nyár
#Szülőknek

Hogyan előzze meg a nyári táborok alatti honvágyat?

2016.07.31.
2 perces olvasási idő

Még a kiskamaszok és a tinik is érezhetnek erős honvágyat az otthonuktól távol. Ám szülőként jó, ha tudja, mindez megelőzhető anélkül, hogy elrontanák egy egyébként nagyszerű nyári tábor élményét. Ha úgy érzi, hogy a kiskamasz elég érett és felkészült egy ottalvós nyári táborra, akkor az alábbi tanácsok betartásával megelőzheti gyermeke esetleges honvágyát. Így mind Önnek, mind gyermekének könnyebb lesz a külön töltött idő.

Maradjon pozitív!

Fontos, hogy pozitív maradjon a nyári táborról való beszélgetés során. Sorolja fel gyermekének, hogy mi mindent csinálhat majd a táborban, és mennyi hasznos tapasztalattal bővítve térhet majd haza. Ha mind a hangtónusa, mind a mondanivalója pozitív marad, akkor gyermeke is érezni fogja, hogy a nyári tábor egy olyan nagyszerű élmény, amit semmiképpen sem érdemes kihagynia!

Készítse fel gyermekét!

A nyári tábor újdonság lehet a gyereknek és a szülőknek egyarántPróbáljon meg minél több információt szerezni a táborról, így el tudja majd magyarázni gyermekének, hogyan is fog kinézni a napjai a táborban. Tudassa vele, ha esetleg hamarabb kell felkelnie reggelente a megszokottnál, illetve magyarázza el neki, hogy nem feltétlenül fog tudni akkor enni, amikor szeretne. Bizonyosodjon meg róla, hogy nem ijesztik meg gyermekét a táborral kapcsolatos tények. Ehelyett biztosítsa gyermekét arról, hogy a tábor vezetői tapasztaltak, és vigyázni fognak rá!

Figyeljen oda az érzelmeire!

Fontos, hogy gyermeke ne érezzen bűntudatot amiatt, hogy elmegy a táborba. Ne mondjon neki ilyesmiket: "Nem tudom, hogy mit fogok csinálni nélküled, amíg nem vagy itt".

Bizonyosodjon meg róla, hogy gyermeke tisztában van azzal, hogy Ön jól fog boldogulni nélküle, amíg ő a táborban lesz, és alig várja, hogy a hét végén elmesélje mennyi mindent élt át a táborban.

Maradjon kapcsolatban a kiskamasszal!

Fontos, hogy a szülők kapcsolatban legyenek gyermekükkel, amíg ők a nyári táborban vannak. Írjon neki e-mailt vagy beszéljenek telefonon, de próbálja meg ezeket rövidre fogni. Meséljen gyermekének arról, hogy van a házikedvence, vagy milyen az időjárás, esetleg mit ettek Önök otthon vacsorára. Ne mondjon semmi olyat a gyermekével, ami aggódásra adhatna okot. Mindig mondja el, hogy pár nap múlva hamarosan viszontlátják egymást.

Vigyen gyermeke magával valamit otthonról!

Teljesen normális, ha a gyermeke szeretne valamit magával vinni, ami emlékezteti az otthonára - ez lehet egy családi fotó, egy takaró vagy egy plüssállat. A kiskamaszoknak is szükségük van olyan tárgyakra, amik biztonságérzettel töltik el.

Ne aggódjon előre!

Sok nyári tábor azt ajánlja, hogy a szülő ne hívja fel gyermekét a tábor alatt, hiszen azzal csak honvágyat kelt. Ne ígérje meg gyermekének, hogy hazaviszi, ha rosszul érzi magát - inkább keressen számára valamilyen elfoglaltságot, amivel elfeledkezhet a honvágyról!

Állítsanak össze még otthon egy listát, ami olyan tevékenységeket tartalmaz, melyekkel gyermeke elfeledkezhet esetleges honvágyáról. Javasolja például neki, hogy olvasson el egy érdekes könyvet, menjen sportolni, vagy írjon egy levelet a rokonainak. Ha lefoglalja magát, akkor teljesen el is fog feletkezni arról, hogy hiányzik az otthona.

Beszéljen a táborvezetővel!

Ha úgy gondolja, hogy gyermeke esetlegesen honvágyat érezhet, akkor vegye fel a kapcsolatot a tábor vezetőjével még hetekkel a tábor előtt. A táborvezetőnek biztos nagyszerű ötletei leszenek arra nézve, hogy hogyan küzdheti le gyermeke a honvágyát, illetve Önt is megnyugtatja. Mind Ön, mind gyermeke sokkal nyugodtabban fognak így nekivágni a nyári tábornak.

(Gy.A. - tweenparenting.about.com)