szülő
#Szülőknek

Mi okozza gyermekénél a rossz magatartást?

2015.01.04.
1 perces olvasási idő

James Lehman gyermekviselkedés-kutató úgy vélte, a gyermekek még nem tudják, hogyan oldhatják meg hatékonyan problémáikat, ezért sok, számukra problémás helyzetet rossz viselkedéssel próbálnak kezelni.

Gyermeke számos problémával találkozik, és minden egyes probléma másképpen hat a viselkedésére. Íme a három leggyakoribb kihívás, amivel találkozhat.

Érzelmi problémák

Mi okozza gyermekénél a rossz magatartást?Mindenki érzi magát időnként dühösnek, szomorúnak, frusztráltnak, izgatottnak vagy elveszettnek. Ám egy kamasz gyakran még nem tud ezekkel a problémákkal megküzdeni, gyakran csak annyit érez, hogy valami aggasztja. Mivel gyermeke nem tudja megfelelően kezelni a helyzetet, és gyakran dühkitörésekkel reagál.

Társas problémák

Sok kamasz nehezen kezeli a társas kapcsolatait, nem tudják, hogyan tüntessék fel jó színben magukat, hogyan mondjanak nemet, vagy hogyan kezeljék azt, ha egy társuk valami olyat tesz, ami nem tetszik nekik. Ha valaki nem tud beilleszkedni egy közösségbe, gyakran másokat kezd el bántani: csúfolódik és kigúnyolja a társait, testvéreit, azért, hogy ettől erősebbnek érezhesse magát.

Funkcionális problémák

Ha egy kamasz nem akar vagy nem tud eleget tenni a rá irányuló elvárásokkal, könnyen ellenszegülhet azoknak. Folyamatosan elhanyagolhatja a feladatait, beszélget az órán, vagy visszabeszél a tanárnak, és hazudik arról, hogy kész van a házi feladata.

Tanítsa meg gyermekét a problémamegoldásra!

A legjobb módja ennek az, ha egy konkrét esetről kezdenek el beszélgetni. A célunk az, hogy feltárjuk a viselkedés mögött húzódó probléma okát, majd megtanítsuk gyermekünknek, hogyan kell azt megoldani. Csak azután vonjuk őt felelősségre, hogy mindezt tisztáztuk vele.

Beszéljék meg gyermekével, hogy miért viselkedett bántóan, elemezzék ki, hogy milyen érzések kavarogtak akkor benne. Majd mondja el, hogy Ön szerint miért reagált így gyermeke, és hogyan kellett volna helyesen cselekdnie!

Legyen Ön a példaképe! Legyen annak tudatában, hogy a megfigyelés nagyon fontos tanulási módszer, főleg a fiatalabb gyermekek számára. Gyermeke életében Ön a legfontosabb példakép. Éppen ezért mindig viselkedjen úgy, ahogy azt Ön is elvárja gyermekétől!

Ahogy tanítgatja gyermekét a problémamegoldásra és a helyes viselkedésre, arra fog eszmélni, hogy gyermeke egyre több helyzetben állja meg a helyét anélkül, hogy Önre szükség lenne. Ráadásul mivel gyermeke egyre több problémát old meg egyedül, egyre magabiztosabb is lesz.

(KamaszPanasz)