nyári szünet
#Szülőknek

5 program, amivel lekötheti gyermekét a nyári szünetben

2017.06.06.
2 perces olvasási idő

A növekvő unalom a szünetben viselkedési problémákat vagy olyan egészségtelen viselkedést idézhet elő, mint például a túl sok alvás vagy túl sok számítógépezés. Ráadásul bizonyos esetekben a nyári szünet a mentális egészségügyi problémákat (mint például a depressziót és a szorongást) is súlyosbíthatja.

Foglalja le a gyermekét fizikailag és szellemileg is a nyári hónapokban! Megfelelő elfoglaltsággal a tininek lehetősége nyílhat új készségek fejlesztésére és az önismeretre. Íme, néhány stratégia, aminek segítségével a kamasz eredményesen tölti az idejét a szünet alatt:

1. Családi vakáció

Nem feltétlenül extravagáns, világ körüli utazásra kell gondolni. Egy egyszerű kempingezés, vagy egy kirándulás az egyik legjobb módja annak, hogy lefoglalja gyermekét. Engedje meg, hogy ő keresse meg a lehetőségeket, tervezzen és készüljön fel a kirándulásra! Azzal, hogy hagyja a tininek, hogy több felelősséget vállaljon, észrevétlen tanulási lehetőséget biztosít a számára, ráadásul így ő is jobban várja majd a családi kirándulást.

2. Táborozás

A tinik sosem túl idősek a nyári táborozáshoz. Sok olyan tábor van, amely kifejezetten vakációkamaszoknak szól, ahol olyan új készségeket sajátíthatnak el, amikre szükségük lesz az egyetemen, illetve a munka világában. Akár olyan gyereke van, aki utazni szeret, akár olyan, aki inkább a szünetet a számítógépe előtt töltené, rengeteg érdekes nyári tábor áll rendelkezésre a számukra.

3. Nyári munka

A nyári munka minden bizonnyal jó módja annak, hogy gyermekét (hasznos dologgal) lefoglalja a nyárra. A részmunkaidős állás számos új készséget tanít, és értékes életleckét is ad. A legtöbbjüknek szükségük van egy kis útmutatásra, amikor munkalehetőség után keresnek, illetve állásinterjúra mennek - használja ki ezt a lehetőséget, és tanítson neki néhány fontos készséget.

4. Saját vállalkozás

Előfordulhat, hogy a fiatalnak utazási probléma vagy munkalehetőség hiánya miatt nincs lehetősége a hagyományos munkára. Azonban manapság már szinte bármelyik tini indíthat saját vállalkozást. Gondolják végig, miben jó a tini, mihez van kedve, mit szeretne? Az interneten is számos ötletet szerezhetnek kamaszok saját vállalkozásával kapcsolatban. Ha törekvő vállalkozóval van dolga, akkor segítsen beindítani a vállalkozást ezen a nyáron! Ez nem csak plusz bevételt jelent gyermeke számára, hanem segít rengeteg gyakorlati tapasztalatot is elsajátítani.

5. Önkénteskedés

Ha gyermeke nem elég idős ahhoz, hogy dolgozzon, vagy nem elég érett, hogy elindítson egy vállalkozást, akkor az önkénteskedés jó alternatíva lehet. Ezáltal folyamatosan aktív tud lenni, és segít növelni az önbizalmat. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy az önzetlenség segít a tinédzsereknek a depresszió elkerülésében. Segítsen a kamasznak olyan önkéntes lehetőségeket találni, amelyek illeszkednek az érdeklődéséhez és képességeihez. Kórházaknál, állatmenhelyeknél érdemes kezdeni.

(KamaszPanasz - S.A., parentingteens)

Kapcsolódó címkék

anya