szakítás
#Szülőknek

Hogy segítsen, ha gyermeke érzelmi válságba került?

2014.07.23.
2 perces olvasási idő

Egy párkapcsolat véget érése az egyik legnagyobb érzelmi válságot okozó esemény, ami csak előfordulhat egy tini életében. A csalódás, sértődés, megalázottság érzése szinte elviselhetetlen tud lenni egy olyan tini számára, aki még nem igazán látja racionálisan a dolgokat.

A szégyen és megalázottság érzése, hogy valaki eldobja a másikat, hogy már nem fontos számára az addig imádott személy, igazán földbe tudja döngölni bárki önbecsülését. Azonban a szakító félnek sem könnyű a helyzete, nehéz megmagyarázni mások számára, hogy mit miért tett, és hogy az most jó-e neki. Vagy ami még rosszabb, a közös barátok elfordulhatnak a szakítást kezdeményező féltől, esetleg támadják döntése miatt, ráadásul még saját magával is meg kell küzdeni, hiszen ő is egy érzelmi válságot él át a saját döntését követően.

A szakítást követően megváltoznak a tini körül a dolgok, az addig megszokott napi rutin felborul, rengeteg ideje felszabadul, amit nem tud mivel tölteni, ráadásul a jól megszokott személy sem része már az életének. Napjai nagy részét a magány és a szomorúság fogja kitölteni még egy ideig, amíg túlteszi magát az érzelmi válságon. A társas élete is felborul, nem akar a közös barátokkal (meg úgy általában senkivel sem) találkozni.

Némi útmutató, hogy hogyan tudja átsegíteni gyerekét ezen a nehéz időszakon:

Hagyjon gyerekének elég teret és időt, hogy megnyugodjon, miközben a távolból szemmel tartja és vigyáz rá. Teljesen normális dolog, hogy a tini ilyenkor egy ideig szomorú és nagyon maga alatt van. Azonban ha túl sokáig tart ez a letargiás időszak, akkor az akár súlyos depresszióhoz is vezethet. Ezért van az, hogy a szülőnek ott kell állnia a gyereke háta mögött, és kisegíteni a nehéz helyzetből, nehogy komolyabb baja történjen. Amennyiben szükséges, akkor vegyen igénybe külső szakértői segítséget is a probléma megoldásához.

SzakításLegyen türelmes és megértő gyerekével szemben, alkalmazza az aktív meghallgatás technikáját. Ha a tini szeretne beszélni a problémáiról, mindig szakítson rá időt, és hallgassa meg, legyen nyitott és türelmes vele szemben, hagyja, hogy kibeszélhesse magát anélkül, hogy megszakítaná a mondandóját. Például nem biztos, hogy nagyon érdekelné a gyerekét épp akkor, hogy milyen volt az Ön első szakítása sok évvel ezelőtt. Ha pedig gyermeke megakadna valamin, kérdezzen tőle, de csak olyasmit, ami vele kapcsolatos és a témához tartozik.

Viselkedés tekintetében járjon jó példával gyereke előtt. Például ne az legyen a helyes reakció, hogy vállvetve szidják az ex-et. Ne engedje, és ne javasoljon gyermekének olyan viselkedésmintákat, amelyeket Ön sem tart helyesnek, elfogadhatónak. Inkább segítse át a krízisen, próbálják meg együtt feldolgozni a szakítás okozta sérelmeket. Tanítson neki helyes viselkedésmintákat.

Próbálja meg helyrehozni gyereke szétzilált bizalmát. Próbálja meg elterelni figyelmét a szakításról, keressen számára olyan elfoglaltságot, hobbit, ami leköti a figyelmét, visszalendítheti a normális kerékvágásba, hogy újból életvidám tini lehessen. Ne siettesse őt, hagyjon neki időt, hogy lelki sebei begyógyulhassanak. Segítse gyerekét visszaszokni a régi baráti társaságába, így hamarabb kilábalhat a letargiából.

Előbb vagy utóbb a gyerek kilábal az érzelmi válságból, helyrebillennek körülötte a dolgok, és újból randizni szeretne. Ezek a hullámvölgyek bizony nem ritkák egy tini életében. Azonban a szülő a rá nehezedő nyomás és stressz hatására előfordulhat, hogy nem fogja jó szemmel nézni az újabb és újabb randi-szakítás menetrendjét, és megpróbál véget vetni a dolognak. Jellemzően azzal, hogy nem engedi randizni, vagy erőteljesebben beleszól, irányítani akarja a tini párkapcsolatait, azok jellegét. Ezt azonban jobb, ha nem teszi, mert csak önmaga ellen hangolhatja gyermekét. Ráadásul egy szerelmes vagy épp sértett tini egy ketyegő időzített bomba, és soha sem lehet tudni, hogy mikor robbantja szét a családi békét. Hagyja, hogy a tini hozza meg a magával kapcsolatos döntéseket, azonban legyen mellette, és ha kéri, segítsen neki. Végül is erről szól egy tini gyerek nevelése.

(N.L. - parentingteens.about.com)