orvos
#Szülőknek

Önállóságra nevelés az egészségügyi kérdésekben

2016.03.15.
2 perces olvasási idő

Az egyik sarkalatos pont a gyerek nevelése során az, amikor a szülőnek fel kell készítenie arra a csemetéjét, hogy saját kezébe vegye egészségének menedzselését.

Egyrészt igen nehéz elengedni a kezét, hiszen addig a szülők intéztek mindent (időpontok egyeztetése, recept felíratása, kiváltása, oltások időben való beadatása és még sok mást) attól kezdve, hogy a gyerek világra jött.

Egyszer azonban eljön az az idő, amikor a gyereknek át kell vennie, magára kell vállalnia ezt a felelősséget is. A szülő ugyan szülő marad, de nem lesznek örökké a gyerekük mellett, hogy segítsék minden lépését. Így vagy úgy, de idővel a gyereknek egyszer majd saját magának kell vállalnia a felelősséget az egészségéért, saját magának kell intéznie az ezzel kapcsolatos dolgokat. Akkor már a szülő csak tanácsot adhat, de nem cselekedhet helyette.

Tinédzser orvosnál

Nem szabad arról sem megfeledkeznie, hogy azok a döntések, melyeket a tini évek során kell meghozni, az egész életre kihathatnak. Ilyenek az alkohollal, a drogokkal, a dohányzással, az egészséges életmóddal (evés, mozgás), és a szexualitással kapcsolatos dolgok. Nem szabad ezeket félvállról vennie, még akkor sem, ha a gyerek sebezhetetlennek érzi magát. Egy-egy rossz döntésnek igen komoly negatív következményei lehetnek az élete hátralevő részében.

A felelősség súlya

Ha gyermeke magára van utalva és saját magáról kell döntenie, akkor jobban elkezdi majd foglalkoztatni egy-egy általa meghozandó döntés helyessége és annak hosszú távú hatásai. Idővel megérti, hogy miért fontos körültekintően választania a jelenben ahhoz, hogy az a jövőre nézve pozitív hatással legyen. A saját bőrén fogja érezni döntéseinek súlyát, ezért megfontoltabban gondolkodik majd, és számolni fog a következményekkel.

Mikor kezdjük a felelősségre nevelést?

Vajon hány éves kortól lehet némi irányítást átengedni a gyereknek? Ez sok mindentől függhet és igen változatos határok között mozoghat: a tini érettsége, egészségügyi helyzete, részletekre történő odafigyelési képessége mind szerepet játszanak ebben.

Tehát hogyan kezdjenek neki a szülők a gyeplő átadásához? Kezdetnek például érdemes orvosi, egészségügyi témákról beszélgetni a gyerekkel - a korának és értelmi szintjének megfelelően. Például, ha szed valamilyen gyógyszert, az miért van, mit lehet tudni az okáról, vagy ha állandó kezelésre szorul, akkor hogyan használja azokat a segédeszközöket, melyek fontosak az ő egészségének szempontjából? Az is lehet, hogy a gyereke már elég nagy és érett ahhoz, hogy saját maga felírassa a recepteket és kiváltsa a gyógyszereit.

Látogassák meg együtt a háziorvost!

Fontos, hogy ha a tini gyerekével elmegy az orvoshoz, ne menjen be vele a vizsgálóba, hagyja érvényesülni kicsit. A pubertáskorban egyébként is számos olyan kényes kérdés vetődik fel bennük a saját testükkel kapcsolatban, amelyre választ szeretnének kapni, de nem feltétlenül a szüleiktől. Azonban egy olyan megbízható személlyel, mint az orvos hajlandóak megbeszélni azokat (nem kell félni, ugyanis, ha komoly probléma lenne a gyerekkel, akkor azt az orvos mindenképp közli a szülőkkel).

Ha Ön úgy gondolja, hogy szakszerű segítségre lenne szüksége a gyerekének, akkor ne a háziorvosához vigye, hanem olyan szakrendelésre, ahol kifejezetten gyerekekkel és fiatalokkal foglalkoznak az arra képzett orvosok. Például bővebb felvilágosítást tudnak nyújtani a szenvedélybetegségekkel és egyes mentális problémákkal kapcsolatban. Nagyon fontos beszélgetnie gyermekével az egészségügyi rendszer működéséről, a különféle biztosítási lehetőségekről (TB), és a saját kórtörténetéről.

(KamaszPanasz - N. L, forrás: kidshealth.org)

Kapcsolódó címkék

anyaapa