beszélgetés
#Szülőknek

Előzd meg, hogy fiadból tini apa legyen

2023.07.05.
2 perces olvasási idő

A szülők gyakran beszélnek arról, hogy mi történne, ha a lányuk teherbe esne, de ritkán jön szóba a tini fiúk apává válása. Pedig beszélni kell a fiatalkori terhesség megelőzéséről a fiainkkal is, ugyanúgy, mint ahogy azt a lányokkal tesszük. Íme, pár tipp, hogy segíts elkerülni a nagyon korai apaságot.

1. Nyiss a beszélgetésekre

Nem lehet elég korán kezdeni fiad felkészítést az egészséges szexuális életre és a valódi életre. A fiúknak is felelősségteljes döntéseket kell majd hozniuk a testükkel és a jövőjükkel kapcsolatban. A szülőknek túl kell lépniük azon félelmükön, hogy a fiukkal szexuális témáról beszéljenek. Legyél nyitott a szex és a születésszabályozás témák iránt! Az őszinte anya-fia vagy apa-fia kapcsolat magába foglalja a szexről való beszélgetést is! Fontos, hogy egyikőtöket se feszélyezze ez a téma.

2. Tanítsd meg a fogamzásgátlásra

Ne félj a fiad kezébe nyomni egy doboz óvszert! A fogamzásgátlási módszerek elmagyarázása fontos része a biztonságos szex tanításának. A terhes fiatalok száma azért is növekszik, mert a szülők nem tanítják meg nekik, hogyan használják az óvszert. Ha a kamaszoknak megadják a megfelelő eszközöket, hogy gyakorolják a biztonságos szexet, akkor használni fogják azokat.

3. Készítsd fel a kockázatokra és a következményekre

Nézz szembe a lehetőséggel, hogy a fiad esetleg nem gondolja át, hogy a szex milyen következményekkel járhat. Ezért a te feladatod az, hogy felnyisd a szemét ezzel kapcsolatban! A kamasz fiúk hajlamosak rá, hogy csak ritkán gondolják át az aktív nemi élettel járó következményeket! A te dolgod elmondani neki, hogy felelősséggel fog tartozni a babáért és felnőtt férfiként kell majd viselkednie, ha a párja teherbe esik.

Sajnos sokan nem alakítanak ki olyan mélységű kapcsolatot gyermekeikkel, ahol helye van az őszinte beszédnek, így esetleg elkerülik a fiatal szexuális felkészültségével és nemi viszonyaival kapcsolatos témákat.

4. Tanítsd meg neki, hogy a szex az ő felelőssége is

A szülő feladata, hogy segítsen fiának megérteni, hogy mi fog történni, ha a barátnője teherbe esik. El kell mondani neki, hogy mi történhet: ha nem cselekszik felelősségteljesen, akkor könnyen megtörténhet, hogy a kellemes együttlétből olyan helyzet alakul ki, ami az egész életét más irányba tereli. Döntéseket kell hoznia, gondját kell viselnie a gyereknek az élete hátralevő részében. Talán nem marad a gyerek anyjával, de felelősséggel kell viseltetnie a gyerek iránt. Fontos, hogy tudja, minden tettének következménye van, és ezekért a felelősséget vállalnia kell!

5. Legyél erős - miatta

Ha minden erőfeszítésed ellenére egy nap a fiad bejelenti, hogy a barátnője terhes, erősnek kell lenned - miatta! Természetes, ha kiborulsz, de a fiadnak nyugodt állapotban van rád szüksége, hogy beszélhessen veled. Nyitott fülek kellenek és egy váll, amire támaszkodhat. Szomorú, de a gyerekkor itt véget ér. Tudasd vele, hogy nem az élete vége jött el, mert apa lesz belőle, hanem csak megváltozik az élete és még az is lehet, hogy végül ez pozitív változás lesz.

(KamaszPanasz - S.Z. popsugar.com)