anya
#Szülőknek

Miért öltözik sok anyuka úgy, mint a lánya?

2014.03.14.
1 perces olvasási idő

A stílust az határozza meg, hogy hány évesnek érzed magad, nem pedig az, hogy hány éves vagy valójában - állítja a kutató.

A bevásárlóközpontokban és az utcán időnként látni, hogy anya és lánya kísértetiesen hasonlítanak: ugyanaz a miniszoknya, ugyanolyan melír és ugyanaz a narancsos rúzs. Az új kutatás ezt „fogyasztói hasonmás” jeleMiért öltözik sok anyuka úgy, mint a lánya?nségnek nevezi, ez a kifejezés azt feltételezi, hogy pusztán a kinézetüknél több közös is van bennük.

„Ez annál sokkal mélyebb, mint hogy ugyanazokat a márkákat és termékeket vásárolják.” - mondja Ayalla Ruvio a Temple University marketing tanára, akinek a tanulmánya olvasható a Journal of Consumer Behavior című folyóiratban. „Ez inkább arról szól, hogy az anyák a személyiségükben is igyekeznek lemásolni lányaikat.”

A kutatás főleg arra fókuszál, hogy hogyan befolyásolják tudat alatt a tinédzsereket a példaképeik és a sztárok, valamint a tinik hogyan befolyásolják a család fogyasztási szokásait. Ruvio tanulmánya mindemellett kibővíti az eddigi szakirodalmat és azt vizsgálja, hogy mi készteti arra az anyákat, hogy célirányosan lemásolják a lányaik stílusát.

A jelenség rokonságot mutat a fordított szocializációval: ahelyett, hogy a szüleiktől tanulnának, a gyerekek azok, akik nagy hatással vannak a felnőttek viselkedésformáira.

Ruvio 343 anya-lány párost vizsgált 44 és 16 éves átlagéletkorral. Rákérdezett, hogy mennyi idősnek érzik magukat, hogyan állnak a divathoz, megérdeklődte öltözködési és szépségápolási szokásaikat, hogy mennyire tekintik a másikat példaképüknek, és hogy mennyire jellemző rájuk, hogy utánozzák egymás vásárlási szokásait. Mint kiderül, az anyák és lányaik is hajlamosak, hogy utánozzák egymást, ha úgy gondolják, hogy a másik szakértője a témának, jelen esetben a divatnak.

A tanulmányban résztvevő anyák 10 évvel fiatalabbnak érezték magukat, és késztetést éreztek arra, hogy egy sokkal fiatalosabb képet fessenek magukról. Amióta sok anyának teljes állása van, és mellette ő gondoskodik a gyerekekről, nincs ideje azt követni, hogy mi számít divatosnak. Így egyszerűen csak lemásolják a lányaikat.

(KamaszPanasz)