bölcsességfog
#Betegségek

A bölcsességfog eltávolítása

2014.12.07.
1 perces olvasási idő

Csak úgy, mint a mandulák, a bölcsességfogak is ritkábban kerülnek eltávolításra, mint régen. Manapság az orvosok már csak nyomós indok esetén távolítják el ezeket a fogakat.

A bölcsességfogak eltávolítása

A bölcsességfogakA legújabb irányelvek szerint szakemberek azt javasolják, hogy azokat a fogakat, melyek nem teljesen nőttek ki, de egyébként egészségesek, nem kell eltávolítani. Csak akkor kell kihúzni a fogat, ha az beteg vagy valamilyen problémát okoz a szájban (súlyos fájdalom esetén, stb.)

A javaslatnak két fő oka van:

  • Nem készült megbízható kutatás arról, hogy a betegnek bármilyen haszna is származna az egészséges bölcsességfog eltávolításából.
  • Mint minden sebészeti beavatkozásnál, itt is felmerülhet a szövődmény veszélye (idegkárosodás, kártétel más fogakban, fertőzés), így ha a műtétből nem származik előnye a betegnek, akkor nem indokolt veszélyeztetni egészségi állapotát.

Milyen esetekben lehet szükség sebészeti beavatkozásra?

A fogorvos állapítja meg, hogy szükség van-e a műtétre.

Ha a beavatkozás mellett dönt, annak nyomós oka lehet. Ha a fog kezeletlen marad, az fogszuvasodáshoz, tályogok, daganatok és ciszták kialakulásához és egyéb ínyproblémához vezethet.

(KamaszPanasz - P.N. fordító; forrás, lektorálta: Dr. Szigeti Nóra)