Galgóczi Gávor
#Suli, munka

Magyar tinik a YouTube űrlaboratóriumában

2012.02.17.
2 perces olvasási idő

Hamarosan megtudjuk, hogy van-e magyar a YouTube Space Lab (Űrlaboratórium) projekt regionális győztesei között. 60 döntős várja az eredményt, köztük az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium tanulója Galgóczi Gábor, aki Egri Péterrel közösen pályázott.

A YouTube az amerikai űrkutatási hivatallal, a NASA-val és több más partnerével tavaly októberben jelentette be a YouTube Űrlaboratórium létrehozását, illetve egy világra szóló pályázat kihirdetését. 14 és 16, illetve 17 és 18 év közötti diákok tervezhettek olyan kísérleteket, amelyek közül egyet-egyet végrehajtanak az űrben. A verseny célja, hogy közelebb kerüljenek a diákok a természettudományokhoz, valamint segítse kreativitásuk és analitikai készségük kibontakozását.

Hatalmas volt az érdeklődés

A fiatal kutatók nyolcvannál több országból több ezer pályázatot küldtek be, a kísérleteket leíró videót a YouTube SpaceLab oldalra kellett feltölteniük. A jelentkezések 40 százaléka Indiából, 15 százaléka az Egyesült Államokból érkezett, ezt követi az Egyesült Királyság, Oroszország, Izrael, Kanada, Spanyolország, Olaszország, Lengyelország és Japán.

űr

A döntőbe jutott hatvan jelentkezőből 10 az Egyesült Államokból pályázott, Indiából pedig 9 diák jutott tovább. Hazánkból két pályázat lett döntős. A 19 éves Galgóczi Gábor az ELTE Gyakorlógimnáziumába jár, társa a munkában Egri Péter volt, aki 18 éves és az Eötvös József Gimnázium tanulója. A másik munkát Debreceni Ádám készítette.

Galgóczi Gábor a KamaszPanasz kérdésére elmondta: arra lennének kíváncsiak, hogy a fürkészdarázs hogyan szaporodna a Nemzetközi Űrállomáson, képes lenne-e kifejlődni? Erről készült egy videó, valamint egy, a kísérletet demonstráló animáció. Hogy mi alapján választották be a döntőbe a több ezer pályázatból az ő anyagukat? Talán éppen a különlegesség, az innovatív ötlet volt a nyerő – mondja Gábor, aki Péterrel együtt 2 hétig ötleteltek, majd két lehetséges kísérletből választották ki ezt az egyet.

Japán vagy Oroszország?

A verseny végéhez közeledve a YouTube felhasználók és a zsűri együttesen határozott a nyertesekről, erről napokon belül hírt kapunk. Hat regionális győztest választanak. A végállomás Washington lesz, ahol márciusban egy – a súlytalanság élményét nyújtó – ZERO-G repülésen vesznek majd részt a szerencsések. Amerikában dől el, ki a két globális győztes, egyet-egyet választanak mindkét korosztályból. A két kísérletet több mint 400 km-rel a Föld felett, a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) végre is hajtják, ezt pedig a YouTube élőben fogja közvetíteni.

És ez még mind semmi. A globális nyertesek két egyedülálló lehetőség közül választhatnak majd. Az egyik nyereményút Japánba szól, ahol végignézhetik élőben, ahogy kísérletüket rakétán fellövik a Nemzetközi Űrállomásra. A másik út Oroszországba vezet. Ha betöltik a 18. életévüket, részt vehetnek egy asztronauta kiképzésben, Csillagvárosban, ahol az orosz űrhajósok kiképzése is folyik. A 19 éves Galgóczi Gábor ez utóbbit választaná, ha nyerne.

(KamaszPanasz - T. A., Fotó: NASA)

Kapcsolódó cikkek