randi
#Lélek

Tippek szerelemhez és randizáshoz

2022.07.05.
4 perces olvasási idő

Randizás. Találkozgatás. Párkapcsolat. Akárhogy is nevezzük, a romantikus érzések általában felfűtik a 13-17 év közötti tiniket, beindítva ezzel a kérdések áradatát. Lehetséges valakivel randizni anélkül, hogy elveszítenénk a fejünket? Mikor van itt az ideje az első csóknak? Mi tesz egy kapcsolatot csodássá? A KamaszPanasz most megadja a válaszokat.

Randi tipp #1: Foglalkozz magaddal, a randizás várhat!

Nincs semmi szükség a rohanásra. A nőknek kiegyensúlyozottságra van szükségük mielőtt randizásba kezdenének. Néhány lányt nyomasztja, ha barátait randizni látja, ez azonban nagy hiba. Egy lány csak akkor kezdjen el randizni, ha tényleg akarja is.

A randizás remek lehetőséget ad, hogy fejleszd az olyan képességeidet, mint a beszédkészség, a jó döntéshozó képesség és a magabiztosság. Viszont ahhoz, hogy az erős érzelmeket is kezelni tudd, szilárd alapokra lesz szükséged. Sok lány depresszióba esik, amikor az első randi nem úgy sül el, ahogy elképzelték. Az első szakítás után pedig könnyű azt hinniük, hogy már soha nem fognak túljutni a fájdalmon, amit éreznek.

Még ha jól is érzed magad és tudod, mit akarsz, akkor is időbe telik, mire megtalálod a megfelelő srácot. A 16 éves Erika sokat tud erről mesélni. Szeretne találkozni egy olyan fiúval, akivel jól el tud beszélgetni, rendesen viselkedik vele és megvannak benne azok a pozitív értékek, amiket még senkiben nem talált meg előtte. „Majdnem volt egy barátom, de túl éretlen volt hozzám. Igazi megkönnyebbülés volt, amikor beláttuk, ez nem működik”. Amíg meg nem találja meg azt a valakit, aki látja benne az igazi értékeket, Erika boldogan tölti az idejét barátaival.

Randi tipp #2: Találj valakit, aki viszonozza érzéseidet!

„Olyasvalakit szeretni, aki nem viszonozza érzéseid ahhoz hasonlítható, mint amikor próbálod megérinteni a csillagokat, pedig tudod, hogy lehetetlen.”

A 13 éves Rachel írta ezt a mondatot az aláírása után, aki bele volt esve egy olyan fiúba, aki nem viszonozta érzéseit. Ennek hatására saját magát kezdte okolni. „Valami rosszat mondtam? Rossz ruha volt rajtam? Túl sokat ettem előtte?” Szerencsére mellette voltak a barátai és segítettek neki ráébredni, hogy vannak más fiúk is, akik talán viszonozni is fogják az érzéseid.

Egy egészséges párkapcsolatban az érzések kölcsönösek, melyben a két fél tiszteli egymást, egymás szükségleteit és jól érzik magukat együtt. Ha azt akarod, hogy valaki tiszteljen, akkor fel kell szólalnod. Ez is egy jó alkalom, hogy fejleszd beszédkészséged és magabiztosabbá válj. Például ha a fiú, akivel találkozgatsz, elfelejti a születésnapodat, akkor el kell neki magyaráznod, hogy ez számodra mennyire fontos. Találd meg a megfelelő módot és beszélj éretten, normális hangnemben a barátoddal. Légy őszinte anélkül, hogy feldúltnak látszanál. Sokszor jó ötlet elgyakorolnod a mondandódat egy barátoddal vagy a szüleiddel.

Randi tipp #3: Lépj túl a kudarcokon!

A dolgok néha egyszerűen nem úgy sülnek el, ahogy azt mi elképzeltük. A 17 éves Kelly csókja egy majdnem ideális fiúval történt meg. „Össze akartam jönni egy fiúval, aki kedves és aranyos volt, de a srác csak AZT akarta tőlem és hallani sem akart párkapcsolatról.” Egy érzelmileg összezavarodott idő után úgy döntött, felhagy a románccal. „Úgy gondolok a fiúkra, mint tapasztalatszerzésre. A barátaim ott állnak mellettem jóban-rosszban. Van még időm megtalálni a szerelmet.” „Ha a barátod nem azt nyújtja neked, amire szükséged van, akkor lépj tovább”. Néha a fiúk aljasak és önzőek.

Máskor viszont a fájdalmak igazi okai az irreális elvárásokból fakadnak. Most még fáj, de majd túl leszel rajta. Ne feledd, hogy rendkívül ellenállóak vagyunk.

