randi
#Szülőknek

Mit tehet a szülő, ha gyermeke randizik?

2014.07.24.
2 perces olvasási idő

Kamasz gyermeke randizni szeretne? Mielőtt még pánikba esne, cikkünk egy kis segítséget nyújthat mind Önnek, mind pedig gyermekének a tinédzser-randevúk útvesztőjében.

Hogyan beszéljünk róla?

Semmiképp se támadjuk le a kamaszt, ne bombázzuk nyílt kérdésekkel. Próbáljunk meg eljutni a randevúzás témaköréhez óvatosan, tereljük a beszélgetést ebbe az irányba. (például ' Ki megy veletek szombat este a moziba? Csak a lányok mennek? stb.)

Ha látja, hogy a gyermeke nem szeretne válaszolni, vagy kellemetlenül érzi magát, ne erőltessük a beszélgetést. Egy kis idő elteltével, megfelelő bizalom mellett el fogja mondani Önnek a részleteket. Persze, ha tudja, hogy egy fiúval fog találkozni, nem árt egy-két alapvető információt megtudni az illetőről, illetve ha a gyerek nagyon tiltakozik és nem hajlandó megmondani, hogy merre megy és kivel, üljön le vele és magyarázza el az esetleges veszélyeket rá nézve ( például egy idősebb férfival nem biztos, hogy a legmegfelelőbb ebben az életkorban találkozni, hiszen akár veszélyes is lehet).

Mit jelent manapság a randevú szó?

Az idők múlásával a szó jelentése is változott. Manapság már nem cukrászdákban vagy kávézókban vallanak szerelmet a fiatalok, hanem a különböző technikai eszközök segítségével. Ugyanakkor különösen a felsőbb gimnazisták körében nem ritka, hogy egy-egy buliban ismerkednek.

Ha tudja, hogy a gyermeke kellően megbízik Önben, és a tanácsát sem utasítja vissza, nyugodtan mesélhet az Ön első randevújáról, akár tippeket is adhat neki. A legtöbb fiatal szívesen hallgatja a szülők élményeit, így biztosítva vannak arról, hogy mindenki volt fiatal, és a legtöbben átélték azt, amin jelenleg keresztülmennek ők is.

Privát szféra és önállóság

Hiába vagyunk jó viszonyban a gyermekünkkel, sokszor tűnhet elutasítónak. Serdülőkorban a tini szeret magáénak tudni egy olyan szférát, amelyben egyedül lehet, és saját magával foglalkozhat. Ilyenkor nincs mit tenni, hagynunk kell, hogy a gyermekünk, bizonyos keretek között persze, járja a saját útját.

A szülőnek információra, a kamasznak szabadságra van szüksége. Mindenképpen üljön le, és beszélje meg a gyermekével az alapvető szabályokat, állítson határokat és kereteket. Biztosítsa a fiatalt, hogy tiszteletben tartja az érzéseit, és a magánéletét, de minden esetben ragaszkodjon a legfontosabb 5 kérdéshez:

  • Hova mégy?
  • Kivel mégy?
  • Hogyan fogsz hazajutni?
  • Megígéred, hogy felhívsz, ha a terv változik?
  • Mikorra jössz haza?

Rossz, erőszakos párkapcsolat: mit tehet egy szülő?

Amennyiben tudomására jut, hogy a gyermeke erőszakos kapcsolatba került (lökdösik, megütik, megalázzák, rettegésben tartják stb.), határozottan fel kell lépnie, hogy a kapcsolatnak azonnal véget vessenek. Jó, ha a szülő kapcsolatban áll a gyermeke barátaival is, hogy megtudja, a kamasz bajban van-e.

Ne aggódjon feleslegesen, viszont hallgasson a megérzéseire. Ha a gyermeke egy ideje bezárkózott, rosszkedvű és láthatóan fél, akkor ne habozzon, kérdezzen rá, hogy minden rendben van-e, illetve bántotta-e valaki. Az online, illetve szóbeli fenyegetések sem kizártak manapság, hiszen a fiatalok a szociális életük nagy hányadát ilyen jellegű felületen élik. Mindenképp lépjünk fel határozottan, kérjük a családtagok, súlyosabb esetben pedig szakemberek segítségét, hiszen az erőszakoskodás súlyos töréseket okozhat egy fiatal életében.

Szakítások

Egy esetleges szakításnál próbáljon meg minél diszkrétebb lenni, és biztosítsa a gyermekét a szeretetéről, és arról, hogy Ön mellette áll-e. Ám sajnos többet nem tehetünk, a döntést a tininek kell megtennie, és átélnie, egyedül. Az olyan jellegű megjegyzések, mint a „Még fiatal vagy, ráérsz megtalálni életed szerelmét” vagy a „Van még bőven pasi, nála sokkal jobbak is” egyáltalán nem segítenek! Az összetört, szerelmes szív ugyanúgy, vagy talán még jobban fáj kamaszkorban, mint felnőttek esetén! Segítse és támogassa, ez hatalmas segítség lehet.

A randizás előnyei

A párkapcsolat előnye, hogy van valaki, akivel megoszthatjuk a gondolatainkat, van, aki meghallgatja az érzéseinket, emellett szól az empátiáról, az alkalmazkodásról, és a negatív érzésekkel (csalódás, féltékenység, stb.) való megbirkózás tanulásáról is. Ha a szülők nem félnének annyira a meggondolatlan szexuális együttléttől, ráébrednének, hogy a randizás tulajdonképpen sokat segít a kamasz érzelmi fejlődésében.

Ha aggódik a testi kapcsolatok miatt, vagy túl fiatalnak találja a gyerekét, üljön le vele, és beszélgessenek egy jót. Nem fontos minden kínos részletbe belemenni, de akármennyire kellemetlen, néhány alapvető dolgot mindenképp közöljön gyermekével. Az internet szerencsére ma már rengeteg információt nyújt, így nem kell féltenie a fiatalt.

(Forrás: mom.com)

Kapcsolódó címkék

anya