higiénia
#Szülőknek

Öt veszélyes kamasz szokás

2016.02.25.
4 perces olvasási idő

Ugye, emlékszik arra, amikor gyermeke még egészen kicsi volt, és a földön mászva vagy totyogva próbált elérni mindenféle, általa érdekesnek vélt dolgot, és minden erejével azon volt, hogy belegyömöszölje azt a szájába? Ez jelentette számára a világgal való ismerkedés egyik formáját.

A kicsi gyerek szinte mindent megpróbál megkóstolni, megnyalni, legyen az játék, háztartási eszköz, szappan vagy bármi más, minél feltűnőbb, színesebb, annál érdekesebb és kívánatosabb a számára az adott tárgy. Idővel azonban ezt a hajlamot kinövi, és még a nagy kedvencek, a cumi és a hüvelykujj is érdektelenné válnak számára.

Most, hogy gyermeke már tinikorba lépett, és csak pár év választja el őt a felnőtté válástól, Ön valószínűleg nem nézegeti, hogy most milyen hasonló rossz szokásai vannak. Pedig sokukra jellemző ebben a korban is a különbző tárgyak rágcsálása például, ami komoly egészségügyi kockázatokkal járhatnak. A tiniket már sokkal inkább a mérgezés és egyéb higiéniás problémák előfordulása veszélyezteti. Például a fogak, az íny, az ajkak sérülése, különböző fertőzések és egy sor más egészségügyi probléma felvetődhet, ha oda nem illő dolgokat rágcsál.

Tehát, ha gyermekénél a következő rossz szokások valamelyikét felfedezi, akkor tegyen róla, hogy minél hamarabb leszokjon a rossz szokásáról, hiszen ez az ő érdeke is. Még ha nem is tud róla, akár az életével is játszhat a viselkedése miatt.

Idegen tárgyak rágcsálása

Ugyan ez a legkevésbé veszélyes, ám nem elhanyagolható kockázatokkal járó tevékenységek egyike. Gyakori dolog, hogy a tinik (de más korosztálynál is jellemző) unalmukban vagy kemény koncentrálás közepette így próbálják levezetni a feszültséget. Szinte észre sem veszik, hogy mit tesznek. Káros szokás lehet a ceruza vagy toll végének rágcsálása, illetve a körömrágás. Mivel ez a jelenség gyakori, érdemes odafigyelnie az általa okozott következményekre. A legjellemzőbbek a különféle fertőzések, nem csak a tárgyak, de az ember kezei sem épp a legtisztább dolgok közé tartoznak.

Tudjuk, hogy nem higiénikus bármi idegen tárgyat (főleg akkor, ha az nem étel) az ember szájába venni, ennek során sérülhet az íny és a fogak is. Amennyire csak lehet, le kell szoktatni a gyerekeket erről a rossz beidegződésről. Erre a legegyszerűbb megoldás a rágógumi. Ezzel csak az a probléma, hogy az iskolákban jellemzően nem engedik a rágózást az órákon. Pedig a rágózásnak előnyei is vannak: a (cukormentes) rágó segít megszüntetni a szájszárazságot, a rossz leheletet, ráadásul csökkenti a stresszt, javítja az általános közérzetet, emeli a hangulatot és a koncentrációképességet.

Védekezés nélküli orális szex

Nos, ez az, amit a legritkább esetben beszél meg a szülő a gyerekével, mivel ez egy igen kényes téma. Pedig nem ártana a megfelelő tájékoztatás a tinik számára, mivel ennek a tevékenységnek is megvannak a maga kockázatai. Sok szülő úgy hiszi, hogy az ő gyereke biztos nem tesz ilyesmit, a realistábbak csak remélik, hogy ha mégis, akkor azt ésszel teszik.

Azonban a statisztikák szerint nem a szülők elgondolása tükrözi a valóságot. Egyes felmérések szerint a fiatal (15-17 évesek) lányok 42%-a, míg a fiúk 47%-a él szexuálisan aktív életet, ráadásul, ami aggodalomra adhat okot az az, hogy az orális szex népszerűsége folyamatosan emelkedik a fiatalok körében.

A legjellemzőbb probléma a védekezés nélküli orális szexszel a különféle nemi betegségek, és más fertőzések kockázata, például HIV vagy HPV. A szexről beszélni nem egyszerű, soha nem is volt az, azonban szükséges és elengedhetetlen annak érdekében, hogy nagyobb biztonságban tudja gyermekét.

Alkohol és drog

Sosem lehet tudni, hogy gyermeke mikor keveredik olyan helyre (jellemzően házibuliba), ahol alkoholhoz, netán droghoz is hozzájuthat. Sajnos a tinik nem épp a mértékletességről híresek, ezért könnyen túlzásba vihetik az italozást. Az ilyen tevékenységnek pedig számos hátulütője és rizikófaktora van: alkoholmérgezés, kísérletezés drogokkal, meggondolatlan és védekezés nélküli szex. A hosszú távú következmények pedig mindenki által jól ismertek: függőség, elbutulás, depresszió, csökkenő teljesítmény, baleset, stb.

