Suli, munka, suli

#Suli, munka #suli

377 db cikk a témában

Memóriatrükkök a hétköznapokra
#memória
2024.02.26.

Memóriatrükkök a hétköznapokra

Nem emlékszel hova raktad a szemüveged? Nem emlékszel az új osztálytársad nevére? Ilyenkor látszik, hogy mennyire sokféle dolgon jár az agyunk. Hogyan érheted el, hogy a fontos dolgok rögzüljenek az agyadban?

A diszkalkuláliáról
#diskalkulia
2024.02.19.

A diszkalkuláliáról

Sok gyereknek mindaddig nincsenek nehézségei, amíg általános iskola első osztályba kerülve nem szembesülnek a számok birodalmával. A tanulási zavar egyik típusában a diáknak nem okoz problémát az írás vagy az olvasás, annál komolyabb dilemmái adódnak, amikor matematikai példák értelmezésére, megoldására kerül sor.

Kultúr-sokk
#idegen nxelv
2024.02.07.

Kultúr-sokk

A kultúr-sokk nem betegség, nem kóros állapot. Hétköznapi jelenség, amely akkor jelentkezik, amikor el kell hagyjuk megszokott környezetünket, s új, ismeretlen kulturális közegbe kerülünk, ahol tengernyi, egyszerre izgalmas és frusztráló újdonság vár ránk. Szomorúság, lehangoltság, idegesség érzése uralkodik el rajtunk, s szeretnénk mielőbb hazamenni. Jó hír, hogy ez az állapot nem tart örökké, valahogyan tehát át kell vészelni a nehéz időszakot. Mit tehetsz, hogy könnyebben beilleszkedj?

12 tipp a kreativitásért
#kreativitás
2024.02.04.

12 tipp a kreativitásért

Lehet, hogy egy házi dolgozathoz, egy projekthez, vagy csak egy rajzhoz lenne szükséged kreativitásra. Bár sok tippet olvashatsz, melyek leírják például egy rajz elkészítéséhez szükséges lépéseket, ám ha csak ezeket követed, a munkád sablonos és erőltetett lehet. Hogyan lehetsz egyedi?

Bántanak a suliban?
#suli
2024.01.29.

Bántanak a suliban?

Manapság egyre gyakrabban fordul elő az iskolai konfliktusok okán kialakuló bántalmazás a diákok körében. Mivel az iskolák hajlamosak elsiklani a probléma felett, a megfélemlített, bántalmazott diákok elkeseredetté, erőtlenné válnak. Pedig van megoldás!

A pályaválasztás útvesztői
#pályaválasztás
2024.01.25.

A pályaválasztás útvesztői

Mi leszel, ha nagy leszel? - gondolom, már te sem először hallod életedben a nagy kérdést, amit a nagyszüleid, rokonaid, ismerőseid szegeznek neked minden adandó alkalommal. Ha csak egy vállrándítással válaszolsz, rosszallóan hümmögnek, ha konkrét dolgot említesz, akkor onnantól kezdve mindig ezt kérik rajtad számon. Hogy mi a jó válasz? Ki tudja…

Hogyan tanulj, ha sokáig hiányzol a suliból?
#házi feladat
2024.01.23.

Hogyan tanulj, ha sokáig hiányzol a suliból?

Órák. Házik. Egyéb iskolai feladatok. Még olyan tanulók számára is, akiknek nem kell számolniuk egészségügyi problémákkal, nehéz néha képben maradni az iskolai feladatokkal. Mi a helyzet akkor, ha sokat hiányzol a suliból betegség miatt?

Állandó és szezonális diákmunka Budapest városában és környékén
#diákmunka
2024.01.22.

Állandó és szezonális diákmunka Budapest városában és környékén

Diákként épp elég elfoglaltságot ad a tanulmányi követelmények teljesítése, de mindenképp érdemes időt hagyni a kikapcsolódásra is. Ez utóbbi azonban jellemzően plusz költségekkel jár, melyet adott esetben akár saját magunk számára is előteremthetünk. (x)

Ha sok a lecke
#suli
2024.01.18.

Ha sok a lecke

"Túl sok a házi, túl sok a lecke." Általában persze időhiányra hivatkozol. Az esetek többségében azonban inkább kitartás-, szervezettség-, türelemhiányról van szó.

5 módszer, hogy könnyebben menjen az online kutatás
#dolgozat
2024.01.16.

5 módszer, hogy könnyebben menjen az online kutatás

Az interneten kutatást végezni, amikor dolgozatokat vagy beadandókat készítesz, napjainkban már alapvető. De egy témához rengeteg információt találhatsz, ezért az online források értékelésének és kiválasztásának ismerete segíthet elkerülni a fejfájást és elvesztegetni az időt.

10 ötlet, hogy ne csapjanak össze fölötted a hullámok
#időbeosztás
2024.01.14.

10 ötlet, hogy ne csapjanak össze fölötted a hullámok

Úgy tűnik, sosem éred utol magad? Mindenhonnan elkésel, folyton lemaradásban vagy? Talán számodra sem meglepő, hogy nem vagy egyedül: az emberek mintegy 61%-a ugyanezeket az érzéseket éli át. Mindenkinek mindennap ugyanannyi idő áll rendelkezésére. Ez az egyetlen közös vonás a Földön élő minden egyes élőlény között: a nap 24 órája, heti 168 óra.

Hogyan derítsd ki, mit akarsz az életedtől?
#cél
2024.01.08.

Hogyan derítsd ki, mit akarsz az életedtől?

Ki akarod deríteni, hogy mi is az, amire az életben leginkább vágysz? Nem tudod, hogy mit kezdj az életeddel? Sokan élik úgy az életüket, hogy fogalmuk sincs arról, hogy mit is akarnak, mivel eddig a szüleik mindig megmondták nekik, hogy milyen döntéseket hozzanak.

Hamar elfelejted, amit megtanultál? Megmutatjuk, hol hibázol
#suli
2024.01.04.

Hamar elfelejted, amit megtanultál? Megmutatjuk, hol hibázol

Tudod, mi a tanulás egyik alapvető titka? A lényeg megtalálása. Ha sikerül kibogozni a tananyagból a kulcsfontosságú részeket, azzal elérheted, hogy tisztán átlásd a dolgokat, felfedezd az összefüggéseket, ráadásul így sokkal tovább az emlékezetedben maradnak a részletek, mint az odafigyelés nélkül bebiflázott tananyag esetén.

Mi utal arra, hogy tanulásfüggő lettél?
#tanulásfüggő
2024.01.02.

Mi utal arra, hogy tanulásfüggő lettél?

Sokféle függőség létezik, lévén, hogy a természetünknél fogva érzelmeket táplálunk egyes tevékenységek iránt. Van, aki a kávézás rabja, van, aki az alkoholé, van aki az extrém sportokról képtelen szabadulni, míg mások az internetezéstől.

Mi az imposztor-szindróma?
#imposztor
2023.12.28.

Mi az imposztor-szindróma?

Imposztor-szindróma: ne ijedj meg! Nem valami szörnyű testi betegségről lesz most szó, hanem “csak” egy olyan jelenségről, ami sokak mindennapjait megkeseríti. Olyan intelligens, tehetséges, kreatív, sikereket elért emberek életét, akiknek a fejében olyan zavaró gondolatok járnak, mint a “Nem vagyok elég jó”. “Le fogok bukni és rájönnek, hogy alkalmatlan vagyok” és hasonló, az önértékelés torzulásával kapcsolatos megállapítások.