#Szülőknek

10 tudnivaló a méhnyakrákról és megelőzéséről

2011.11.08.
1 perces olvasási idő

Magyarországon több mint 1000, Európában pedig több mint 30 ezer nő hal meg évente méhnyakrákban, amely a 45 év alatti nők körében még mindig a második leggyakrabb ráktípus.

Íme, 10 fontos tudnivaló a megbetegedésről

1. A méhnyakrák világszerte a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 év alatti nők körében. Magyarországon évente mintegy 1200 nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, és 40%-uk meghal a betegségben.

2. A méhnyakrák a méhnyak hámjának hosszú évek alatt kifejlődő, panasz- és tünetmentes daganatos elváltozása. A méhnyakrákot a HPV (human papillómavírus) rákkeltő típusai okozzák, amely szexuális úton, illetve bőrfelületek érintkezésével terjed.

3. A nők 80%-a élete során legalább egyszer megfertőződik HPV-vel. A fertőzések többsége magától elmúlik, de egyes esetekben tartóssá válhat, és kóros folyamatokat indíthat el.

4. Ha a szűrővizsgálaton kóros elváltozást mutat a lelet, a pontos diagnózis érdekében nőgyógyászati műtét szükséges. A méhnyakrák kialakulását megelőző műtétek száma Magyarországon meghaladja az évi 10.000-et!

5. A legtöbb daganatot nem lehet megelőzni, csak felfedezni és kezelni. A HPV elleni védőoltás kifejlesztése ezért volt orvostörténeti pillanat, hiszen máig ez az egyetlen olyan védőoltás, amellyel rákos elváltozás kialakulását előzhetjük meg.

6. A védőoltás beadatásán kívül a teljes körű védelemhez a rendszeres méhnyakrákszűrés is szükséges. Ha ezt a két módszert a világon mindenhol alkalmaznák, senki sem halna meg méhnyakrákban, sőt a betegség teljesen eltűnhetne a föld színéről.

7. A védőoltást célszerű még a szexuális élet megkezdése előtt beadni, hiszen ekkor biztosan nincs HPV-fertőzöttség, és a vakcina hatékonysága fiatal tinédzser korban a legmagasabb. Az immunrendszer ugyanis az ilyenkor kapott védőoltásokra erősebben reagál és tovább „emlékszik.”

8. A Nemzeti Védőoltási Programban 2014 őszétől ingyenesen kaphatják meg a méhnyakrák elleni védőoltást a 12. életévüket betöltött 7. osztályos lányok.

9. Tévhit, hogy aki monogám párkapcsolatban él, vagy mindig óvszert használ, az védett a betegség ellen. A HPV-fertőződéshez egyszeri szexuális együttlét is elég, illetve ugyanazt a HPV-t akár ugyanattól a partnertől többször is elkaphatjuk.

10. Ha kérdésed van a betegséggel vagy a megelőzéssel kapcsolatban, fordulj bizalommal háziorvosodhoz, illetve a megelőzésről, valamint az ingyenes védőoltásról a www.mehnyakrakmegelozes.hu honlapon is tájékozódhatsz. Ha gyors választ szeretnél kapni, tedd fel kérdésedet a szakértő válaszol rovatunkban!

(Dr. Koiss Róbert PhD - szülész-nőgyógyász, klinikai onkológus, HPV-szakértő)