Szülőknek, Viselkedés

#Szülőknek #Viselkedés

63 db cikk a témában

#szülő
2016.09.29.

Viselkedés és szokások: a 18 évesek

A 18 éves tinédzserek egy igazán izgalmas fejezetet kezdenek el az életükben, több szabadsággal és sok új felelősséggel kell megbirkózniuk. Ilyen korban kezdik el igazán megismerni önmagukat a fiatalok, és nagyon fontosak számukra azok a hatások, amelyek a felnőttek felől érkeznek.

#viselkedési minták
2016.09.11.

Átvett viselkedési minták: mit tanul tőlem a gyerekem?

Gyermekeink teljes mértékben kopírozzák a viselkedési mintáinkat. Ezért is fontos, hogy milyen példát mutatunk, milyen gondolatok hagyják el a szánkat. Például, ha egy szülő panaszkodós fajta, akkor a gyereke is minden kisebb problémán fent fog akadni. Olyan negatívumokat is észrevesz majd, ami a kortársainak fel sem tűnik.

#elkényeztetett
2016.05.15.

Hogyan bánjon egy elkényeztetett tinivel?

Egy elkényeztetett kamasz nevelése igen nehéz feladat lehet, még a legfelkészültebb szülők számára is. Íme, néhány egyszerű lépés, hogy hogyan lehet megbirkózni egy problémás gyermekkel.

5 hiba a gyereknevelés során
#szülő
2016.05.12.

5 hiba a gyereknevelés során

A dolgok már nem úgy mennek, mint azelőtt? A 12 éves „nagy” már nem Önhöz szalad elsőként, ha valami gondja-baja van? Nem jön haza időben, és a beígért szobafogság hallatán csak nevet?

#szülő
2016.05.06.

Rossz társaságba keveredett gyermeke?

Gyakran hallani: Az én gyerekem nem ilyen, csak rossz társaságba keveredett. Míg az Ön célja az, hogy megvédje gyermekét mindentől, addig az övé az, hogy olyanok társaságában legyen, akik szeretik.

#lopás
2016.03.26.

Segítség, kiszolgálja magát a gyerekem!

Ezzel általában egy szülőnek sincs problémája, amíg arról van szó, hogy a kamasz önállóan készít magának vacsorát a konyhában. Akkor azonban, amikor a gyerek esetleg a szülő pénztárcájából szolgálja ki magát teljesen magától értetődően, a szülőknek már érdemes elgondolkodni, hogy nem ment-e félre valami. Himer Csilla pénzpedagógus írása.

#kamaszkor
2016.03.01.

Felmérés: Így élnek a mai kamaszok

A WHO új nemzetközi tanulmánya szerint az iskoláskorú gyermekek körében jelentősen csökkent a dohányzás, ugyanakkor a fiatalok egészségét és jóllétét aláássák a nemi és társadalmi egyenlőtlenségek.

#gyerek
2016.02.06.

A gyermekem tiszteletlen. Mit tehetek?

Kedves Szerkesztők! A gyermekem kihívóan és dacosan viselkedik, sokat vitázik, rossz a magatartása az iskolában, és mindig feszegeti a határokat. Már minden tőlem telhetőt megtettem, még szakemberek segítségét is kértem, de hogy őszinte legyek, semmi sem segített igazán. Mit tehetnék?

#szülő
2015.11.08.

ADHD, a láthatatlan betegség

A „láthatatlan betegség” kifejezés gyakran használatos az ADHD (attention deficit or/and hyperactivity disorder; figyelemhiányos/hiperaktivitás zavar) meghatározására a tudáshiány és a betegség körül kialakult tévhitek miatt. A mentális egészségi rendellenességek között az ADHD a leginkább aluldiagnosztizált és félreértett betegség.

#gyerek
2015.10.12.

Hogyan tanítsa gyermekét tiszteletre?

Manapság - sokkal inkább, mint bármikor ezelőtt - a jómodor kulcsfontosságú az életben való érvényesüléshez. Tanítsa meg gyermekét a mások iránti tisztelet művészetére!

#dühkezelés
2015.02.20.

Hogyan segíthet a kamasznak a dühkezelésben?

Tinédzserkorban a harag aggasztó dolog szokott lenni. Ráadásul egy kamasz dühe folyamatosan növekszik, ha nem tud mit kezdeni az adott szituációval - így ilyenkor a szülő feladata az, hogy segítsen neki kezelni a helyzetet.

#figyelmetlen gyerek
2015.02.06.

Miért figyelmetlen a gyerek?

Elsősorban magatartási és tanulási tünetekben jelentkeznek a nevelési problémák. Amikor a gyermek felismeri, hogy én és a másik nem egy és ugyanaz a személy, elkezdődik a gyermeknevelés nehezebb szakasza.

#iskolai probléma
2015.01.18.

6 tipp - Ha a gyereknek problémái vannak az iskolában

Még a legjobb családokban is előfordulhat, hogy a gyerek tanulmányi eredménye az addig megszokottal ellentétben komolyan romlik. Ilyenkor természetes reakció a szülőtől, hogy megdöbben, dühös és ideges lesz, vagy rettenetesen zavarba jön, úgy érzi, „tudnia kellett volna”, hogy valami baj van, és az is előfordulhat, hogy a helyzet áldozatának érzi magát.

#iskolai problémák
2014.11.20.

Iskolai problémák

Előbb vagy utóbb a legtöbb kamasznál előjönnek bizonyos problémák, melyek épp az adott korosztályra általánosan jellemzőek. Rendszerint valamilyen változás hatására következnek be, például iskolaváltás esetén (általánosból középiskolába, vagy költözés miatti iskolaváltás okozhat nehézségeket a gyerekeknek).

#alkudozás
2014.11.18.

Hogyan kerülheti el a gyermekével való alkudozást?

Bizonyára már Ön is futott bele olyan párbeszédbe gyermekével, amikor jobbnak látta, ha enged, ahelyett, hogy kitartana saját álláspontja mellett. Számtalan ilyen helyzetet lehetne említeni, azonban mindegyiknek ugyanaz a lényege: a gyerek addig fújja a mondandóját és jár a szülei nyakára, amíg azok jobbnak látják bedobni a törölközőt, és engedni az akaratának.