szülő
#Szülőknek

Ki kell-e próbálnia a kamasznak a nyári munkát?

2017.06.21.
2 perces olvasási idő

Elérkezett a nyári szünidő, a következő iskolai tanév pedig még igen messze van. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mit tegyen a kamasz a hirtelen jött szabadsággal?

A kamasz gyerek általában már túl idősnek érzi magát a nyári táborozáshoz és a hasonló, szervezett programokhoz, vagy egyszerűen már elege van ezekből. Az is előfordulhat, hogy kinézett valamit magának, és ahhoz szeretné előteremteni az anyagi forrásokat, de már a saját erejéből. Bármi is legyen az indok, itt a lehetőség a diákmunkára. Honnan tudhatja, hogy gyermeke megérett a felelősségteljes munkavállalásra? Mit lehet, érdemes tudni a nyári munkával kapcsolatba, mik az előnyei-hátrányai, hogy érdemes nekikezdeni, mire kell odafigyelni?

Az előnyök

A gyerek megdolgozik a pénzéért, megtapasztalja, hogy mit jelent a pénz értéke, megvalósíthatja terveit és elindulhat a függetlenedés útján.

Az önértékelése, az önbecsülése fejlődik, új dolgokat sajátít el, egy lépéssel közelebb kerülhet ahhoz, hogy teljes értékű felnőtté váljon. Új kapcsolatokat, barátokat szerezhet a közös munka során, ahol sokféle személyiséggel találkozhat.

Olyan kapcsolatokat építhet ki, leginkább a munkaadóival, melyek hatással lehetnek a későbbi életére, karrier lehetőségeire, előrejutására, mindemellett pedig előnyös tapasztalatszerzés.

A munka megedzi testileg és szellemileg is, jobban értékeli majd a lehetőségeit, azt hogy iskolába járhat. Emellett a munka lefoglalja, így kisebb a kockázata annak, alkoholizálással, drogozással, dohányzással üsse el unalmát.

Inspirációt nyerhet a munka által, újragondolhatja, átértékelheti céljait, terveit, és értékes tapasztalatokkal gazdagíthatja.
A tapasztalat mellett referencia levelet, ajánlást is szerezhet.

Mire figyeljen?

Némely gyerek túlvállalja magát, és az összes szabadidejét munkával tölti, ez ronthatja az iskolai teljesítményét, növelheti a stresszt és a kimerültséget, mert nem marad idő a pihenésre, így akár kevesebb idő juthat a családra vagy a barátokra.

Vannak olyanok, akik kényszerből dolgoznak (pl. a fizetésére szükség van otthon), és ez plusz terhet jelent számukra iskola mellett.


Illegális munka veszélye: nem vagy csak keveset fizetnek, nehéz munkakörülmények, nem létező munkavédelem, túlhajtott tempó. Csak legális, törvényes keretek között működő munkahelyet szabad választani.

Hány éves kortól érdemes nekikezdeni?

A hatályban lévő törvények és szabályozások alapján a munkavállalás alsó korhatára 16 év. Ugyanakkor a nappali tagozaton tanuló, 15 éves diákok is dolgozhatnak. A 16 éven aluli tanköteles fiatalok emellett a gyámhatóság engedélye alapján, a törvényes képviselő hozzájárulásával, külön jogszabályban meghatározott sport-, művészeti-, modell-, vagy hirdetési tevékenység keretében foglalkoztathatók.

A bébiszitter munkakör betöltése legalább betöltött tizenhatodik életévet követel meg. A 16 éves kor az, ami ideális kezdés a gyerekek számára, hogy komolyabb, felelősségteljes munkát vállaljanak el, kipróbálják az aktív pénzkeresés élményét.

Habár az előnyök túlsúlyban vannak a hátrányokhoz képest, ha nyári munkáról van szó, azonban nem árt észben tartani, hogy a munka nem gyerekjáték! Jellegétől függően komoly szellemi, fizikai kihívásokat támaszt a gyerekkel szemben, és állóképességre, megbízhatóságra, kitartásra, fegyelemre, felelősségtudatra, elővigyázatosságra is szüksége lesz az eredményes és biztonságos munkavégzéshez.
Tegyen meg minden öntől telhetőt, hogy segítse tini gyermekét a munkavállalásban, de semmiképp se erőltesse a dolgot, ha azt látja, hogy még nem érett meg a munkára.

www.canadianparents.com

Kapcsolódó címkék

anya