etikai kódex
#Szülőknek

Etikai kódexet akarnak a szülők az iskolákban

2012.03.09.
1 perces olvasási idő

Minden iskolában vezessenek be a diákoknak és a pedagógusnak etikai kódexet - többi között ezt javasolja a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete a hit- és erkölcstanoktatással összefüggésben az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A szülői egyesület azt is kezdeményezi, hogy ha az állami fenntartású iskolákban kötelező hit- és erkölcstanoktatás folyik, akkor csoportokra bontással biztosítsák a tanulók vallásának megfelelő hit- és erkölcstanoktatást. Ilyen jellegű csoportbontást kell ott is alkalmazni, ha egy adott településen csak egyházi iskola működik - írták. Álláspontjuk szerint az erkölcstanoktatás alapvető feltétele a pedagógusok példamutató magatartása.

A Nemzeti alaptanterv az iskolai keretek között folyó hit- és erkölcstanoktatás szervezését, tartalmának meghatározását és felügyeletének ellátását minden nevelési-oktatási intézménytípus esetén, az adott egyház, és az adott egyház nevében eljáró jogi személy hatáskörébe utalja. Tehát az egyháznak kell biztosítania a tanterveket, a tankönyveket és a képzett hittantanárokat - állapították meg.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerdán este egy rádióműsorban arról beszélt, hogy az erkölcsi nevelésre jobban fel kell készíteni a pedagógusokat. Fontosnak nevezte, hogy alapvető etikai és erkölcsi kérdésekben tájékozottak legyenek a tanárok, tudják, hogy egy-egy életkorban bizonyos erkölcsi kérdésekhez hogyan kell közelíteni. Azt remélik - emelte ki -, hogy az erkölcs- és hittanoktatástól sokkal tudatosabb lesz majd a fiatalság.

Hoffmann Rózsa szerint ugyanakkor az erkölcstan tanítását olyan értelemben nem szabad osztályozni, mint például a történelmet, mert "ez majdnem mérhetetlen". Hangsúlyozta, hogy nagyon óvatosan kell az értékelésnél eljárni, és a szülők, gyermekek világnézeti elkötelezettségét tiszteletben kell tartani.

(mti)

Kapcsolódó címkék

anyaapa