vészhelyzet
#Testi problémák

A 7 leggyakoribb orvosi vészhelyzet kamaszoknál

2024.05.06.
3 perces olvasási idő

Te tudod, mire kell a legjobban figyelned? És mikor kell sürgősen orvoshoz fordulni? Az alábbiakban a 7 leggyakoribb esetet vesszük sorra.

1. Vérzés

A vágások és sebek vérzést, a súlyos sérülések belső vérzést is okozhatnak, amelyet nem biztos, hogy látsz. Nem minden vérzéses eset igényel sürgősségi orvosi ellátást, gyakran a gyógyszerész vagy a háziorvos tanácsa alapján otthon is elsősegélynyújtással kezelhetők.

Sürgősségi ellátást kell azonban kérned, ha:

  • A vérzést még az elsősegélynyújtás után sem tudod megfékezni.
  • Egy tárgy látható a sebben, vagy mélynek tűnik.
  • Szövet vagy csont látható.

Nagy mennyiségű vérveszteség esetén a sérült rosszul érezheti magát, elsápadhat, szédülhet, és egyes esetekben eszméletét is elveszítheti. Ha ez megtörténik, sürgős orvosi ellátás szükséges.

2. Légzési nehézségek

Számos oka lehet annak, hogy valakinek légzési nehézségei lehetnek. Például asztmás rohamok, allergiás reakciók (anafilaxia), köhögés vagy megfázás.

Légszomj jelentkezhet edzés vagy fizikai aktivitás közben, de ha a légszomj hirtelen vagy váratlanul jelentkezik, akkor ez figyelmeztető jel lehet.

Ha valakinek légzési nehézségei vannak, az alábbi tünetek közül néhányat vagy mindegyiket tapasztalhatja:

  • Fájdalom, amikor mély lélegzetet vesz, vagy úgy érzi, hogy szorít a mellkasa.
  • Légszomj érzése.
  • A normálnál felületesebb vagy gyorsabb légzés.
  • Zajos légzés, beleértve a zihálást vagy sípolást.

Ha valaki légzési nehézségeket tapasztal, pánikba eshet, ami tovább ronthat az állapotán. Fontos, hogy ha lehetséges, próbáljuk meg nyugodtan kezelni a helyzetet.

Ha aggódsz valaki légzése miatt, fordulj a 112-es telefonszámon a mentőkhöz, vagy ha biztonságosan megteheted, vidd el a háziorvoshoz.

3. Valaki összeesik

Ha valaki összeesett, valószínűleg orvosi ellátásra szorul. Számos különböző orvosi ok lehet, amely valaki eszméletvesztését okozhatja, és ezt szakembernek kell megvizsgálnia.

Ha valaki elvesztette az eszméletét és nem lélegzik, hívd a 112-t sürgősségi orvosi ellátásért.

Ha egy személy elvesztette az eszméletét, de úgy tűnik, hogy nincs légzési nehézsége, akkor, ha biztonságosan megteheted, a segítség megérkezéséig helyezd fekvő helyzetbe. Továbbra is tanácsos a 112-t hívni.

Mindig győződj meg arról, hogy biztonságosan közeledsz valakihez, aki összeesett, mielőtt ezt megtennéd. Ha nem biztonságos, kérj segítséget és tanácsot.

4. Roham és/vagy epilepsziás roham

Rohamok és görcsrohamok fordulhatnak elő azoknál az embereknél, akiknél epilepsziát diagnosztizáltak, de olyanoknál is előfordulhatnak, akiknél nincs ilyen diagnózis.

A roham magában foglalhatja a test egy részének vagy egészének akaratlan és ellenőrizhetetlen rángatását, rándulását vagy remegését.

Fontos tudni, hogy senkit ne mozdítsunk el, és ne próbáljuk meg megakadályozni a remegést, ha rohamot kap, kivéve, ha veszélynek van kitéve.

Ha valakinek rohama volt, fontos, hogy orvoshoz forduljon. Ha valakiről ismert, hogy görcsrohamai vannak, orvosi tervet készíthet arra vonatkozóan, hogy milyen intézkedéseket kell tenni a roham után.

Azonban tanácsos a 112-t hívni, ha valaki elveszti az eszméletét, és a roham öt percnél tovább tart, korábban soha nem volt rohama, megsérült a roham miatt, vagy ha bizonytalan vagy és aggódsz.

5. Erős fájdalom

Mindenki különböző módon éli meg a fájdalmat, attól függően, hogy milyen a fájdalomküszöbe. A fájdalom hirtelen jelentkezhet, vagy egy idő után fokozódhat. A fájdalmat betegség vagy sérülés is okozhatja.

Az erős fájdalom általában intenzívebb, és bizonyos esetekben megakadályozza az embereket a napi tevékenységek végzésben.

Ha valaki sérülést szenvedett és súlyos fájdalmai vannak, fontos, hogy kivizsgálják. Sérüléstől függően ezt a háziorvos vagy a sürgősségi osztály teheti meg.

Ha a sérülés súlyos, a legjobb, ha mentőt hívsz. Ha a fájdalmat betegség okozza, tanácsot kérhetsz a 112-es segélyhívótól, gyógyszerésztől vagy háziorvostól.

6. Szívprobléma

A szívinfarktus súlyos, életveszélyes egészségügyi vészhelyzet, amikor a szív vérellátása hirtelen leáll. A szívroham gyakoribb a felnőtteknél, de előfordulhat gyermekeknél és tinédzsereknél is.

Létfontosságú, hogy ha úgy gondolod, hogy valaki szívrohamot kapott, azonnal hívd a 112-t. Ha valakinek szívrohama van, az alábbi tünetek közül néhányat tapasztalhat:

  • Mellkasi fájdalom, beleértve a nyomás-, vagy szorítóérzést a mellkas közepén.
  • Sugárzó fájdalom a bal karban, amely a mellkastól a karig terjed. Egyes esetekben mindkét kar érintett lehet, valamint a nyak, az állkapocs, a hát és a gyomor.
  • Légszomj vagy légzési nehézség.
  • Köhögés vagy zihálás.
  • Rosszullét.
  • Szédülés.
  • Izzadás.

Míg a súlyos mellkasi fájdalom az egyik leggyakoribb jele annak, hogy valaki szívrohamot kap, bizonyos esetekben az emberek nem tapasztalnak súlyos fájdalmat, hanem emésztési zavarokhoz hasonló kényelmetlenséget tapasztalnak. Ez gyakrabban fordul elő cukorbetegeknél, időseknél és nőknél.

7. Alkoholmérgezés

A túlzott mennyiségű alkohol fogyasztása alkoholmérgezést okozhat. Az, hogy ezt mennyi alkohol idézi elő, személyenként változhat. Tudd, hogy az utolsó ital elfogyasztása után a szervezetben 30-40 percig még emelkedik a véralkoholszint, csak ezután csökken.

Az alkoholmérgezés tünetei:

  • Zavartság, összefüggéstelen beszéd.
  • Hányinger, hányás.
  • Koordináció hiánya.
  • Sápadt, kékes bőr.
  • Ájulás, eszméletvesztés.
  • Szívinfarktus.

Ez egy súlyos, életveszélyes állapot, mely esetben azonnal hívd a mentőket. Kiérkezésükig ne hagyd egyedül az illetőt, fektesd stabil oldalfekvésbe és takard be valamivel, hogy megvédd a kihűléstől.

(KamaszPanasz - healthforteens.co.uk)