elzáródik, nehezen kapsz levegőt. A megfelelő lépések megtételével azonban az anafilaxia kezelhető.

Szálka, tüske, üvegszilánk
#szálka
2015.01.14.

Szálka, tüske, üvegszilánk

Apró, kellemetlen sérülések, de ha elhanyagolod, komollyá is válhatnak. Könnyű elfeledkezni róluk, különösen, ha nem fájnak.

#légutak
2014.11.27.

Idegen test a légútban - Hogyan segíts, ha baj van?

A légzés egyik alapfeltétele, hogy átjárható, szabad légutakkal rendelkezzünk. Orron és szájon át is tudunk levegőt venni, de mindenki tapasztalta, hogy már az orrnyálkahártya duzzanata, az orrlyukak elzáródása is kellemetlen légszomjérzést okoz.

#baleset
2014.11.06.

Mit tegyél autóbaleset esetén?

A vezetés az egyik legveszélyesebb dolog. Főleg, ha friss a jogsid, vagy valamelyik barátod most szerezte meg. A felelőtlen kocsikázás akár komoly balesethez is vezethet. Nem árt mindenre felkészülni. Cikkünkből rengeteg hasznos dolgot tudhatsz meg arról, hogy mit és hogyan kell cselekedned egy autóbaleset esetén.

#elsősegély
2014.10.31.

Elsősegély gáz- és gyógyszermérgezés esetén

Hazánkban sok kétségbeesett ember követ el öngyilkossági kísérletet, amelyeknek a jelentős része sajnos végzetes kimenetelű. Gyakran mérgezéssel próbálnak véget vetni az életüknek.

#orvos
2014.10.30.

Hogyan jelentkezz be orvoshoz?

Hogyan dönthetjük el, milyen szakorvosi vizsgálatra van szükségünk? Milyen tüneteket kell megosztanunk egy magánorvosi rendelőben azzal a személlyel, aki felveszi a telefont? Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense ad tanácsokat.

#heg
2014.10.16.

Bőrsérülések kezelése 7 lépésben

Rengeteg módja van a bőrsérülések kezelésének, nem árt megismerni ezeket. A bőröd a tested legnagyobb szerve, így biztos azt akarod, hogy egészséges maradjon. A horzsolások elkerülhetetlenek, és valószínűleg rengeteget fogsz szerezni az életed során.

#vér
2014.10.03.

Hogyan működik a transzfúzió?

A transzfúzió naponta életeket ment. Vérátömlesztést azoknál alkalmaznak, akik megsebesültek, műtétre volt szükségük, akiknek a rákos megbetegedésük miatt kezelése volt szükségük, valamint azoknál, akik olyan betegségben szenvednek, amely a vérükkel kapcsolatos, amilyen például a sarlós vérszegénység.

#bőr
2014.10.02.

Bőrbiopszia fajtái, menete

A biopszia során az orvos vagy sebész mintát vesz egy szövetből, sebből vagy daganatból, amely segítségével a szakértők ki tudják deríteni, hogy pontosan mivel is állnak szemben.

#vér
2014.10.01.

Mi az a transzfúzió?

A transzfúzió, azaz a vérátömlesztés egy viszonylag egyszerű orvosi eljárás, amelyet arra találtak ki, hogy a nagy mennyiségű vérveszteséget pótolni tudják. Ezen kívül még abban is segítséget nyújt, ha valakinek például valamelyik alakos elemből nincs elegendő mennyiség a vérében.

#ultrahang
2014.09.03.

Mit mutat a hasi ultrahang?

Az ultrahang segítségével a belső szervek állapotáról kaphatunk képet. Fájdalommentes és gyors eszköz az epehólyag, vese és hasnyálmirigy panaszok kivizsgálására is.

#sportsérülés
2014.08.10.

Foci az oka a legtöbb sportsérülésnek

Egy, a Pediatrics szaklapban megjelent kutatás szerint a világ egyik legnépszerűbb sportja, a labdarúgás gyakorlatilag egyet jelent a leggyakoribb sportsérülésekkel. Ráadásul a legtöbb sérülést szenvedett focista fiatal tizenöt év alatti.

#barkácsolás
2014.08.09.

A barkácsolás veszélyei

Fúrás, faragás, barkácsolás, elektromos készülék javítás és az egyéb ház körüli munkák végzése közben bármikor előfordulhat kisebb-nagyobb baleset. Az elsősegélynyújtás életmentő is lehet!

#elsősegély
2014.08.02.

Elsősegély kisokos: hogyan vigyázz a saját és mások testi épségére

A legfontosabb, hogy ne tegyél semmi olyat, amivel csak rontanál a helyzeten. A legtöbb esetben az a legjobb, ha hívod a mentőket és vigyázol a sérültre a segítség megérkezéséig. A legjobb szándék ellenére is végzetes lehet egy elhibázott segítségnyújtási manőver, ezért csak nagy körültekintéssel és óvatossággal közelítsd meg a problémát.