suli
#Szülőknek

Segíts kiskamasz gyermekednek átvészelni a legrosszabb sulis napokat is

2023.09.05.
2 perces olvasási idő

Mindannyian van, hogy két ballábbal kelünk fel, akár gyerekek, akár felnőttek vagyunk. Szülőként különösen nehéz kezelni azokat a helyzeteket, mikor gyermekünk szomorúan jön haza az iskolából. Készülj fel, a középiskolás évek sok megpróbáltatással járnak, hisz társadalmi nyomást helyeznek a tanulókra, szembesülhetnek visszautasítással, valamint új, ismeretlen kihívásokkal.

A jó hír az, hogy Te is segíthetsz gyermekednek megelőzni és túllendülni ezeken a rossz napokon.

Tervezz előre

Az első lépés a rossz napok elkerülése érdekében az előkészültség. Győződj meg róla, hogy gyermeked tisztában van a napirenddel: lefekvés előtt legyen kész a házi feladat, a ruhák legyenek kikészítve, az uzsonna és könyvek, füzetek várjanak az előszobában a cipő mellett. Emellett szerezz be egy ébresztőórát, és mindig bizonyosodj meg róla, hogy be van állítva, így reggel van ideje gyermekednek enni és készülődni. Ha a dolgok a terv szerint haladnak, és minden készen áll egy jó nap megkezdéséhez, minimalizálod az esélyét, hogy rosszul induljon a reggel. Ha gyermeked időben kell, valószínűbb, hogy a buszt is eléri, elkerülve a késést és a későbbi bosszankodást.

Éljenek a barátságok

A gimisek nagyon sok szociális konfliktussal találhatják magukat szembe nap mint nap, mint a zaklatás vagy kiközösítés. Támogasd a gyermeked barátok szerzésében, és erős, mély emberi kapcsolatok kialakításában. A baráti kapcsolatok megelőzhetik a kiközösítést, bajkeverést, illetve segíthetnek a tanárokkal és a házi feladatokkal kapcsolatos problémák megoldásában.

Mindig tudd, mikor kerül sor számonkérésre

Egy témazáró dolgozat elfelejtése szinte biztos, hogy elrontja az egész napot. Vezessetek határidőnaplót, így gyermeked, és te is tudhatod, mikor lesz a következő megmérettetés, és mik a házi feladatok. Bár a röpdolgozatok időpontjai ismeretlenek, jobban fognak sikerülni, hisz az összes házi feladat el lesz készítve, a nagy dolgozatokra való felkészüléssel egyetemben.

Ha már bekövetkezett a baj…

Sajnos akárhogy is előre terveztek és rendszerezitek a dolgokat, néha becsúszik egy-egy olyan esemény, amely után szomorúan kullog haza gyermeked. Szerencsére, van pár dolog, mellyel segíthetsz a kiskamaszokat jobb kedvre deríteni.

  • Hallgasd meg gyermeked, mikor beszélni akar.
  • Találj ki valami vicces „elterelő hadműveletet”. Például elmehettek együtt biciklizni, vagy megnézni egy filmet.
  • Segíts elhárítani a problémát. Például, ha az egyik tantárgy okoz nehézségeket, korrepetáld személyesen gyermeked, vagy keress egy magántanárt. Ha a baráti kapcsolataival vannak problémák, igyekezz lehetséges megoldásokat felvázolni.
  • Tiszteld a magánszférát! Van, hogy a tiniknek egy rossz nap esetén egy kis teret kell hagyni. Ha arra kér, hagyd kicsit egyedül.
  • Legyél kapcsolatban az iskolával. Ha úgy érzed, a gyermeked komoly problémákkal küzd, ne habozz, keresd fel a tanárait. Ilyen komolyabb probléma lehet például a zaklatás, az erőszak, vagy a tudatmódosító szerek használata.
  • A sulin kívül is van élet. Nagyon fontos, hogy a kiskamaszoknak az iskola falain kívül is legyenek elfoglaltságaik. Győződj meg róla, hogy külön foglalkozásokra és programokra jár gyermeked, hisz ezek elősegítik a baráti kapcsolatok kialakulását, és az érdeklődési kör szélesítését. Ezek az elfoglaltságok még a rossz napokat is képesek értékes nappá alakítani.

(KamaszPanasz – K.L.)