drog
#Szülőknek

A tinilányok és a drog

2014.03.04.
1 perces olvasási idő

Egy felmérés szerint egyre több tini lány folyamodik a drogokhoz, mert szerintük az segít kezelni a problémáikat.

A tini lányok sokkal hamarabb fordulnak drogokhoz és alkoholhoz azt remélve, hogy azok segítenek megbirkózni a problémáikkalDrog, mint a tini fiúk.

Vajon mi ennek az oka? A tini lányok jelentős százaléka úgy gondolja, hogy a drogok és az alkohol segít elviselni a gondjaikat. Egy felmérés során a kamasz lányok közel fele nyilatkozta azt, hogy úgy vélik, ezek az élvezeti szerek segítenek elviselni a problémáikat (otthoni, iskolai). Néhány évvel korábban még csak 11 százalék gondolkodott így.

A tini fiúk esetében is megnövekedett a drogot fogyasztók, vagy a drogot pozitív elbírálásban részesítők aránya az elmúlt évekhez képest, de ők inkább a társaság miatt vagy a hangulat fokozásához használnak drogokat.

Az alkoholfogyasztás esetében is jelentős növekedés volt tapasztalható a lányok esetében (11 százalék), míg a fiúknál ez kevésbé volt jelentős (mindössze 2 százalék). A marihuána fogyasztása is aggasztó mértékben (29 százalék) emelkedett a lányoknál, míg a fiúk esetében ez 15 százalékos volt az előző évi adatokhoz képest.

A szülőknek meg kell érteniük, hogy a lányok ugyanannyira, vagy még jobban (életkörülményektől függően) ki vannak téve a drogozás és az alkohol veszélyeinek, mint a fiúk. Egyes lányoknak sokkal nehezebb a felmerülő stressz és problémák kezelése, kevésbé tudják más, veszélytelen módon levezetni a stresszt, mint a fiúk.

Régebben a lányok kevésbé voltak fogékonyak a drogokra, az alkoholra, mint a fiúk. Mára azonban a lányokat is súlyosan érinti ez a probléma. A szülők pedig még mindig abban a téves elképzelésben élnek, hogy kislányuk nem fog olyasmit tenni. A felmérések eredményei azonban azt bizonyítják, hogy a tinilányokat legalább annyira veszélyeztetik a drogok, mint a fiúkat.

A tini lányok manapság egyre gyakrabban nyúlnak drogokhoz vagy alkoholhoz, hogy el tudják viselni a szinte állandó stresszt, problémákat, kihívásokat, az egyre növekvő követelményeket. A következő jelekre érdemes odafigyelni és időben közbeavatkozni: romló iskolai teljesítmény, alvásproblémák, visszahúzódó magatartás a barátok és a család felé, életuntság, érdektelenség.

Bízzon a megérzéseiben, javasolja a szakértő. Ha úgy véli, hogy gond van, akkor cselekedjen, beszélgessen el a lányával és derítse ki, hogy mi áll a megváltozott viselkedésének a hátterében.

(M.T. - webmd.com)