szomorúság
#Szülőknek

Hogyan vidítsd fel könnyen a kamaszt?

2023.11.06.
1 perces olvasási idő

A felnövés kemény munka, és a kamasz úgy találhatja, hogy ezek az évek különösen viharosak. A pubertás és az egymásra gyakorolt nyomás ezekben az időkben egyre nehezebbek. Ha úgy találod, hogy a tini nagyon szomorú, akkor könnyen tehetsz ellene. Olvasd el az alábbi stratégiákat, amikkel a szomorú napokat gyorsan átváltoztathatod.

Hallgasd meg

Ha egy kis szomorúságtól szenved, akkor talán szeretne beszélni róla. Sokat segíthet, ha megoszthatja a gondját, és azzal, hogy meghallgatod, már jobban tudja majd kezelni őket. Figyelj rá, és így nyitni fog feléd. Tartózkodj a túlzott tanácsadástól, hacsak nem kéri. Csak szeretné megosztani ahelyett, hogy esetleg megoldanád a problémáját helyette.

Fogadd el az érzéseit

Néha segít, ha tudjuk, hogy az az érzés, amit érzünk, rendben van. Fogadd el az érzéseit, és mondd el, hogy néha te is szomorú vagy. Mondd el, hogy mindenki küzd szomorú pillanatokkal időnként. Ha úgy gondolod, a szomorúsága komolyabb, mint például depresszió, vagy komoly probléma az iskolában, akkor érdemes felkeresni egy orvost, vagy az iskola tanácsadóját.

Menjetek sétálni

Van valami a kinti levegőben, és a kint töltött idő segít az embereknek jobb lelkiállapotba kerülni, és fokozni az optimizmusukat. Menjetek el sétálni vacsora után, vagy túrázzatok együtt. A friss levegő, és az együtt töltött idő segíthet pozitívan gondolkodni.

Adj neki teret

Néhány tinédzser nagyon jól tudja kezelni a problémákat, és mindössze egy kis magányra van szükségük hozzá. Ha befelé forduló, akkor néhány egyedül töltött óra segíthet túljutni a problémán. Adj neki lehetőséget, hogy felvidítsa magát, mielőtt beavatkoznál. Tudd meg, hogyan szeret túljutni a problémákon, így tudni fogod, hogy be kell-e avatkoznod vagy sem.

Találkozó egy baráttal vagy családtaggal

Szereted a gyereked, persze, de egy jó barát vagy akár egy nagyszülő néha jobban segíthet megbirkózni a szomorúsággal. Menjetek el egy családtaghoz, hogy együtt tudjanak tölteni egy kis időt. Vagy adj neki egy kis időt a barátaival, hogy együtt legyenek, vagy megnézzenek egy filmet. A barátokkal töltött idő segíthet neki túljutni a félelmein.

(KamaszPanasz – S.C.)