Az alkoholizálás az első számú káros tevékenység, amiért a tinik odavannak, de fennállhat a veszélye más, kábítószer jellegű dolog fogyasztásának is, például egyes orvosságokkal és drogokkal való visszaélés (köptetőszer, marihuána, ecstasy). A veszélyek hasonlók, mint az alkohol esetében, azonban itt nagyobb a függőség és a komoly egészségügyi károsodások kialakulásának kockázata, ez kiegészül még egy sor életveszélyes dologgal: depresszió, szorongás, szív- és érrendszeri elégtelenség, öngyilkosságra való hajlam, kóma.

Ha csak a gyanúja is felmerül annak, hogy a gyermek iszik vagy drogokat használ, jobb ha utánanéz gyermekének, és minél hamarabb elejét veszi a további problémáknak. Ne feledje, az óvatosság és az odafigyelés életet menthet. Nem feltétlenül azonnali a hatás, a drogok és az alkohol lehetnek akár hosszú távú egészségügyi problémák elindítói is.

Édes ételek és italok túlzásba vitt fogyasztása

Egy tábla csoki elfogyasztása ugyan nem okoz közúti balesetet, és túladagolása sem életveszélyes, azonban ha hosszú távon sokat eszik belőle a tini, akkor különféle egészségügyi problémákat okozhat, például fogszuvasodáshoz és cukorbetegséghez vezethet. Az édesített szénsavas üdítők különösen veszélyesek a fogakra, mert nemcsak hozzáadott cukrot tartalmaznak, de még savas kémhatásúak is egyben, ami még jobban roncsolja a fogakat, főleg a fogzománcot. A keménycukorkák pedig szintén károsak, mert koptatják a fogakat és hosszú időn át fejtik ki rossz hatásukat.

Az édes dolgok kevésbé károsak, ha azokkal együtt más ételt is fogyasztunk. A szakértők szerint a fokozott nyálelválasztás lemossa a fogakról a cukrot. Alváskor viszont minimális a nyáltermelődés, ezért közvetlenül lefekvés előtt már nem ajánlatos bármit is enni, főleg édességeket nem, és elalvás előtt mindig fogat kell mosni.

A legnagyobb veszélye az édességeknek azonban az elhízás és a diabétesz kialakulásának esélye. Az édes ételek és italok nem az egyedüli kiváltó okai a felesleges súlygyarapodásnak, a mozgásszegény életmód ugyanolyan káros, mint a magas kalóriatartalmú étrend, együttes hatásuk pedig biztosan káros hatású lesz. Az elhízás következménye pedig nemcsak a diabétesz, hanem szív- és keringési problémák, alvásproblémák, ízületi és egyéb mozgásszervi problémák. A probléma elleni megoldás viszont egyszerű: egészséges étrend és rágcsálnivalók, rendszeres testmozgás.

Gondolta volna a koszról?
Amikor egy gyerek a szájába vesz dolgokat, nem tesz mást, mint hagyja, hogy az immunrendszere felfedezze a körülötte lévő világot, sőt, mindez nem csak edzi az immunrendszert és gyakoroltatja a megfelelő válaszreakciókra, hanem arra is megtanítja azt, mi az, amit jobb kerülni. Egy kis kosz nem árt?

A dohányzás mindenféle formája

Sajnos manapság egyre gyakoribb a dohányfüstöt fújó tini. Ez a jelenség hol gyakoribb, hol stagnál, hol csökkenő tendenciát mutat, függ az adott időszak népszerűsítő reklámjaitól (a sztárok, hírességek, zenészek mintáját előszeretettel követik a fiatalok), illetve az ellenkampány hatásosságától. A jelenlegi felmérések szerint a középiskolások 20%-a dohányzik rendszeresen, de ez csak a cigaretta. Ehhez jön még a füstnélküli dohánytermékek fogyasztása, a tubák és a rágni való dohány, melyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kamaszok körében.

A dohányzás (és a nikotin) káros hatásai jól ismertek: a fogak és az íny károsodása, tüdőrák és szájüregi rák kockázata, asztma, bronchitisz, valamint a fiatal kortól folytatott dohányzás eredménye pedig szív- és érrendszeri betegségek, (vagy más krónikus betegség kialakulásának esélye) és általánosan gyengébb egészségügyi állapot is lehet.

Azonban a hosszú távú káros egészségügyi hatások kevésnek bizonyultak a tinik elrettentésére. Amit Ön megtehet, az az, hogy gyakrabban elbeszélget vele arról, hogy miért nem jó dolog a dohányzás, és felsorolja neki, hogy milyen hátránnyal járhat dohányosnak lenni (pl. a lányok nem szeretik a füstszagú, rossz leheletű, csúnya fogú fiúkat és fordítva). Amennyiben le akar szokni, de nem megy, akkor segítsen neki, vagy kérjék szakértő segítségét.

(KamaszPanasz - N. L.; forrás howstuffworks.com)