középiskola kezdés
#Szülőknek

5 dolog, amit érdemes megbeszélni, mielőtt gyermeke gimnáziumba megy

2017.08.17.
1 perces olvasási idő

Sok tininek a gimnázium izgalmas, mégis ijesztő is egyben. Mielőtt a gyermeke elkezdi a középiskolát, elengedhetetlen, hogy beszélgessenek a rá váró helyzetekről, amellyel segíti felkészíteni a tinédzserek életére. Olvassa el tippjeinket!

"Senki sem csinálja"

Sok témáról lehetne beszélni, amit a tizenévesek csinálhatnak - ivás, drogozás, szexuális élet, csak hogy néhányat említsünk. Azok a tinik, akik felnéznek a társaságban menőnek számító társaikra, akik drogoznak, vagy aktív szexuális életet élnek, nagyobb valószínűséggel fogják követni a példájukat.

Beszéljen a tinivel arról, hogy a kamaszok milyen keményen igyekeznek népszerűnek, bátornak mutatkozni. Ebből kifolyólag gyakran eltúlozzák az igazságot, vagy arról mesélnek, hogy mit csinálnak, annak érdekében, hogy elismerjék őket a társaságban. Segítsen gyermekének abban, hogy helyesen tudja megítélni ezeket a típusú helyzeteket, s meg tudja különböztetni a hamis embereket a többiektől.

"Elvárom a jó jegyeket"

Nem egészséges, ha túl sok nyomás nehezedik a gyermekére, ezért fontos, hogy felállítsa reálisan teljesíthető elvárásait, ami a legjobbat hozza ki kamasz gyermekéből is. Nyugtassa meg, hogy bár lehet, hogy sok munka lesz a középiskolában, mégis ez a terhelés kezelhető lesz. Vegyen részt a gyereke oktatásában, és tegyen lépéseket annak érdekében, hogy továbbra is motivált maradjon.

"Fontos a kedvesség"

Sok tinédzser úgy gondolja, hogy a szülei azt várják el, hogy okos legyen és kedves. Beszéljen a gyermekének az értékeiről. Tisztázza, hogy azt szeretné, hogy sikeres legyen, tanítsa meg neki, hogy hogyan mutassa ki a kedvességet és az együttérzését.

"Több szabadságot kapsz, ha jó döntéseket hozol"

A legtöbb tini növelni szeretné a függetlenségét, önállósodni szeretne. Motiváló erő lehet, ha felelősségei, feladatai helyes megoldásáért több függetlenséget kaphat. Magyarázza el neki, hogy akkor bizonyítja Ön felé, hogy mikor áll készen több szabadságra, ha jól osztja be a már meglévő függetlenségét.

Ha nem ér haza időben, akkor miért engedné, hogy tovább maradjon? Vagy, ha nem tudja időben befejezni a házimunkát, a házi feladatot, akkor hogyan tudna megbízni benne, hogy meg tud tanulni vezetni? Tisztázza vele, hogy a viselkedésétől függ, hogy mennyi szabadságot kap.

"A most meghozott döntésed kihatással lehet az egész életedre"

A tinédzsereknek fontos tudniuk, hogy a következő időszakban hozott döntéseik meghatározzák életüket. Legyen az egy meggondolatlan bejegyzés a közösségi oldalakon, vagy egy kockázatos döntés, egy felelőtlen cselekedet.

Mondja el, hogy bőven lesz még lehetősége arra, hogy saját döntéseket hozzon. Fontos, hogy gondolkodjon, mielőtt cselekszik, és egészséges döntéseket hozzon magára nézve, függetlenül attól, hogy a körülötte lévők hogyan döntenének.

S.A. (parentingteens.about.com)