engedetlen szófogadatlan gyerek
#Szülőknek

Hogyan kezeljen egy engedetlen tinit?

2014.08.28.
1 perces olvasási idő

Egy tini gyermek felnevelése már alapból nem egyszerű feladat, főleg ha kivételesen problémás, engedetlen, szófogadatlan kamaszról van szó. Még a legelszántabb szülők számára is komoly fejtörést okozhat az ilyen gyermek megnevelése.

Íme néhány módszer, melyek segíthetnek áthidalni a problémát, és könnyebbsengedetlenéget hozhatnak a kimerült szülők számára:

• Próbáljon meg olyan határokat vagy szabályokat alkotni, melyek segítségével a megfelelő keretek közé tudja szorítani gyermeke viselkedését. Üljön le vele, és beszéljék meg a problémát, hallgassa meg gyermeke véleményét is, próbáljon nyugodt maradni és úgy válaszoljon neki. Kérdezze meg, hogy mi lehet az, ami kiváltja nála a negatív viselkedést! Ha megszegi a szabályokat, akkor büntesse meg, de ne vigye túlzásba.

• Próbálja meg rávenni gyermekét a pozitív dolgokra, például olyan elfoglaltságba bevonni, ami jó hatással van rá. Lehetőleg olyasmiket csináltasson vele, ami nem unalmas, fenntartja az érdeklődését és jól meg is mozgatja a gyermeket, aminek meglesz a látható eredménye (például rendszeres sport, diákmunka). Tegyen róla, hogy gyermeke esténként jól aludjon, ne hanyagolja el a pihenését és megfelelően táplálkozzon.

• Próbálja megfigyelni a saját érzéseit is! Az is fontos, hogy tisztában legyen önmagával és az egyes helyzetekre adott válaszreakcióival. Mint szülő nem engedheti meg magának, hogy az indulatai vezéreljék tetteit és gondolkodásmódját, ne feledje Ön a gyermeke elsőszámú mintaképe. Próbálja fejleszteni a kettejük között zajló kommunikációt, legyen nyitott és őszinte gyermekével és ezt várja el viszonzásképpen is.

(ladyspeak.com)