anya
#Szülőknek

Egy tizenéves ruhatára

2014.06.05.
2 perces olvasási idő

A kamaszok a ruhatárukat gyakran a személyiségük kifejezésére használják, így az öltözködésükkel képesek felbosszantani, idegesíteni és teljesen megdöbbenteni a szüleiket. Mégis sok esetben a szülők finanszírozzák ezeket a ruhákat,. Éppen ezért érdemes az ezekre vonatkozó szabályokat őszintén megbeszélni. Másrészt a szülőknek is törekedniük kell arra, hogy megértsék az aktuális divatot, amihez a gyermekük igazodik.

A tizenéves ruhatárára vonatkozó szabályok

Nagyjából minden szülő másképp vélekedik a saját gyermeke öltözködéséről. Mielőtt a szülő lefektetné a konkrét szabályokat a kamasz ruháit illetően, át kell gondolnia néhány kérdést. Először is hány ruhára van a gyermekének Egy tizenéves ruhatáraszüksége? Ha iskolai egyenruhát kell viselnie, akkor a ruhák száma jelentősen csökkenthető. Ha a mindennapi munkájához, illetve sport vagy szabadidős tevékenységéhez speciális ruházatra, felszerelésekre van szüksége, természetesen a ruhatárát is ehhez kell igazítani.

Hány viseletre lehet szüksége egy tizenévesnek? Természetesen előfordulhat, hogy elegánsan kell megjelenni valahol, ezért a kényelmes mindennapi ruhákon kívül ilyeneket is be kell szerezni. Az is fontos, hogy milyen minőségű ruhadarabokat vásárolunk. Ha nem tolerálja a szaggatott, foltozott, gyűrött és hasonlóan kivitelezett divatirányzatokat, jobb, ha a vásárlás irányítását a kezébe veszi. Végül képzelje el, milyennek szeretné látni a gyermekét. Ha nem szeretne apró szoknyákat, forrónadrágot, ízléstelen feliratokat látni rajta, győződjön meg róla, hogy ezzel ő is tisztában van.

Az aktuális divatirányzatok megértése

Szülőként néha le kell venni a rózsaszín szemüveget, és tudomásul kell venni, hogy a gyerek igényeinek nem feltétlenül felelnek meg az általunk kreált öltözködési szabályok, mivel a ruhatárát meg akarja feleltetni az aktuális divatirányzatoknak is. A feszültség csökkentésének egyik módja, ha Ön megpróbál felülemelkedni az aktuális trendekről alkotott véleményén. Próbálja megérteni, hogy a kamaszok az adott ruházattal mit, miért és hogyan akarnak kifejezni a személyiségükből. Így érhető el, hogy mindkettőjük elképzelései megnyilvánuljanak az öltözködésben.

Ami nem látszik

A tizenévesek öltözködéssel kapcsolatos problémáinak középpontjában általában az áll, hogy milyennek látják mások őket. Nem szabad azonban elfeledkezni az alsóneműkről sem. Ezeket a ruhaneműket csak kevesen látják, de fontosak. Lehet, hogy nehéz erről beszélgetni a kamaszokkal, de szükség van a segítségre. Például, fiú esetén tudakoljuk meg, hogy a boxeralsót vagy a fecskét részesíti előnyben, illetve milyen méretet hord, hogy a jövőben ilyet tudjunk neki beszerezni. Lányoknál fontos lehet - ha eljön az ideje - az első melltartó vásárlás. Lehetőség szerint kísérjük el olyan boltba, ahol készségesen segítenek neki, anélkül, hogy zavarba hoznák. Néha tartsunk szemlét a szekrényükben, hogy van-e szükségük újabb darabokra, hiszen nem minden tizenéves közlékeny ebben a témában.

A ruhatár kérdése a kamasz-szülő viszony egyik leginkább indulatokkal teli problémaköre. Néhány kölcsönösen elfogadott szabály, a trendek megértése, a megfelelő alsóneműk közös kiválasztása csökkentheti a tinik ruhatárával kapcsolatos feszültséget a családban.

(H. P. - www.yourteenager.co.uk)