betegség
#Szülőknek

Beszélgetés egy szeretett személy súlyos betegségéről

2023.02.22.
1 perces olvasási idő

Amikor egy családtag vagy közeli barát beteg lesz, a tinédzserek általában teljes képet szeretnének kapni a helyzetről, de előfordulhat, hogy nem tudják megosztani saját érzéseiket. Hogyan segíthetsz neki szülőként? Beszélgess vele.

A kamaszok általában sok információra vágynak szeretteik betegségéről, így jobban megértik, mi történik velük. Előfordulhat azonban, hogy a tinédzserek nem szívesen beszélnek az érzéseikről, mert nehezen tudják kifejezni, esetleg próbálják elnyomni.

Azonban nagyon is tisztában vannak azzal, hogy valami nincs rendben. A tinédzserek kínosan érezhetik magukat szeretteik állapota vagy a szeretett személy fizikai megjelenésében bekövetkezett változások miatt.

Ráadásul gyakran frusztráltak vagy bűntudatot érezhetnek amiatt, hogy továbbra is élik az életüket (iskolába járnak, a többi barátjuk szórakozni hívja őket, esetleg párkapcsolatuk is van), miközben szeretteik betegek. A szorongás pedig testi tünetekkel is jelentkezhet, például fejfájás, étvágytalanság vagy alvászavar.

Mit tehetsz?

  • Tájékoztasd a főbb fejleményekről és válaszolj a kérdésekre. Beszéld meg vele, mi történik a kezelés során, mi a prognózis.
  • Biztosíts magánéletet a tini számára, és biztosítsd arról is, hogy te és a többi felnőtt a családban támogatja.
  • Vond be a családi döntésekbe és a tervezésbe. Sokat segíthet, ha érzi, hogy nincs kihagyva a történésekből.
  • Emlékeztesd, hogy nem baj, ha szórakozik, és időt tölt a barátaival. Ha lehetséges, ösztönözd is a kikapcsolódásra.
  • Segíts neki megérteni, hogy teljesen rendben van, ha szomorú, dühös vagy fél. Ha nem szeretne, esetleg nem tud veled beszélni, kérjétek terapeuta segítségét. Néha egy kívülálló szakember a lehető legjobb megoldás. Bizonyos esetekben a tanárait sem árt beavatni, hiszen egy ilyen nehéz élethelyzet (főleg, ha hetekig, hónapokig tart) akár az iskola rovására is mehet.

(KamaszPanasz - clevelandclinic.org)