party
#Szülőknek

Házibuli nálatok?! Ismerd az alapszabályokat!

2021.06.02.
3 perces olvasási idő

12 tipp, hogy biztonságban tudd kamasz gyermekeid, úgy, hogy közben jól is érzik magukat.

Ahhoz, hogy egy házibuli jól sikerüljön, minden jelenlévő számára biztonságosnak és szórakoztatónak kell lennie. Szülőként megvan a lehetőséged arra, hogy mindkét feltételt teljesítsd pár egyszerű tippet követve.

A szabályok minden esetben legyenek tiszták

Minden egyes szabálynak érthetőnek kell lennie. Határozottan, egyértelműen írd le őket, így nem lesz konfliktus abból, hogy mi is volt pontosan a feltétel.

A következő tippeket nyugodtan felhasználhatod az összes tini-buli szervezésénél.

Olvasd át a parti napján a szabályokat, hogy felelevenítsd és ne felejtsd el őket!

  • Időpont: A buli időpontja legyen pontosan meghatározva, és ragaszkodj hozzá végig! Általában egy 3 órás parti ideális szokott lenni.
  • Vendéglista: Határozz meg egy maximum befogadóképességet! Általában a kevesebb meghívottal rendelkező bulik jobban sülnek el minden szempontból!
  • Teendők: A munkamegosztás fontos, írj egy listát a teendőkkel, hogy a gyermeked is kivegye a részét a feladatokból! Így még a felelősségtudatát is tudod erősíteni és fejleszteni.

Szabályok a házzal kapcsolatban:

A te házad, a te szabályaid! Fontos, hogy mindenki számára egyértelműek legyenek a kikötések, melyeket minden jelenlévőtől elvársz a buliban.

Alkohol és drogtilalom

A kiskorúak számára illegális bármiféle alkohol fogyasztása, ezért tiltsd a fogyasztását a drogokkal egyetemben. Ne feledd, a tinédzserek megítélése ezekről a szerekről gyakran zavaros és nem helyes!
A meghívókártyák hátuljára érdemes ráírni egy hasonló mondatot: "Alkohol és drogok fogyasztása tilos!".

Ez a kikötés minden meghívott számára egyértelművé kell, hogy váljon legkésőbb a buli előtt egy nappal.

Legyen zárva az ajtó

Ne engedj be a házba olyanokat, akik nincsenek rajta a vendéglistán! Ha idegenek, vagy akár ismerősök tűnnek fel az ajtóban, udvariasan küldd el őket!

Nincs ki-be mászkálás

Ne hagyd, hogy a meghívottak elhagyják a házat, majd később visszajöjjenek! Azok a kamaszok, akik inni, vagy cigizni szeretnének, nagy valószínűséggel kimennek a házból, majd visszatérnek. Legyen tiszta mindenki számára, hogy ha egyszer kilépnek az ajtón, akkor nem folytathatják a bulizást!

Jelöld ki a házban, hogy hol folyhat a buli! Ha behatárolod a "partiterületet", könnyű számon tartani és lecsekkolni az összes kamaszt.

Tartsd számon a tini párokat, hogy ne foglaljanak el egy hálószobát, vagy ne tűnjenek el szem elől a kertben egy kis "magánéletet" élni! Szintén ne hagyd, hogy kisebb csoportok kimenjenek a kertbe cigizni!

A kamasz vendégek

Mivel tinédzser gyermeked van, te is tudod pontosan, milyen kiszámíthatatlan tud lenni ez a korosztály. Érdemes a legrosszabb eshetőségekre készülni, hiszen jobb félni, mint megijedni! Valószínűleg a buli akadálymentesen fog lezajlani, de azért mindig jó, ha van egy B terv.

A szülők telefonszáma

Írd le a vendéglista mellé a meghívottak szüleinek telefonszámát! Ha bármi baj történik, vagy valaki megtöri az alkohol-cigitilalom szabályt, fel tudod hívni az érintett szüleit, hogy jöjjenek érte.

Még ha túl keménynek is hangzik ez az eljárás, nem az, mert ha kiderül, hogy nálad fogyasztottak kiskorúak illegális szereket, a hatósággal is szemben találhatod magad!

Ráadásul, ha a gyermeked tudja, hogy kapcsolatban vagy a többi szülővel, száz százalék, hogy a többi kamasz is tudni fogja ezt az információt. Ez eltántoríthat mindenkit a bajkeveréstől, és megakadályozhatja az ismerősök felbukkanását is.

Baleset esetén

Balesetek bármikor történhetnek, főleg ha egy tinédzser csoportra gondolunk. Szerencsére, egy vödörrel és ronggyal a kézben máris megoldhatod a kiömlött üdítő problémáját. Vészhelyzet esetére legyen otthon elsősegély csomag is!

Nem kell egyedül lenned

Kísérők és szülők

Hívd meg a többi kamasz szüleit a buliba, így többen tudtok segíteni és felügyelni a partira!
Nem neked kell mindenért felelni!

Egy tini buli felügyeletéhez egynél több felnőttre van szükség. Ha egy szülő sem jelzett vissza, kérd meg egy barátod, családtagod, vagy szomszédod, hogy legyen a segítségedre!

Légy jelen!

Mindig légy a közelben! Bár nem kell a társaság középpontjában lenned, közvetlenül a buliban, jó, ha néha feltűnsz és tartasz egy szemlét. Ha végig a hálószobádban ücsörögsz, nem biztos, hogy értesülsz a fontos fejleményekről.

Töltsd újra a poharakat, rakj ki még nasit, segíts a szervezésben, vagy csak sétálgass körül 15 percenként! A jelenléted megerősíti a vendégeket abban, hogy kövessék a szabályokat.

Kedvesen a szomszédokkal!

Szólj a szomszédoknak, hogy lesz nálatok egy házibuli! Ha nagy buliról van szó, a rendőrségnek is szólhatsz előre.

Ha a szomszédok előre tudnak a buliról, elnézőbbek lesznek a hangzavarral kapcsolatban.

Végső esetben számíthatsz a rendőrségre is. Kisebb bulik esetében ez nem szükséges, de a nagy bulik elfajulhatnak és kontrolálhatatlanná válhatnak. Ilyen buli lehet a ballagás, évzáró, vagy szülinap.

(KamaszPanasz)