pecsételő vérzés
#Testi problémák

Mitől lehet pecsételő vérzésem?

2021.11.18.
1 perces olvasási idő

A menstruációk közötti enyhe, pecsételő vérzésnek számos oka lehet. Lássuk, mi állhat a háttérben!

Nem feltétlenül kell rögtön kétségbeesned, ha pecsételő vérzést tapasztalsz, de jobb, ha tudod, melyek lehetnek a kiváltó okok, hogy adott esetben idejében orvoshoz tudj fordulni.

6 ok, ami a pecsételő vérzés mögött áll

1. Az ovuláció általában észrevehetetlen a nők számára. Ebben az időszakban, egészen pontosan a a peteleválás utáni 1-2 napban kevesen tapasztalnak enyhe pecsételő vérzést, de előfordulhat. Ez a típusú pecsételés normális mellékterméke a peteérésnek.

2. A pecsételő vérzés gyakori mellékhatása a hormonális fogamzásgátlóknak, így a fogamzásgátló tapasz, implantátum, fogamzásgátló tabletta, spirál vagy fogamzásgátló injekció használatának. Ez általában néhány hónap alatt elmúlik, néhány nő akkor is pecsételést fog tapasztalni, amikor már nem használ fogamzásgátlót.pecsételő vérzés

3. A legtöbb nőnek pecsételő vérzése van a terhességének első pár hónapjában. Ezenkívül jele lehet a méhen kívüli terhességnek is.

4. A pecsételő vérzés a menstruáció előtt lehet a közelgő vetélés jele is. Mivel előfordulhat, hogy nem is gyanítod a terhességet, amíg nem maradt ki a menstruációd, még az is lehetséges, hogy vetéléssel kell szembenézned anélkül, hogy észrevetted volna, hogy terhes vagy.

5. Hormonális kilengés eredménye is lehet pecsételő vérzés, amit okozhat fogamzásgátló vagy maga a terhesség. Néha a test túl sok ösztrogént vagy túl kevés progeszteront állít elő pajzsmirigy probléma vagy bizonyos gyógyszerek szedése miatt.

6. A menstruáció előtti pecsételés jele lehet mögöttes problémáknak is, mint például petefészek cisztának, méhnyakráknak vagy méhpolipnak. Néhány ritka esetben ezek az állapotok súlyossá válnak és azonnali kezelésre szorulnak.

Abban az esetben, ha a két menstruáció közötti vérzés erős vagy gyakori, mielőbb fordulj orvoshoz! Fontos kizárni a terhességet vagy egy háttérben megbújó betegséget.

(KamaszPanasz - S. A.)