buli
#Szülőknek

5 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt tini gyermeked egyedül hagyod éjszakára

2020.05.03.
1 perces olvasási idő

Előbb-utóbb eljön az az idő, amikor egy házassági évforduló, üzleti út miatt egyedül kell hagynod gyermeked éjszakára a házban. Ha úgy érzed, a te gyermeked erre készen áll, itt van öt dolog, amit jó ha figyelembe veszel.

Mit tehetsz?

  1. Fektesd le a szabályokat. Ha nem akarod, hogy gyermeked bulizni menjen aznap vagy áthívja a barátait, mondd el neki. Beszéljétek meg a lehetséges következményeket, ha áthív egy vendéget éjszakára vagy bulit rendez, pl. kevesebbet láthatja majd a barátait, nem kapja majd meg a kocsit.
  2. Beszéljétek meg a biztonsági intézkedéseket. Ebbe beletartozik az online közösség is, hiszen ha bejelenti, hogy egyedül van otthon, az egy csomó problémához vezethet. Barátok, ismerősök rávehetik, hogy bulit rendezzen például. Kérdezz rá, hogyan reagálna bizonyos vészhelyzetekre, egy konyhai tűztől az áramszünetig. Biztosíts neki minden szükséges felszerelést, ami egy vészhelyzet esetén kellhet neki.
  3. Nevezz ki egy barátot, családtagot, akivel gyermeked kapcsolatban maradhat. Ha elhagyod a várost, fontos, hogy gyermekednek legyen kihez fordulnia, aki egy sérülés, természeti katasztrófa, vészhelyzet esetén segít neki. Bízz meg egy közeli barátot, családtagot. Esetleg meg is kérheted ezt a személyt, hogy nézzen rá gyermekedre, így valószínűleg jól fog viselkedni, hisz tudja, bármikor látogatója érkezhet.
  4. Beszéljétek meg, mikor keresitek majd egymást. Például gyermeked írjon, ha vége van a fociedzésnek és hazaért, te pedig telefonálj fél kilenckor. Legyen gyermekednek világos, hogy szeretnéd, ha a kijelölt időpontban elérhető lenne, ha pedig ez nem így lesz, szólsz a megbízott barátnak/családtagnak.
  5. Távolítsd el a kísértéseket. Ez legalább annyira fontos, mint hogy legyen otthon elegendő étel és a szükséges dolgok. Ne hagyj otthon alkoholt, dohányt, lőfegyvert. Még ha bízol is gyermekedben és úgy gondolod, soha nem nyúlna ezekhez, a többiek befolyása rossz döntésekhez vezetheti őt.

(KamaszPanasz – K.F.)