fogamzásgátlás
#Vágyak

Monogám kapcsolat: használjunk óvszert?

2023.11.16.
1 perces olvasási idő

Kedves Szakértő! Én és a párom már 3 éve monogám kapcsolatban élünk (én szűz voltam mielőtt találkoztunk) és a páromat már kétszer is tesztelték HIV-vírusra (két évvel ezelőtt, 6 hónapos kihagyással). Mind a két eredmény negatív lett. A kérdésem az, hogy számunkra nagyobb biztonságot nyújt-e a fogamzásgátló tabletta, mint az óvszer?

Lehetséges-e, hogy a páromnak mégis van valamilyen nemi betegsége anélkül, hogy tudna róla? Emiatt aggódunk, habár az együtt töltött 3 év alatt semmi probléma nem adódott, és a párom minden évben volt vizsgálaton. Használjunk óvszert vagy nem muszáj?

Kedves Kérdező!

Először is gratulálok, hogy ilyen jól informált vagy a szexuális úton terjedő fertőzések terén, és ahhoz is, hogy meg tudjátok beszélni az aggályaitokat, és ilyen nyíltan beszéltek a kockázatokról. Nagyon jó látni, hogy ilyen fontosnak tartod a kérdést.

A döntés csak rajtad és a párodon múlik. Sok olyan szexuális úton terjedő fertőzés létezik, ami tünetmentes. Ez azt jelenti, hogy megfertőződhetsz és a fertőzést tovább is adhatod anélkül, hogy észrevetted volna. Vannak más, nemi úton terjedő betegségek is, melyek csak évek múltán mutatnak tüneteket, ha mutatnak egyáltalán. Például hormonális- vagy életmódváltozás után, stressz hatására.

A herpesz és a HPV is lehet tünetmentes, de a chlamydia, a gonorrhea, és a szifilisz is bizonyos szakaszaiban. A HIV-nek akár 10 éves lappangási időszaka is lehet, mielőtt a tünetek (akár AIDS is) megjelennek. Azonban az ellenanyagok egy vizsgálat során kimutathatóak 6 hónapon belül, ezek mutatják a vírus jelenlétét a szervezetben. Jelenleg sajnos azonban nincs gyógymód a herpeszre, a genitális szemölcsre és a HIV-vírusra sem.

Amellett, hogy a HIV tesztet a partnered elvégeztette, még megvizsgáltathatná magát a tünetmentes gonorrhea-ra, szifilisz-re és chlamydia-ra is.

A fentieket tudomásul véve üljetek le és beszélgessetek a kérdésről, döntsétek el, mennyire fontos a kényelem és a biztonság, majd hozzátok meg a döntést együtt! Dönthettek úgy is, hogy elvégeztetitek a vizsgálatokat a végleges döntés előtt. Választhattok más fogamzásgátló módszert is a tablettán kívül. Továbbra is használhattok óvszert addig, amíg késznek nem érzitek magatokat a gyermekvállalásra. Győződjetek meg róla, hogy egyikőtök sem fertőződött meg. Tekintettel arra, hogy egyik fogamzásgátló módszer sem 100%-os, a legbiztonságosabb, ha mind a ketten védekeztek külön-külön (fogamzásgátló tabletta és óvszer egyszerre).

(KamaszPanasz - S.A. - goaskalice)