kapcsolat
#Szülőknek

Hogyan fogadd el a fiad barátnőjét?

2019.10.03.
1 perces olvasási idő

Egy új hölgy érkezésekor a következő kérdések merülnek fel: Vajon jó ez a lány hozzá? El fogja venni tőlem? Ezek teljesen természetes félelmek, főleg ha egy édesanyáról és fia új barátnőjéről van szó.

Habár az érzés természetes, nagyon sok esetben a két nő harcol egymással, a férfit pedig két tűz közé állítják.

Ne ítélkezz

Ugyan hányszor vezet félre minket egy ember stílusa, képzettsége, öltözködése stb. Ismerd meg a lányt, mielőtt elítélnéd. Fogadd el fiad választását! Akármit csinálsz, a végén úgysem a te véleményed dönt. Fogadd el fiad döntését és támogasd.

Mikor van vészhelyzet?

A választott lány ruhája, kocsija, képzettsége, családi háttere vagy pénzügyei mind mellékes dolgok - ha a fiad elfogadja ezeket, akkor neked is el kell. Ha bármit kockáztat ezért, állását, hitét stb. akkor neki kell utána együtt élni a következményekkel. Egyetlenegy vészhelyzet van csupán: az erőszak, ami veszélybe sodorná fiad.

Mikor kell beleszólni?

Mindenképpen azelőtt mondd el véleményed, mielőtt fiad az oltárhoz vezeti a lányt. Mindenféle ítélkezés, fenyegetés nélkül oszd meg ezt, de tedd hozzá azt is, bármi legyen, te mindig szeretni fogod. Mint anyának, neked kötelességed figyelmeztetni azokra a dolgokra, amik hosszútávon problémát jelenthetnek. Azonban ha ő ezekkel tisztában van, hagyni kell, hadd járja a saját útját. Nem terelgetheted mindig, hiszen ha nem adsz megfelelő szabadságot neki, az is egy végzetes hiba lehet.

Hogyan jöjjetek ki?

  • Légy kedves! Ha nem fogadod szeretettel a lányt az otthonodban, később visszájára fordulhat a dolog, s te nem leszel szívesen látott vendég abban a házban, ahol unokáid élnek majd.
  • Legyél megközelíthető! Talán viccesnek tűnhet, hogy a lány ideges lesz jelenlétedben, akár csak egy pillantástól is, ám később ez megvetésbe fordulhat át.
  • Találd meg a jó tulajdonságait, hiszen azok mindenkinek vannak. Ugyanakkor próbáld meg elnézni a hibáit.
  • Fogadd el úgy, ahogy van, nem lehet mindenkinek ugyanaz az életstílusa, véleménye, szokásai.
  • Örülj, hogy boldoggá teszi a fiad! Ez a legnagyobb ajándék, amit adhat neked.
  • Ne kritizálj! Te szereted, ha saját anyósod kritizál titeket? Ugye nem?
  • Végül pedig fogadd el a jelenlegi helyzetet. Az is lehet, hogy nem ez a lány lesz a leendő feleség, úgyhogy miért csinálnál belőle ilyen nagy ügyet? Ha pedig az lesz, akkor sem kell aggódni. Ahelyett, hogy arra gondolnál, elveszítetted a fiát, tekints a dologra úgy, hogy egy lányt is kaptál mellé - és talán egy jó barátot is.

(KamaszPanasz – K.F.)

Kapcsolódó címkék

anyafia