Főoldal / DROG, CIGI, ALKOHOL / Hogyan függ össze az alvás és a droghasználat?
  2011-01-09

Hogyan függ össze az alvás és a droghasználat?

Azok a tinik, akik kevesebb, mint 7 órát alszanak éjszakánként, nagyobb valószínűséggel használnak kábítószert – állapították meg amerikai kutatók.

Kalifornia Egyetem és a Harvard Egyetem kutatói 8 ezernél több tinédzser alvási és droghasználati szokásait vizsgálták tanulmányukban.

- hirdetések -

„A kamaszok igen összetett szociális hálózatot alkotnak, ezért különösen ki vannak téve a társaktól származó hatásoknak, nem csak a droghasználattal, de  az alvási szokásokkal kapcsolatosan is” – állítja a tanulmány,  amelynek eredményeit a legnagyobb amerikai tudományos társaság, az AAAS éves találkozóján ismertették.

Jelentős a barátok hatása

A kutatók úgy találták, hogy azok a kamaszok, akiknek akár csak egy olyan barájtuk van, aki  hét óránál kevesebbet alszik,  11 százalékkal nagyobb eséllyel aludtak ugyanilyen keveset. 

Azok a kamaszok, akiknek  marihuánát használó barátai vannak pedig az átlagosnál több mint kétszer nagyobb valószínűséggel használtak maguk is marihuánát.

Azoknál a tiniknél pedig, akiknek keveset alvó barátai vannak, 19 százalékkal nagyobb a marihuána használat kockázata.

A szakemberek jelezték, hogy az alváshiány és a droghasználat, valamint az alkoholfogyasztás között is találtak kapcsolatot, s hangsúlyozzák, minden egyes alvással eltöltött óra csökkenti a tinik különféle droghasználatának kockázatát.

(KamaszPanasz; forrás:Yahoo)

 

  Kapcsolódó cikkek