anya
#Lélek

Anyák napja: szép gondolatok az anya-gyermek kapcsolatról

2017.05.07.
2 perces olvasási idő

A kapcsolat, ami anyák és gyermekeik között van, semmihez sem fogható. Szó szerint az életedet köszönheted az anyukádnak, mégis van, hogy olykor semmi közöset nem találsz magatokban.

Ő jobban ismer téged bárki másnál. Mégis előfordul néha, hogy úgy tűnik, nem ért meg téged. Amióta megszülettél veled van, az életed eddigi összes szakaszában melletted állt, és szerencsés lehetsz, ha még ez így is marad jó ideig. Néhány tipp, hogyan lehet a hosszú és harmonikus kapcsolatot fenntartani édesanyáddal.

Ha nem minden úgy alakul köztetek, ahogy azt te eltervezted, akkor itt van némi érdekesség: tudtad, hogy a lányok több mint 50%-ának a legjobb barátnője az anyukája? És azt, hogy a végzett egyetemisták 57%-a úgy tervezi, hogy hazaköltözik a szüleihez? Tudtad, hogy azok a fiatalok, akik elégedettek a külsejükkel, miért azok? Mert őket az anyukájuk biztatta a testmozgásra, és segített nekik a helyes táplálkozásban is.

Anya-lányaBecsüld meg anyukádat, mert rengeteget dolgozik érted! Ezért olykor maradj otthon segíteni neki, vagy ne legyél szűkmarkú, ha anyák napi ajándékot vásárolsz neki. Tiszteld anyukádat, még akkor is, ha nem enged meg valamit a számodra, vagy nem ad igazat neked. Ha helyesen kéred, akkor biztosan elgondolkodik a dolgon: „Mit gondolsz anya?” „Csak gondold át még egyszer, jó?” A megfelelő hozzáállás sokat segíthet, de ha tombolsz, akkor egyből rávágja a nem-et.

Legyél elég felnőtt ahhoz, hogy felfogd, anyukád már nem fog megváltozni. Ideje elfogadni, hogy ki is ő, és megszokni, hogy nem fog mindent megengedni neked. Ne számíts rá, hogy egyetértsen veled olyan dolgokban, amit nem tart jónak. Ne feledd, a te személyiséged se fog változni egy idő után.

Meg kell értened, hogy ti ketten, az élet egyik legbonyolultabb és legszorosabb kapcsolatán osztoztok. Minden anya egyszer gyerek volt, és most megtapasztalja, hogy milyen a másik szerepében lenni, megvívni ugyanazokat a harcokat, csak most a másik oldalról.

Senki sem tökéletes, így nem lehet zökkenőmentes a két ember közti kapcsolat sem. Mivel az anyukád szeret téged és a legjobbat akarja neked, ezért gyakran tűnik úgy, hogy korlátozni, irányítani, visszatartani akar téged. Legyél vele türelmes, hisz neki ez a dolga, neked pedig az, hogy türelmes légy és engedelmeskedj neki, amennyire csak tudsz. Jobb, ha elfogadod, hogy nem számít milyen idős vagy, mindig is törődni fog veled és számítasz neki, mert büszke szeretne lenni rád.

Amennyire szeretnéd, hogy érett felnőttnek nézzen, ő ugyanannyira szeretné, hogy emberszámba vedd, akinek ugyanolyan érzései, szükségei, vágyai vannak, mint neked. Próbáld az ő szemével látni a dolgokat, gondold magad az ő helyébe. Úgy bánj vele, mint ahogy te szeretnéd, hogy veled bánjanak.

A mindennapos veszekedések és ajtócsapkodások mind a felnőtté válás részei. Egy felmérés szerint minél szorosabb az anya-gyerek kapcsolat, annál gyakoribbak az apró, mindennapos viták.

Az igazság az, hogy senki más nem fog téged annyira szeretni az életben feltétel nélkül, erősen és tisztán, mint az anyukád. Minden olyan érzésed, öntudatod, ami arról szól, hogy te ki vagy, az anyukádtól ered. Minden, ami veled kapcsolatos, viselkedésed, kapcsolataid kialakítása, a tested, a dolgokhoz való hozzáállásod tükrözni fogja azt, amit az anyukádtól kaptál.

N. L.

Kapcsolódó címkék

család