szülő
#Szülőknek

Hogyan segítsünk a gyermekünknek a vizsgák alatt?

2017.01.20.
2 perces olvasási idő

A tizenévesek nagy stressznek vannak kitéve az iskolai megmérettetések, felvételi vizsgák miatt. Manapság többet kell tanulniuk, mint a korábbi generációknak, és nagyobb hangsúly van az osztályzatokon, különösen a felvételi vizsgák idején. Így nem csoda, hogy állandó nyomás alatt érzik magukat a tanulás, a céljaik elérése és a teljesítménykényszer miatt.

Bár sok stresszhelyzet az iskolából származik, különösen vizsgák idején, a szociális tényezők – barátok, párkapcsolatok – is hozzájárulhatnak a feszültséghez.

A stressz tünetei

A stressz sokféleképpen megnyilvánulhat, fizikális és mentális tünetei is lehetnek. A szülőknek tájékozódniuk kell felőlük, hogy adott esetben felismerjék őket. Lehetséges, hogy a stressz a kamaszok körében jelentősebb probléma, mint a felnőttek esetében, mert nem rendelkeznek sem tapasztalattal, sem kellő érettséggel, hogy megbirkózzanak vele.

Fizikailag olykor nehéz megkülönböztetni a stresszt a normális kamaszkori lázadástól. Változékony lehet a hangulata, engedetlenebbé válhat, illetve sokkal szélsőségesebben reagálhat a szokottnál. Szintén stresszt jelezhet, ha a gyermeke levert vagy hosszabb időn át búskomor. Néha a fizikai tünetek egészen nyilvánvalóak, asztmás roham vagy bőrkiütések esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. A túlterheltség általános jeleként előfordulhatnak gyomorpanaszok és fejfájás is. A tüneteket rendszerint képesek vagyunk otthon kezelni, de rá kell jönnünk, hogy mi áll a hátterükben.

Jelzés értékű a változó étvágy, akár többet, akár kevesebbet eszik a gyermekünk a megszokottnál. Határozott figyelmeztetés lehet az alvászavar, különösen, ha rémálmok is gyötrik. A stressznek is köszönhető, ha a kamasz dohányozni vagy drogozni kezd, illetve ha nem képes rendesen odafigyelni a tananyagra.

Talán azt a legnehezebb kezelni, ha a gyermeke pánikrohamot kap. Ez nem csak számára lehet ijesztő, hanem a környezete számára is. Viszont a roham elmúltával Önnek segítenie kell neki, hogy miképp kezelje a stresszt a tünetek teljes megszüntetése érdekében.

Hogyan segíthet a szülő?

Az egyik legfontosabb dolog, amit megtehet, hogy nem fokozza a gyermekére nehezedő nyomást, például azzal, hogy megkérdezi, miért nem hoz jobb osztályzatokat. Gondoljon bele: elég rossz ez neki az iskolában anélkül is, hogy Ön hozzátenné az elvárásait. Győződjön meg arról, hogy bőven van-e szabad ideje, és nem túlzsúfolt-e az időbeosztása. A kamaszoknak is szükségük van a pihenésre!

Figyeljen rá és beszélgessen vele. Ha úgy tűnik, hogy szenved a stressztől, finoman mutasson rá, hogy úgy látja, nincs rendben a gyomra vagy ilyesmi. Természetesen ne azt mondja neki, hogy pattanjon fel és hagyja abba a kínlódást. A gyermekének ilyenkor együttérzésre van szüksége, nem kritikára!

Álljon az ő oldalára, és az ő szemszögéből gondolkodjon. Legyenek megértőek a megjegyzései, képzelje magát az ő helyébe. Ha valami speciális, konkrét problémát kell legyőzni, a megoldáson dolgozzanak együtt. Ez kapcsolatot épít Önök között, és hasznos lehet, amikor felbukkan a következő probléma.

Kezdeményezzen beszélgetést a stresszről. A legtöbb kamasznak nincs tapasztalata, hogy megértse, mi történik, de Önnek van. Ajánlja fel, hogy menjenek együtt sétálni, és közben beszélgessenek. A környezetváltozás segítheti a beszélgetést, és a testmozgás is hasznos lehet, főleg ha rendszeresen végzik, csökkenti a stresszt.

A nagy problémákat alakítsa át egy kisebb, kezelhetőbb problémára, és a megoldást közösen dolgozzák ki. Ez segíthet, hogy magabiztosabb legyen, és minden bizonnyal csökkenti a stresszt, ha a gyermeke megtanulja, hogy ezek a dolgok nem leküzdhetetlenek.

Érzelmileg támogassa, különösen vizsgák idején, amikor a legnagyobb a rá nehezedő nyomás. Hagyjon időt a beszélgetésre, bátorítsa, hogy megossza Önnel, ha valami idegesíti vagy félelemmel tölti el. Már az, hogy beszél róla, csökkentheti a feszültséget. Nem oldhatja meg az összes problémáját, nem is kell. Mire felnő, megtanulja, hogyan kezelje azokat. Ezen az úton segítheti őt.

(KamaszPanasz - H.P.)