fogamzásgátló
#Testi problémák

Fogamzásgátlók megfelelő tárolása

2021.05.10.
2 perces olvasási idő

Tudtad, hogy a különböző fogamzásgátlók tárolása befolyásolhatja a hatékonyságukat? Akármelyik módszert válaszd is, érdemes megfontolnod a helyes tárolás körülményeit.

Az óvszer tárolása

Az óvszer szavatossága általában négy év – amennyiben az eredeti, lezárt csomagolásban, száraz, hűvös, fénytől védett helyen tárolod (tehát nedvesség, hő, levegő és napfény nem éri). Ha az adott napon nem tervezed használni az óvszert, ne hordd a pénztárcádban vagy a zsebedben, ugyanis a különböző súrlódások (pénztárca nyitása-csukása, mozgásból adódó súrlódás) apró lyukakat képezhetnek rajta.

Fogamzásgátló tabletta

A fogamzásgátló tabletták is megfelelő tárolást igényelnek. A legtöbb gyártó javaslata szerint a tabletták szobahőmérsékleten, fénytől, nedvességtől védett helyen, gyermekek elől elzárva tartandók. Emellett azt is tartsd szem előtt, hogy a tabletta olyan helyen legyen, ami mindig eszedbe fog jutni, ahol kéznél van. Te tudod, mi az ideális hely, a fontos, hogy legyen kéznél és biztonságban!

Egyéb

Van néhány trükkösebb, kényesebb eset is, ez pedig a hüvelygyűrű, illetve a különböző fogamzásgátló tapaszok. Ezeket ajánlott 30, de inkább 25 Celsius fok alatt tárolni.

Fontos a helyes, kézenfekvő tárolás, azonban emellett néhány dologra szintén érdemes lenne figyelned:

  • ne hagyd a fogamzásgátlót az autóban, hiszen akár a külső hőmérsékletnél jobban is fel tud melegedni
  • amennyiben repülővel utazol, a fogamzásgátlót a kézipoggyászodba tedd, hiszen nem tudhatod, hogy a feladott poggyászokat szállító részen milyen hőmérséklet van, illetve, ha elkeveredik a bőröndöd, akkor nem tudsz mit tenni (ez a tabletta esetén érdekes leginkább)
  • ne bontsd fel a fogamzásgátló csomagolását (legyen szó óvszerről vagy egy új doboz tablettáról) közvetlenül addig, amíg nem használod
  • a fürdőszoba talán az egyik legkézenfekvőbb hely a fogamzásgátlók tárolására, azonban a tusolás által keletkezett hő és nedvesség néhány tablettánál gondot okozhat – ugyanígy, ha a konyhában tartanád a tablettákat, tartsd távol a tűzhelytől és a mosogatógéptől
  • ha a fogamzásgátló tablettád szavatossága lejárt, semmiképpen se húzd le a wc-n, hanem rendeltetésszerűen szabadulj meg tőle, és kezdj egy új dobozt
  • ha fogamzásgátló tablettát szedsz, kerüld a grapefruit fogyasztását, antibiotikum mellé szedj biztonsági tablettát, illetve próbáld meg minden nap ugyanabban az időpontban bevenni

A megfelelő tárolás „apróbetűs” része

Amellett, hogy rendszeresen használod a fogamzásgátlókat, a legfőbb szempont a megfelelő tárolás. Az egyszerű, de mégis diszkrét, ugyanakkor sérüléstől védett tárolásnak számos módja van. Amikor a tárolást fontolgatod, gondolj arra, hogy az egyes fogamzásgátlók hatékonyságával kapcsolatban végzett tanulmányokat szigorúan ellenőrzött körülmények között végezték, ügyelve a hőmérsékletre, nedvességre és más tényezőkre. Ha hasonlóan „ellenőrzött” helyen tartod őket te is, ami az egyik legfontosabb szempont, akkor elérhető a kutatások által igazolt hatékonyság.

(KamaszPanasz – B.D.)