szülő
#Szülőknek

Készítse fel a bulikra kamasz gyermekét!

2017.04.08.
2 perces olvasási idő

Tinédzserkorban az egyik legfőbb vita a kamaszok és szüleik között a bulizást illetően fordul elő. A fiatalok minél előbb bele akarják vetni magukat a társasági életbe, míg a szülők természetesen mindig későbbre halasztanák a bulizások kezdetét.

Kamaszkorban a fiatalok megízlelhetik, hogy milyen a szüleiktől való függetlenség. A szülők bulizással kapcsolatos félelmeinek is megvan azonban az alapja: a Tegye bulibiztossá kamasz gyermekét!fiatalkorúakat a kontroll nélküli alkoholizálás, a partidrogok, az erőszak és a fizikai bántalmazás kockázata fenyegeti.

A buli helyszíne

A buli helyszínének ismerete alapvető fontosságú szülő és tinédzser számára egyaránt. Érdemes a buli pontos címét felíratni a kamasszal, érdemes meggyőződni a hely biztonságosságáról, és megbeszélni az oda- és visszaút menetét.

Állítson fel szabályokat!

Mindenképpen beszélgessen el gyermekével a bulikban való helyes viselkedésről! Magyarázza el gyermekének, hogy sokszor van szükség jó döntésre ahhoz, hogy biztonságban maradjon. Segítsen neki különféle stratégiákat kifejleszteni, amelyekkel elkerülheti a nehéz helyzeteket! Itt főleg az udvarias elutasítás képességét kell elsajátítani - amikor alkoholra, drogra vagy szexuális felhívásra kell nemet mondani.

Az ivás

A tinédzserek bulik talán legnagyobb veszélye az italokba csempészett drogokban rejlik. Önnek szülőként feltétlenül figyelmeztetnie kell gyermekét erre a veszélyre. A megelőzéshez tanítsa meg kamasz gyermekét az alábbi alapvető szabályokra:

  • Ne igyon gyermeke olyan italokat, amit nem ő bontott fel!
  • Ha valahova letesz egy italt, ne igyon újra belőle!
  • Sose igyon gyermeke olyan italt, amit nem előtte készítettek el!
  • Ha furcsa ízt vagy szagot érezne az italban, inkább öntse ki!

Hogy elkerülje a túl sok alkohol fogyasztását, mindig legyen mindig valamilyen könnyű ital, például víz a kezében, és alkalomadtán maga is „ottfelejtheti” vagy kiöntheti a felesleges mennyiségű alkoholos italt.

Vezetés

Le kell szögeznie, hogy gyermeke soha nem szállhat be olyan járműbe, amelynek vezetője alkoholt vagy drogot fogyasztott, és ő maga sem ülhet a volán mögé hasonló állapotban. Ugyanakkor azt is tudassa gyermekével, hogy Ön bármikor elérhető, tehát szükség esetén Ön is elfuvarozhatja őt.

Legyen tudatában az eseményeknek!

Az egyik legnehezebb dolog a felkészítésben, hogy megtanítsuk gyermekünknek, hogyan legyen talpraesett. Neki is fel kell ismernie, hogy hogyan lehet elkerülni a veszélyes helyzeteket, és tudatosan kell figyelnie az eseményekre.

Fontos, hogy:

  • Mindig legyen a közelben egy barát, aki figyel a gyermekére.
  • Sose maradjon egyedül olyan valakivel, akit csak akkor ismert meg.
  • Mindig legyen egy terv arra az esetre, ha a buli nem lenne jó.
  • Tarts be a határokat gyermeke az alkoholfogyasztás terén.

Viszont azt is meg kell tanulnia, hogy barátként neki is a kötelessége vigyázni a barátjára, ha az rosszul lenne.

Vészhelyzet, segítség kérése

Amikor valami rosszul sül el, a fiatalok gyakran hezitálnak segítséget kérni a szüleiktől, mert félnek a rájuk váró büntetéstől. Ha őszintén és nyíltan beszélünk gyermekünkkel az alkoholmérgezés, drogtúladagolás vagy esések okozta belső vérzések veszélyeiről, ő is könnyebben fog megnyílni nekünk. Bátorítsa arra gyermekét, hogy merje elmondani, ha rosszul érzi magát, vagy valami problémája van!

Ne féljen telefonálni!

Tisztázza gyermekével, hogy ha valami baj történne, Önre biztosan számíthat. Biztosítsa arról, hogy Önt bármikor hívhatja, tudassa gyermekével, hogy az ő biztonsága és épsége a legfontosabb.

(B.Cs.)