A jó hír, hogy sok esetben a fiúknak is ugyanarra van szükségük egy párkapcsolatban, mint a lányoknak. Egy 2007-es felmérésben, melyen 520 12 és 17 éves diák vett részt, a lányok 48, a fiúk pedig 40%-a tette a ranglista első helyére a bizalmat. Szorosan ezután foglalt helyet az őszinteség. Ezzel szemben csak 3%-uk állította, hogy a népszerűség számít egy kapcsolatban.

Randi tipp #4: Ne hagyatkozz a netre!

A közösségi médiának megvannak az előnyei és a hátulütői is a randizás tekintetében. Az emberek és szerelmek gyakran megsínylik ezt: a Facebook mindent nyilvánosság elé tár. A barátok állandóan egymást kapcsolati státuszát figyelik. Ha valaki státusza megváltozik, máris 40 megjegyzés érkezik hozzá. A magánélet hiánya a szakításokat még borzalmasabbá teszi. Rengeteg mérges vita alakulhat ki.

A mai világban az egész világ tudja, mi zajlik két ember között. Egy jó tanács, hogy a párok minél hamarabb beszéljék meg egymással a facebookos és egyéb közösségi hálós szabályaikat. Például: „Ez maradjunk köztünk. Nem szeretném tudatni az egész világgal, hogy mi történik köztünk.”. Nyugodtan kérd meg a barátodat, hogy ne posztoljon dolgokat rólad, beleértve a fotókat is. Ha problémája támad ezzel kapcsolatban, akkor valószínűleg nem ő a legideálisabb srác számodra.

Randi tipp #5: Védd magad a kényszerűségtől!

Ha valamit kényszerből csinálsz, az nem szerelem, és nem is mondható normálisnak. A legtöbb tini nem mások nyomásának hatására megy bele egy kapcsolatba. Ezt állítja a fiúk 84, a lányok 85%-a. Ha valaha is érezted, hogy kényszerből teszel dolgokat, akkor ez egy intő jel, hogy ideje lassítanod a dolgokon. Könnyű azt mondani? Néha. Sok lány nem tud kiállni magáért. Sokkal jobb, ha jó előre tudod, mit akarsz és mit vagy hajlandó megtenni. Így nem kell a pillanat hevében döntéseket hoznod.

Íme, néhány konkrét dolog, amit tehetsz, hogy ellenállj a nyomásnak:

  • Kerüld azokat a helyzeteket, amelyben a fiú elvárhatja, hogy olyan dolgokat tégy, amiket nem akarsz. Példának okáért ne hívd át magadhoz olyankor, amikor a szüleid nincsenek otthon. Ha a szobádba akar menni, vagy ő hív be a sajátjába, akkor tudd, hogy nem vagy köteles menni.
  • Inkább veled egykorú srácokkal találkozgass. Azok a lányok, akiknek a barátjuk 3 vagy több évvel idősebb, nagy valószínűséggel mondják azt, hogy úgy mentek bele a szexbe, hogy nem is igazán akarták.

Randi tipp #6: Adj időt a szerelemnek!

Ha szeretsz valakit, akkor az érzés lehet nagyon intenzív. Talán még soha nem éreztél ilyet az eddigi életed során. Ez az igaz szerelem? Hogy megtudd mi zajlik a szívedben, keress jeleket az érzéseidben, hogy megtudd érett vagy éretlen szerelemről van-e szó.

Az éretlen szerelem inkább rajongás. Éretlen szerelem esetén az embereknek szükségük van az állandó lenyugtatásra és képtelenek fókuszálni a dolgokra. A szerelem ténye ilyenkor fontosabb számodra, mint maga a személy, akihez köthető. Az irreális elvárások, mint például az állandó kéz a kézben sétálás az éretlen szerelem velejárói. Az éretlen szerelem elég gyakori, melyek felerősítésében a filmek és a TV nagy szerepet játszik.

Az érett szerelem időről időre erősödik. Alapja nem csak egyszerű vonzódás valaki iránt. Minél többet tud meg egymásról két ember, annál erősebbé válik közöttük a kötődés. Egymásnak teret adnak, így azok lehetnek, akik, nincs színlelés sem. Csakúgy, mint a tiniknek, a felnőtteknek is problémát okoz megtalálni az érett szerelmet. Éppen ezért segít, ha megtanulod a különbségeket és korán elkezded az érett szerelmet keresni.

Néhány diák randizik, néhány nem. Egyeseknek vannak jó tapasztalatai, mások átélik a poklok poklát. Akár randizol, akár nem, akár az éretlen, akár az érett szerelembe esel, légy széles látókörű és tanulj a tapasztalataidból! A megszerzett bölcsesség hosszútávon hasznodra válik majd.

(MMI)