#Zöldövezet

Biztonságban a tavaszi szünetben

2013.03.29.
2 perces olvasási idő

A tavaszi szünet mindenki számára a kikapcsolódásról kell, hogy szóljon. Végre kicsit távol lehetsz a sulitól, és magadra is figyelhetsz. Ez a te szabadidőd: a legfontosabb, hogy jól érezd magad. Ha esetleg elutaztok a barátokkal vagy a családdal, nem árt felkészülni egy-két dologra. Cikkünkből kiderül, hogyan lehet a tavaszi szüneted még felhőtlenebb!

Egy családi síelés, vagy egy hétvége valamelyik nagyvárosban, esetleg egy extrém kiruccanás? Mind nagyon jól hangzik! Íme, egy kis segítség, hogy mire kell feltétlenül odafigyelned utazás előtt.

Védőoltások

Ha Európán belül tartózkodtok, ez nem feltétlenül szükséges, de ha valami egzotikus táj felé vennétek az irányt, nem árt ellenőrizni, hogy milyen védőoltások szükségesek. Nyugodtan kérdezd meg az orvosodat, esetleg kutakodj az interneten. Mivel még sok az influenzás megbetegedés, figyelj oda magadra és a családodra!

Utas- és betegbiztosítás

Mielőtt bárhová is mennél (akár az országon belül is) nem árt egy kisebb összegű betegbiztosítást kötnöd. Az interneten rendkívül kényelmes és gyors is. Továbbá próbáld meg kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, így az Unió területén bárhol el fognak látni (ezt a helyi önkormányzatoknál igényelheted).

tavasz

Aktív pihenés

Ha nem vagy a lustálkodás híve, akkor neked találták ki az aktív pihenést. Legyen szó falmászásról, síelésről vagy vadvízi evezésről, a biztonság mindig nagyon fontos! Foglalás előtt mindig tájékozódj alaposan, többek között az oktatókról és a felszerelésről. A legfontosabb, hogy Te biztonságba legyél, nem éri meg kockáztatni.

Az vagy, amit megeszel

Imádod a különféle konyhákat? Az étel lehet a legjobb, vagy akár a legrosszabb része a nagy útnak. Ha külföldre mész, előtte mindenképp tájékozódj a helyi különlegességekről, csemegékről. Néhány országban fontos szem előtt tartani, hogy csak olyan ételt egyél, ami teljesen át van sütve, vagy meg van főzve, illetve forrón tálalják neked. Próbálj meg palackozott italokat inni, főleg a víznél figyelj oda, hogy ha csak teheted, ne igyál a csapból. Egy fertőzés, ételmérgezés nem kellemes dolog, és akár egy életre elveheti a kedved a vakációktól.

Megéri?

"Ami a szünet alatt történt, az ott is marad" - Igen ám, de nem árt azért előre gondolkodni! Az elővigyázatosság okán nem árt, ha a következő lépésekre figyelsz, és betartod őket:

  • Tarts magadnál gumióvszert és használd, ha arra kerül a sor!
  • Ne csináltass piercingeket vagy tetoválást, hiszen a HIV és hepatitis B fertőzések így is elkaphatóak.
  • Tarts mértéket az alkoholfogyasztásban!
  • Ne feledd, hogy vezetés vagy közlekedés közben mindig tartsd szem előtt saját és mások biztonságát (biztonsági öv használata, megadott sebességhatár betartása, stb.)!
A tavaszi fáradtság
Ahogy melegszik az idő, változik a légnyomás, úgy szervezetünk is változáson megy keresztül. Szervezetünk pedig igyekszik lépést tartani a változással, de ez nem megy mindig zökkenőmentesen. Tovább a cikkhez >>

Utazz okosan!

Pár emlékeztető az "okos" utazáshoz:

  • Mindig figyelj a biztonságra! Akár a közlekedésben, akár a sportokban, mindig a legfontosabb tényező a saját személyes biztonságod, ezt tartsd szem előtt.
  • Pakolj okosan! A drogériákban megtalálható utazó-méretű szépségápolók jó szolgálatot tehetnek, illetve mindig pakolj be pár gyógyszert, és nem árt egy mini-elsősegélykészlet sem.

A tavaszi szünet a te időd, megérdemelted. Érezd jól magad, vigyázz a testi és lelki épségedre! Jó pihenést kíván a KamaszPanasz csapata mindenkinek!

(KamaszPanasz - Gy. R., forrás: cdc.gov)