függetlenség
#Szülőknek

Segítsen gyermekének önállósodni!

2014.07.11.
2 perces olvasási idő

A gyerek felkészítése a függetlenségre és a felnőttkorra igen sok erőfeszítést, és kihívást jelent a szülők számára. Néhány kiragadott példa ezek közül: megtanítani őt vezetni, folytonos harc az esti kimaradás miatt, egyetem/főiskola kiválasztásában való segédkezés, felvilágosítás a szexről, valamint más nehéz témák megbeszélése, csak hogy néhányat említsünk.

Az egyik ilyen sarkalatos pont a gyerek nevelése során az, amikor a szülőnek fel kell készítenie arra, hogy önmaga kezébe vegye a saját egészségének menedzselését. Egyrészt nehéz elengedni a kezét, hiszen eddig a szülők intéztek mindent (időpontok egyeztetése, recept felíratása, kiváltása, oltások időben való beadatása, és még sok mást attól kezdve, hogy a gyerek világra jött).

OrvosnálAzonban egyszer eljön az az idő, amikor a gyereknek magára kell vállalnia ezt a felelősséget is. A szülő ugyan szülő marad, de nem lesznek örökké a gyerekük mellet, hogy segítsék minden lépését. Így vagy úgy, de idővel a gyereknek egyszer majd saját magának kell intéznie azokat. Akkor már a szülő csak tanácsot adhat, de nem cselekedhet helyette.

Nem szabad arról sem megfeledkeznie, hogy azok a döntések, melyeket a tini évek során kell meghozni, azok egy életre is kihathatnak. Ilyenek az alkohollal, drogokkal, dohányzással, egészséges életmóddal (evés, mozgás), szexualitással kapcsolatos dolgok. Nem szabad ezeket félvállról venni, még akkor sem, ha a gyerek sebezhetetlennek érzi magát. Egy-egy rossz döntésnek igen komoly negatív következményei lehetnek az élete hátralevő részére nézve.

Ha magára van utalva és saját magáról kell döntenie (jelen esetben a saját egészsége), akkor jobban elkezdi majd foglalkoztatni egy-egy általa meghozandó döntés helyessége, és annak hosszú távú hatásai. Idővel megérti, hogy miért fontos körültekintően választania a jelenben ahhoz, hogy az a jövőre nézve pozitív legyen. A saját bőrén fogja érezni döntéseinek súlyát, ezért jobban megfontolt lesz, és számolni fog az egyes végkifejleti lehetőségekkel is.

Vajon hány éves kortól lehet némi irányítást átengedni a gyereknek? Ez sok mindentől függhet, és igen változatos határok között mozoghat. A tini érettsége, egészségügyi helyzete, részletekre történő odafigyelési képessége, ez mind szerepet játszik ebben. Valamint, a szülő részéről némi hajlandóságot igényel az irányításról történő részleges lemondás.

Tehát hogyan kezdjenek neki a szülők a gyeplő átadásához? Kezdetnek például érdemes orvosi/egészségügyi témákról beszélgetni a gyerekkel (a korának és értelmi szintjének megfelelően). Például ha szed valamilyen gyógyszert, az miért van, mit lehet tudni az okáról, vagy ha állandó kezelésre szorul, akkor hogyan használja azokat a segédeszközöket, melyek fontosak az ő életben maradásának szempontjából. Az is lehet, hogy a gyermeke már elég érett ahhoz, hogy saját maga felírassa a recepteket, és kiváltsa a gyógyszereit.

Fontos, hogy ha a tini gyerekével elmegy az orvoshoz, akkor ne menjen be vele a vizsgálóba, hagyja érvényesülni kicsit. A pubertáskorban úgy is elég olyan kényes, a saját testüket érintő kérdésük van, melyekre mihamarabb választ szeretnének kapni, csak nem épp a szüleiktől. Azonban egy olyan megbízható személlyel, mint az orvos, hajlandóak megbeszélni azokat (nem kell félni, ugyanis, ha komoly probléma lenne a gyerekkel, akkor azt az orvos mindenképp közli a szülőkkel).

Ha ön úgy gondolja, hogy szakszerű segítségre lenne szüksége a gyermekének, akkor ne a háziorvosához vigye, hanem olyan szakrendelésre, ahol kifejezetten gyerekekkel és fiatalokkal foglalkoznak az arra képzett orvosok. Például bővebb felvilágosítást tudnak nyújtani a szenvedélybetegségekkel és egyes mentális problémákkal kapcsolatban.

Nagyon fontos beszélgetnie gyermekével az egészségügyi rendszer működéséről, a különféle biztosítási lehetőségekről!

(KamaszPanasz - N.L., forrás kidshealth.org)

Kapcsolódó címkék

anyaapa