női szeméremtest
#Testi problémák

A női szeméremtest – egy kis használati útmutató

2022.05.13.
3 perces olvasási idő

Szóval mi is a szeméremtest (más néven „vulva”)? A szeméremtest a női nemi szervek együttese, vagyis a szeméremajkak, a csikló, a hüvely és a húgycső nyílása együtt. A testnek ezt a részét mindenféle vicces módon szokták nevezni, és gyakran összekeverik magával a hüvellyel, azzal a rugalmas csatornával, amely összeköti a külső nemi szerveket a belső nemi szervekkel (a méhnyakkal és a méhhel).

A női nemi szervek a pénisszel ellentétben rejtetten helyezkednek el. Talán ez az oka annak, hogy annyira titokzatos, bonyolultnak tűnő a működése. Sokakat zavarba ejt még beszélni is róla. Mondjuk ki az igazságot: minden nőnek van szeméremteste. A testnek ez a része a szexuális öröm legfőbb forrása, ezért nem árt egy kicsit tanulmányozni a felépítését.

Ne légy szégyenlős!

A nők egy része úgy szerzi a legjobb ismereteit, hogy tükörből vet egy pillantást a saját szeméremtestére (nem viccelek!). Így az ember felismeri az általános jellemzőket, és testének egyedi sajátosságait is. Hiszen mindannyian mások vagyunk, ez igaz minden porcikánkra, egytől egyig.

Körvonalakban az alábbiakról lesz szó:
- nagy szeméremajkak
- kis szeméremajkak
- csikló (clitoris) és csiklóredő
- húgycsőnyílás
- hüvely (vagina)

Nagy szeméremajkak


A szeméremajkak többé-kevésbé elrejtik a vulva többi részét. Bőrből és zsírszövetből állnak, és a pubertás után szeméremszőrzet fedi őket. Lehetnek picik és nagyobbak, sőt, akár különböző méretűek (a mellekhez hasonlóan), ez mind az egyediség része. Szexuálisan izgathatók, és ilyen helyzetben akár meg is duzzadhatnak egy kicsit.

Kis szeméremajkak

A nagy szeméremajkakhoz hasonlóan megduzzadnak, amikor a nő izgalmi állapotba kerül. A két bőrredő a csiklóredőtől a hüvelynyílás végéig tart. Egyesek szerint szárnyakhoz hasonlítanak. A nő bőrének színétől függően rózsaszínes, de sötét barna is lehet. A mell bimbóudvarához hasonlóan a testi érés során is változhat a színük. Néha kilátszanak a nagy szeméremajkak mögül, ráncosak és simák is lehetnek.szeméremtest

Csikló

A csikló az alatt a kis bőrredő alatt helyezkedik el, amit a kis szeméremajkak találkozásánál alakul ki. Tapintható része minden nőnél más méretű, a borsószemnél kisebbtől az ujjbegy nagyságúig változhat. De a csiklónak csak kicsi része látható, tapintható a csiklóredő alatt, nagyobb része a testen belül helyezkedik el: a clitoris két szivacsos szára 5 hüvelyknyire behúzódik a testbe. Ezek érzékenysége személytől függően változik. Ez a testrész a péniszhez hasonlóan megkeményedik és megduzzad szexuális izgalom hatására. A pénisszel ellentétben azonban a csikló csakis örömszerzésre szolgáló testrész.

A csikló szuper-érzékeny: több ezer idegvégződés van benne. Ez jó és rossz hír is egyben, hiszen ha a csikló nagyon érzékeny, a nőnek nem esik jól a közvetlen érintés. Ezért fontos, hogy a nők tudassák partnerükkel, milyen érintésre vágynak.

Önkielégítés

A saját nemi szervek megérintése vagy simogatása, orgazmussal vagy anélkül: ez az önkielégítés. Azt tudjuk, hogy a srácok szokták csinálni, de sok lány is! Van, aki a csikló érintésével és van, aki a hüvelybe vezetett ujjakkal vagy segédeszközzel szerez magának örömet.

Az önkielégítés teljesen normális dolog és az is normális, ha valaki nem csinálja. A jó hír vele kapcsolatban, hogy a nő az érintések során kitapasztalja mi esik jól neki, amit aztán megoszthat partnerével is, emellett pedig nem kell számolni a szexuális úton terjedő betegségek kockázatával sem.

A hüvely, a szűzhártya és a szüzesség

A hüvely egy rugalmas csatorna, amely összeköti a külső nemi szerveket a méhnyakkal és a méhhel. Gyakran „szülőcsatornának” is nevezik, mivel ezen keresztül jön világra a magzat. A menstruáció során a hüvelyből távozik a menstruációs folyadék, és ezen keresztül hatol be a pénisz a közösülés során.

A fiatal lányok hüvelyét egy szűzhártyának nevezett vékony bőr fedi részben, vagy szinte teljesen. Mérete tehát egyéntől függően változik. A szűzhártya elrepedhet szeretkezés, önkielégítés, vagy akár sportolás közben is. Ezért nem jelent a sértetlen szűzhártya feltétlenül szüzességet, a szűzhártya hiánya pedig azt, hogy az illető már nem szűz. A szüzesség azon múlik, hogy egy lány volt-e már együtt valakivel, vagy nem.

Folyás és szagok

A többi testrészhez hasonlóan, a szeméremtest is lehet elhanyagolt. Serdülőkorban a hüvely egy fehéres váladékot kezd termelni, aminek az a feladata, hogy segítse a hüvely öntisztulását, és eltávolítsa belülről a baktériumokat és egyéb kórokozókat.

Peteéréskor és szexuális izgalom hatására a hüvely egy másféle váladékot termel – ez többnyire áttetsző és természetes síkosítóként működik. A méhnyak is termel váladékot, amelynek színe a női ciklus során változik.

A szeméremtestnek ezen kívül van egy természetes szaga, ami általában nem kellemetlen. Ha te magad kellemetlen szagúnak érzed, keress fel egy nőgyógyászt, mert lehet, hogy fertőzésről van szó, melyet az orvos azonnal kezelni tud.

Egészség és higiénia

Annak érdekében, hogy eltüntessék a kellemetlennek vélt szagokat és folyást, sok nő hüvelyöblítőt és intim illatszereket használ. Ne felejtsd el, hogy a szeméremtest önmagától is tisztul, ezért felesleges és káros is lehet az ilyen szerek használata. A hüvelyöblítő például megváltoztatja a hüvely természetes egyensúlyát, és így utat nyithat a bakteriális fertőzéseknek!

(M.N.)