fogkefe
#Testi problémák

Megbetegíthet a fogkeféd?

2021.11.09.
1 perces olvasási idő

Bizonyított tény, hogy a szájban baktériumok sokasága lapul. És mi a helyzet a fogkeféddel? A kutatások szerint több ezer bacilus lapulhat meg a sörték között.

Megbetegíthet a fogkeféd?

Valószínűleg nem. Tekintet nélkül arra, hány baktérium él a szádban, vagy került oda a fogkeféd miatt, a tested természetes védelmi rendszere szinte lehetetlenné teszi, hogy megbetegedj csupán a fogkefédtől. Szerencsére, az emberi test immunrendszere általában képes arra, hogy megvédje magát a baktériumoktól. Nincs tudomásunk arról, hogy a Fontos, hogy tárolod a fogkefédet.fogkeféden lévő baktériumok megbetegítenének. Ennek ellenére, komolyan el kell gondolkodnod azon, hogy hol is tartod a fogkefédet.

Fogkefetartók

Ha a fogkefetartók túl közel vannak a vécéhez, baktériumok tapadhatnak rájuk, amelyek a levegőben kavarognak, miután a vécét leöblítjük. Ráadásul gyakran megfeledkezünk róluk a fürdőszoba takarításakor. Éppen ezért nem meglepő, hogy a fogkefetartókat a baktériumok számára legkedvezőbb helyek egyikének tekintik. Általában ez a harmadik legpiszkosabb tárgy egy átlagos lakásban.

Ne a vécé mellé

A legtöbb fürdőszoba kisméretű, és az otthonok többségénél a vécé elég közel van a kézmosóhoz, ahol a fogkefédet tartod. Minden vécéöblítéskor baktériumok kerülnek a levegőbe, és bizonyára nem akarod, hogy ez a fogkeféd közelébe jusson. Ha nem tárolod a étkezőtányérokat és a poharakat a vécénél, akkor miért tennéd oda azt, amivel a fogaidat mosod? Éppen ezért tárold a fogmosópoharadat és fogkefédet olyan távol a vécékagylótól, amennyire csak tudod!

Hogyan bánj a fogkeféddel?

Ha távolabb tetted a fogkefédet, még néhány hasznos tipp segít, hogy a lehető legtisztábban tartsd azt:

  • Öblítsd ki! Mosd meg a fogkefédet alaposan csapvízzel minden alkalommal, mikor használod!
  • Tartsd szárazon! A baktériumok a nedves környezetet kedvelik. Tégy meg mindent azért, hogy a fogkefédnek legyen lehetősége megszáradnia a fogmosások között!
  • Tárold függőlegesen! Tedd a fogkefédet függőlegesen egy tartóba, és ne vízszintesen tárold!
  • Csak a tiéd! Nem fontos, hogy milyen közel állsz a nővéredhez, a bátyádhoz, a párodhoz vagy a szobatársadhoz, sose használd az ő fogkeféjüket! Még csak egy tartóban sem érdemes tartani a többi ember fogkeféjével! Ha érintkeznek, baktáriumok kerülhetnek egyikről a másikra.

Fogaid tisztán tartásának érdekében elsősorban a fogkeféd tisztaságára kell ügyelned, ha nem akarod, hogy végül az egészséged bánja.

(B.Cs.)