nyári szünet
#Szülőknek

Mit kezdj kamasz gyermekeddel a nyári szünet alatt?

2020.06.06.
2 perces olvasási idő

A nyár közeledtével a tinédzsereket nevelő szülők sokszor pánikba esnek, hogy mi lesz a program a következő két és fél hónapban. Iskolaidőszakban, a nap nagy része le van tudva a sulival, illetve, az az utáni különórákkal. Ezzel ellentétben nyáron a túlságosan sok szabadidő hatására áteshetnek a tinik a ló másik oldalára, megrészegülve a szabadságtól, keresve a bajt.

Szerencsére, van pár remek tippünk, hogy is lehetne nyugodt, biztonságos időtöltést biztosítani gyermekednek, ami által te is relaxálhatsz végre picit. Hidd el, nem is olyan nehéz megfékezni az őrült bulizást és bajkeverést!

Egy kamasz gyereket nevelni nem egyszerű, nem beszélve a pörgésről, az állandó elkérezkedésekről. Szülinapi bulik, medencés partik, nyaralások, shoppingolás… ismerős? A programok sora végtelen.

Nyári munka

Először is, egy tini nem lehet elég fiatal ahhoz, hogy dolgozzon. Kiskamaszok esetében számtalan kreatív módszer van arra, hogy megtanulják értékelni a pénzt. Például ilyen a kocsi mosás, vagy a sarki kisboltban kisegítés.

A szórólap készítés és osztás is remek módja a pénzkeresésnek. Ez egy mindig is elterjedt diákmunka volt, szimplán csak mert mindig van rá igény. A legegyszerűbb, ha a közeli szomszédokat végig kérdezitek, hátha valakinek pont szüksége van reklámra.

Szintén egy opció a bébiszitterkedés, amivel egészen sok pénzt össze lehet keresni.

Ha nem szeretnéd folyamatosan szállítmányozni a gyermeked, akár te is munkát adhatsz neki! Mind tudjuk jól, hogy minden háztartásban végtelen a feladat, például a fűnyírás, vagy a vasalás. Ha pénzzel jutalmazod őket, jobban fogják értékelni, és a házimunkának is szívesebben állnak neki.

Számos diákszövetkezet van bizonyára a te környezetedben is, ahol utána lehet érdeklődni, mind nyári, mind alkalmi, mind hosszabb távú munkáknak. Ezek a diákszövetkezetek adnak arra is lehetőséget, hogy online regisztrálj, így otthonról is könnyen be lehet jelentkezni, és az érdeklődésnek, illetve szabadidőnek megfelelő munkát kiválasztani.

Önkénteskedés

A tinédzserekkel előfordul, hogy negatívabbak és frusztráltabbak, mint a felnőttek, a társadalmi nyomás, illetve a hormon túltengés miatt. Többek között ezen is segíthet az önkénteskedés, hisz ez az elfoglaltság az élet számos területébe biztosít betekintést. Megtanulhatják, hogy mind hasonló dolgokon megyünk keresztül, és a dolgok nem is olyan rosszak, mint ahogy azok néha tűnnek.

A „Jobb adni, mint kapni” mondás bár közhely, nagyon is igaz! Mikor gyermeked túljut az első kritikus fázison, mi szerint az önténteskedésnek nincs értelme, -és szívesebben meginna a barátjával egy hűsítő limonádét-, annyira hatása alá kerülhet az élménynek, hogy akár az életről való gondolkodása is más fordulatot vehet. Felismerni, hogy mennyi embernél jobb helyzetben van, segít majd értékelni a saját családját, barátait, és életét.

Korrepetálás

A pénzkeresés élvezetes és hasznos módja a korrepetálás. Rengeteg fiatalabb diák szembesül nap mint nap problémákkal a következő dolgozatokat és vizsgákat illetően, arról nem is beszélve, hogy mindig jót tesz egy kis gyakorlás.

A diákmunka, önkénteskedés, illetve korrepetálás három nagyszerű módja annak, hogyan segíts a kamasz gyermekednek hasznosan tölteni a nyarat, ezzel elkerülve a csúnyán végződő bulikat is!

(KamaszPanasz – K.L.)