Szülőknek, Viselkedés

#Szülőknek #Viselkedés

63 db cikk a témában

Beszélgetés egy szeretett személy súlyos betegségéről
#betegség
2023.02.22.

Beszélgetés egy szeretett személy súlyos betegségéről

Amikor egy családtag vagy közeli barát beteg lesz, a tinédzserek általában teljes képet szeretnének kapni a helyzetről, de előfordulhat, hogy nem tudják megosztani saját érzéseiket. Hogyan segíthetsz neki szülőként? Beszélgess vele.

A problémás viselkedés jelei
#problémás viselkedés
2023.02.21.

A problémás viselkedés jelei

Sok kamasz mogorva, indulatos és lázadó, de ezt nemcsak az életkorukból adódó változások okozhatják. A súlyos depresszió is produkálhat ilyet, vagy a túlzott alkoholfogyasztás, illetve a droghasználat. Hogyan különböztesse meg a szülő a kamaszkori viselkedést a problémás viselkedéstől?

Mi a teendő, ha a tini elrejtette a kocsikulcsot?
#autó
2023.02.13.

Mi a teendő, ha a tini elrejtette a kocsikulcsot?

Az autókulcs tipikusan olyan tárgy, ami szinte mindig szem előtt van, hiszen általában a kisasztalon, a szekrényen vagy az íróasztalon kap helyet. A kamaszok pedig nagyon kíváncsiak, ezért egy kulcs könnyedén kerülhet máshová. (x)

#vita
2022.06.11.

Nem szabhatod meg, mit tegyek! Vita a kamasszal

"Majdnem 18 éves vagyok, nem szabhatod meg, mit tegyek!" Oh, a majdnem felnőttekkel való állandó harcok. A legtöbb szülő azzal szembesül, hogy ha egy szabályt próbál betartatni 17 és fél éves gyermekével, az így válaszol: "Hamarosan már nem korlátozhatsz!"

Problémás tinik lázadása
#szülő
2022.04.20.

Problémás tinik lázadása

A lázadó viselkedés gyakran mély lelki problémákat rejt magában: a fájdalom, félelem és magány érzését. Az ilyen tinik gyakran fordulnak ki önmagukból ahelyett, hogy beszélnének róla valakivel. A fogalmat először Freud vezette be, amikor a pszichoterápiával kísérletezett.

Elegem van a kamasz gyerekemből!
#szülő
2021.11.25.

Elegem van a kamasz gyerekemből!

Kamaszt nevelő szülők szájából viszonylag gyakran elhangzik a fenti mondat, amelyhez sokszor bűntudat és rossz érzés is társul. Hogyan lett az édes, pici babámból egy visszafeleselő, mufurc, engedetlen kamasz?! És ha már megtörtént, akkor mit tehetünk azért, hogy ezt az időszakot mind a ketten túléljük?

#csendes
2021.11.08.

Hogyan kezeljünk egy csendes tinit?

Problémád van azzal, hogy gyermeked megnyíljon neked? Csak egyszavas válaszokat ad, amikor kérdezel tőle valamit? Ha gyermeked csendes és nem kommunikál, ne aggódj, nincs egyedül ezzel. A valaha beszédes tinik is szótlanná válhatnak egy időre. Ha ezzel küzdesz, segítünk néhány tippel.

#makacs
2021.09.06.

Hogyan kezeljük a makacs kiskamaszokat?

Ha gyermeked majdhogy nem születése óta erős akarattal rendelkezik, valószínűleg már kimerült vagy mostanra. A makacs csecsemők és kisgyermekek már jóval a kamaszkor előtt megnehezítik a szülők dolgát. Mikor gyermeked eléri a középiskolás éveket, a teljes figyelmed szükséges az egészséges fejlődéséhez. Hogy a legegyszerűbben átvészeld ezeket az éveket, egy tervre van szükséged!

#szülő
2021.07.09.

Hogyan kezeld 18 éves gyermeked?

A 18 évesek megszállottan kutatják önmagukat, jövőbeli személyiségüket. Keresik a választ, hogyan is fognak boldogulni a nagybetűs életben.

#szabadság
2021.07.02.

Amikor a tininek több szabadság kell

Fontos, hogy lehetőséget adj gyermekednek a felelősségteljes viselkedés gyakorlására, hiszen ha mindig mindent megcsinálsz helyette, soha nem lesz önálló. Adj neki elég szabadságot, hogy ezt megtanulhassa. Ha például minden nap te nyaggatod a házi feladat megírása miatt, csak azért fogja megcsinálni, hogy végre elhallgass, így ha idősebb lesz, nehezebben fogja kezelni a komolyabb helyzeteket önállóan.

#szülő
2021.01.30.

Hogyan kezeljem a kamasz gyerekemet?

A serdülőkor nem csak a kamasz, hanem az egész család számára megterhelő időszak. Ahogyan egy kisbaba érkezése is felborítja a korábbi családi dinamikát és a szülők kapcsolatát, úgy a kamaszkor is tartogat kihívásokat. Sokkal inkább akkor kell aggódni, ha a kamasz gyerekünkkel soha nincs konfliktus, hiszen ez az időszak az önálló identitás és a saját énhatárok kijelöléséről szól.

#gyermek
2017.07.15.

Hogyan tanítsa meg gyermekének, hogy mi az a felelősség?

Felelősség. Gyakorlatilag mindenkinek megvan a saját maga elképzelése arról, hogy mit is jelent a szó. A felelősség az egyik legfontosabb tulajdonság, amelyet jó eséllyel fejleszthet gyermekében, hogy azt már most (de még inkább később) később hasznosítani tudja.

#visszabeszélő feleselő gyermek
2017.03.19.

Hogyan kezelje a helyzetet, ha a kamasz visszabeszél

A kamaszkor kezdetének biztos jele, hogy gyermekünk elkezd visszabeszélni, mindenre van egy válasza, és minden mulasztását ki akarja magyarázni. Hogyan reagáljon a szülő, ha nem akarja, hogy a kezdeti szóváltás durva vitába váltson?

#beszélgetés
2017.03.11.

Hogyan bírja szóra kamasz gyermekét

„Mit kérsz vacsorára?”- hangzik el az egyszerű kérdés, de semmi válasz. A „Milyen napod volt?” kérdésre megint csak hallgatás. Frusztráló érzés, nem igaz? Mit is lehet tenni egy tinivel, hogy megtörjük a csendet és beszélgetésre ösztönözzük? Íme, néhány tipp.