hüvelygomba
#Testi problémák

10 tipp, hogy elkerüld a hüvelygombát

2015.04.12.
2 perces olvasási idő

Bár a hüvelygombás fertőzések ritkán válnak súlyossá, mindenki szeretné elkerülni a kellemetlen tüneteket. Íme, a 10 legjobb módszer, hogy megvédd magad a fertőzéstől.

Mosakodj alaposan - ott lent is!

Figyelj az ápoltságra és higiéniára! Ez egy biztos módja lehet a hüvelygomba elkerülésének. A vagina tisztán tartása nem csak friss illatot biztosít, hanem segít elkerülni a gombás fertőzéseket is. Fürdés közben győződj meg róla, hogy a nemi szerved tiszta! Tisztítsd meg alaposan a redőket is, mivel innen indul a gombás fertőzés!

Törölközz meg alaposan!

Mivel a gombás fertőzések nedves környezetben terjednek, ezért fontos, hogy alaposan szárítsd meg a nemi szerved területét egy-egy zuhany vagy fürdés után.

Kerüld a műszálas ruhaneműt!

Az alábbiakat vedd figyelembe az öltözék megválasztásánál, hogy elkerüld a gombás fertőzéseket, gombamivel a ruházat is befolyásolhatja a fertőzés kialakulásának esélyét.

A pamut és a selyem fehérnemű felszívja a nedvességet, így szárazon tart . Ezzel ellentétben a nylon és szintetikus alapanyagú fehérnemű nem szívja be a nedvességet, így ez segít a gombás fertőzések terjedésében.

Öltözz át!

Ne üldögélj az átizzadt edzőcuccodban, sem a vizes fürdőruhádban! Öltözz át száraz ruhába, amint ez lehetséges! Mi több, a fehérneműdet is cseréld le gyakran, hogy megakadályozd a fertőzés kialakulásának lehetőségét.

Kerüld az intim zuhanyt

Néhány kozmetikai termék segítheti a gombás fertőzések kialakulását. Ne mosd az intim testrészed belső részét folyékony anyaggal, mivel ez nem csak a kártékony baktériumokat pusztítja el, hanem a jókat is. Így inkább fogékonyabbá válasz a gombás vagy más fertőzésekre.

Kerüld az illatos szappanokat, habfürdőket és intim dezodorokat!

A parfüm irritálhatja a vagina érzékeny belső részét, és ez növelheti a gombás fertőzések kialakulásának esélyét. Kerüld az illatosított betéteket és a színes vagy mintás WC papírt, mivel a festéknek is lehet bőrizgató a hatása! Legegyszerűbb, ha semmi olyat nem használsz a hüvely körül, ami illatos, színes vagy mintás.

Korlátozd a hőt!

A gombák szeretik a meleg és nedves környezetet. Legjobb, ha elkerülöd a hosszú és forró fürdőket és a pezsgőfürdőt! Ne viselj feszülős ruhákat, melyek nem engedik a távozni hőt , különösen nyáron!

Antibiotikumok

Gyógyszerek is okozhatnak hüvelyi gombás fertőzést. Pár tudnivaló a gyógyszerekről, amivel sakkban tarthatod a gombás fertőzéseket:

  • Az antibiotikumok nem csak a kártékony baktériumokat, hanem a jótékony hatásúakat is elpusztítják, pedig ezek éppen gátolják a gomba terjedését. Manapság az antibiotikumok használatának köszönhetően egyre nő a gombás fertőzések száma.
  • A fogamzásgátló tabletták tovább növelik a fertőzés esélyét. Ha gyakran van gombás fertőzésed, akkor beszélj orvosoddal, hogy adjon más gyógyszert! Létezhet más alternatíva is.

Aludj eleget!

Mint a legtöbb betegségnél, itt is sokat jelent, ha az egész tested egészséges, jól ápolt. Általában az immunrendszer véd a gombák ellen, de ha nem alszol eleget, akkor az immunrendszered sem képes végezni a munkáját. Próbáld megtartani az állandó alvásmennyiséget.

Kerüld a testmozgást, a nehéz ételeket és a koffeint az elalvás előtti 3 órában. Az immunrendszert megtámadó betegségek, mint a HIV vagy a cukorbetegség növelhetik a gombás fertőzés lehetőségét. Továbbá, ha cukorbeteg vagy, akkor rendszeresen ellenőrizd a vércukorszintedet, ezzel megelőzheted a gombás fertőzéseket.

Változtasd meg az étrendedet!

Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a joghurt élőflórákat tartalmaz, melyek megölik a gombákat. Fogyassz kevés cukrot, mivel a cukor is elősegíti a gombák terjedését.

S. A. (everydayhealth)

Kapcsolódó címkék

hüvely