evési probléma
#Szülőknek

Evési problémával küzdő kamaszok

2014.10.07.
2 perces olvasási idő

A divatbemutatókon látható kórosan sovány modelleket elnézve valószínűleg azt gondolhatja, hogy a különféle evési problémával (bulimia, anorexia) és kóros testképzavarral küzdő nők az életvitelük vagy a munkájuk miatt betegek, merthogy számukra szükséges dolog a sovány testalkat.

Ez azonban nem így van. Sajnos egyre többeket érintenek ezek a problémák, akik számára egyáltalán nem egészséges a vékony alkat, és nincs rá okuk, hogy vékonyabbak legyenek a normálistól. Ami pedig igazán szomorú, hogy sokan közülük még csak gyerekek, tinédzserek. A statisztikai adatok szerint az Egyesült Államokban az evési problémában szenvedők 95%-a 12 és 25 év közötti fiatal. A szakértők szerint a tini lányok több mint 50%-a folyamodik valamilyen extrém fogyási módszerhez (étkezések kihagyása, éhezés, láncdohányzás, hánytatás és hashajtó alkalmazása).

EvészavarEzek a problémák azonban nem csak a lányokra jellemzőek, minden tizedik problémás tini fiú. Gyakori, hogy a sport vagy a fitnesz miatt alakul ki náluk valamilyen evéssel kapcsolatos probléma (például a birkózóknál a szükséges súlykategória tartása miatt). A fiatal fiúk esetében elég nehéz észrevenni a problémát, mivel ezeket „lányos” dolognak tartják, ezáltal szégyellik bevallani és titkolják.

A két legjellemzőbb evési probléma az anorexia és a bulimia. Az előbbire éhezés, önsanyargatás, túlzásba vitt edzés, az utóbbira habzsolás után a kényszeres hánytatás, az étel szervezetből történő erőszakos kiürítése a jellemző. Leginkább a tinikre jellemző, de kisgyerekeknél és felnőtteknél is előfordulhat, akik ügyesen titkolják mások elől problémájukat. Előfordul, hogy a karcsú és izmos test hátterében valamilyen probléma áll, azonban a szülők nem veszik észre a bajt. A másik jellemző ok az önsanyargatásra és erőltetett edzésre, az érzelmekkel történő megbirkózás, illetve azok leküzdése.

Tehát felmerül a kérdés, hogyan tudják időben észrevenni a problémás gyereket a szülők, és hogyan segíthetnek neki megállítani a folyamatot, túljutni a krízisen? Figyeljen oda a fizikai jelekre! Ha a gyermekén hirtelen jelentős súlycsökkenést vesz észre, vagy túlzottan foglalkoztatja az ételek kalóriatartalma, az elé tett adag, a fogyás, és fél a hízástól, esetleg ok nélkül visszahúzódóvá válik, túlhajszolja magát, evés után többször megy a fürdőszobába, hashajtót használ, megszokott öltözékét lazábbra cseréli, hogy elfedje alakját.

Ha úgy véli, hogy gyermekének valamilyen evéssel kapcsolatos problémája lenne, akkor fontos a minél előbbi szakszerű beavatkozás. Az ilyen problémával küzdő emberek súlyos egészségügyi kockázatoknak teszik ki magukat, és akár végzetes kimenetelű is lehet, ha nem kezelik időben. Érdemes szakemberhez fordulni, ha felmerül a gyanú, hogy gond van a gyerekkel. Így akár visszaállhat a normális kerékvágásba is a gyerek élete, és csak egy rossz emlék marad számára az eset.

Amit a szülők megtehetnek gyermekük egészségének érdekében

  • jó példát mutatnak, egészséges szokásokra nevelik gyereküket
  • egészséges ételeket adnak, számukra normális adagokban
  • ne a saját testükből, hibáikból induljanak ki, egészséges testképet állítsanak gyerekeik elé
  • ha túlsúlyos a szülő, akkor próbáljon egészséges megoldásokat találni a súlycsökkentésre
  • a testmozgás legyen rendszeres családi elfoglaltság
  • bátorítsa családtagjait, hogy az erősségeikre koncentráljanak.

(KamaszPanasz - N.L. - forrás kidshealth.org)