szex
#Vágyak

Nem csak a szüzességed a tét!

2016.04.11.
1 perces olvasási idő
+18 Az oldal nyíltan foglalkozik a szexualitással, megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott.

Úgy gondolod, hogy készen állsz a szexuális életre? Gondoltál már arra, hogy esetleg terhes lehetsz vagy egy egész életre kiható nemi úton terjedő betegség áldozatává válhatsz? Mielőtt beadod a derekad, mérlegeld a kockázatokat.

Sokk, félelem, pánik, depresszió – hirtelen szembesülés a nem kívánt terhesség veszélyével. Ha bekövetkezik a nem várt állapot, feltétlenül kérj segítséget. Kamaszként vállalni a terhességet, számtalan nehézséggel jár. A fiatal anyák többsége be sem fejezi az iskolát, az esetek nagy részében egyedülálló szülőként kell neveljék gyermeküket, ráadásul a korai terhességnek súlyos egészségügyi kockázatai is vannak.

Minden negyedik tini nemi beteg?

A nemi úton terjedő betegségek – köztük az AIDS okozója, a HIV-fertőzés – rendkívül veszélyesek a fiatalok számára is. A korai szexuális élet következményeként minden negyedik kamasz valamilyen nemi betegséggel fertőződik az USA-ban.

2005-ben világszerte körülbelül 2,3 millió 15 évnél fiatalabb HIV-fertőzött tini élt. Ha a partnered már vírushordozó, te is könnyen elkaphatod a vírust. A gumióvszer csökkenti ugyan a fertőzésveszélyt, de nem nyújt 100 %-os biztonságot.

Fontos a rendszeres vizsgálat

Amennyiben már aktív szexuális életet élsz, feltétlenül szükséges a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat. Ha úgy érzed, valamiféle fertőzést kaptál, s a szükséges orvosi vizsgálatot túl sokáig halogatod, lehet, hogy több kárt okozol vele magadnak. A gumióvszer használata nagyon fontos, jelentősen csökkenti a terhesség és a fertőzések valószínűségét.

Ez nem is volt igazából szex?

Attól, hogy nem történik közösülés a partnerek között, még ugyanúgy szexuális együttlétről van szó. Az orális, anális szex, vagy egymás kielégítése éppúgy a szexuális élet része, mint maga a nemi aktus. A szexualitás ezen formái által szintén súlyos betegségeket szerezhetsz magadnak.

A kölcsönös maszturbáció során, ha a sperma a hüvely közelébe jut, szintén fennáll a fertőződés veszélye. Az orális szex miatt nem lehet teherbe esni, ugyanakkor csúnya betegségeket, herpeszt, klamídiát kaphatsz általa. Az anális szex csak növeli a nemi úton terjedő betegségek kockázatát, a bélcsatorna fala ugyanis könnyen megrepedhet, így a spermiumok könnyen bekerülhetnek a vérkeringésbe.

„Időben kihúzta…”, „csak épp néhány pillanatra engedtem be…”, vagy „kivette, mielőtt elment volna…” – ezek a fogamzásgátlás ősi módszerei. Tudd, hogy a módszer minden ötödik alkalmazója teherbe esik, s az esetleges fertőzések a testnedvekkel való érintkezés miatt elkerülhetetlenek.

(O. K. T.)