tetoválás
#Szülőknek

Hogyan beszélje le a gyermekét a tetoválásról?

2016.06.27.
1 perces olvasási idő

A kamaszok imádják a tetoválásokat, még akkor is, ha tisztában vannak azzal, hogy a szülők nem díjazzák még a tetoválások gondolatát sem. Mit tehetünk, ha a gyerek a fejébe vette, hogy tetováltatni szeretne?

Engedékenység - szabályokkal

Egyes szülők szerint a legjobb módszer, ha megengedik gyermeküknek, hogy tetoválása legyen, ám csak bizonyos szabályok mellett. Például kösse ki, hogy csak olyan helyre tetováltathat, amit el lehet takarni ruhával - sosem tudhatja az ember, hogy egy tetoválás mikor jelenthet hátrányt (pl. bizonyos munkákra való jelentkezésnél).

Ellenvélemény

Mások teljesen ellentétes véleményt vallanak. Ők tipikusan az "Az ő teste, azt csinál vele, amit akar"-típusú szülők. Megint mások szerint amíg a kamaszok otthon laknak, addig a szülők beleszólhatnak abba, hogy mit esznek, isznak, viselnek a gyerekeik. Noha a kamaszok meghozhatják a saját döntéseiket, a szülő megvétózhatja azokat. Így például nem lesz tetoválása sem, amíg otthon élnek, és az a szülő elveivel ellentétes.

Miért beszélje le róla?

Minden lehetséges módszert be kell vetni annak érdekében, hogy lebeszélje gyermekét a tetoválásról, abban a pillanatban, amikor meglátja, hogy annak a gondolata elkezdi foglalkoztatni. Miért? Mert a tinik gyakran hoznak impulzív, felelőtlen döntéseket, amiknek egy életre szóló következményei lehetnek. Ez ugyanolyan, mint a felelőtlen Facebook posztok, amik komoly hátrányt okozhatnak az embernek egy állásinterjú során.

A meggyőző taktika

Szóval, milyen meggyőző taktikát lehet alkalmazni ahhoz, hogy lebeszélje gyermekét arról, hogy valamit magára tetováltasson?

Érdemes "racionálisan" elmagyarázni a vele járó kockázatokat. Hívja fel gyermeke figyelmét arra, hogy a tetováláshoz használt festékek nem egészségesek a szervezet számára, illetve ha nem megfelelő szalont választ, akkor akár hepatitis vagy HIV-fertőzést is kaphat.

Emellett a tetoválás folyamatát is érdemes ismertetni gyermekével - sokan rosszul lesznek a gondolattól, ha megtudják, hogy a tetoválás sok vérrel jár, és tűt használnak a festékanyag bőrbe való fecskendezéséhez. Ráadásul a beavatkozás után a terület fájdalmas gyulladására, nem megfelelő kezelés esetén pedig fertőződésére kell számítani!

Akár még statisztikákat is ismertethetünk - a Google szerint az emberek jelentős része dönt úgy, hogy eltávolíttatja tetoválást a megcsinálatatást követő 10 éven belül.

Ha pedig nem tud mással érvelni, akkor a legegyszerűbb a "pénz-kártyát" kijátszani - mondja el gyermekének, hogy magának kell majd fizetnie a tetoválásért, mert Ön nem támogatja azt sem elviekben, sem anyagiakban! Higgye el, ha gyermeke meglátja egy profi tetoválószalon árlistáját, minden bizonnyal elgondolkodik azon, hogy egy új telefonra/tabletre vagy egy tetkóra érdemesebb-e költenie a pénzét!

(KamaszPanasz - Gy.A.)